Plózer István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plózer István
Született1948. január 5.
Tapolca
Elhunyt1977. október 30. (29 évesen)
Hévíz
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
Foglalkozásakönnyűbúvár
KitüntetéseiVass Imre-érem
SablonWikidataSegítség

Plózer István (Tapolca, 1948. január 5.Hévíz, 1977. október 30.) búvár barlangkutató, szakíró.

Élete[szerkesztés]

Általános iskolai tanulmányait Tapolcán végezte, s itt kezdett el a barlangokkal foglalkozni. A vendéglátóipari szakközépiskolát végezte el, a katonaidő letöltése után azonban nem a szakmájában dolgozott, hanem 1971-től az Országos Vízügyi Hivatal ár- és belvízvédelmi készenléti szervezetének könnyűbúváraként tevékenykedett. A barlangi merüléssel 1964-től foglalkozott.

Legjelentősebb kutatási területe a Tapolcai-tavasbarlang, a Molnár János-barlang, valamint az általa feltárt Hévízi-forrásbarlang volt. Jelentős dokumentációs tevékenységet folytatott. Ő gyűjtötte össze és rendezte sajtó alá a magyar barlangi búvármerülésekkel, kutatásokkal foglalkozó tanulmányokat (Karszt és Barlang, 1974. II.). A barlangi búvármunka fellendítése érdekében a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat keretén belül 1975-ben megalapította a Vízalatti Barlangkutató Szakosztályt. Újabb kutatómunkája közben az általa feltárt Hévízi-tó forrásbarlangjában vesztette életét. 1978-ban (posztumusz) Vass Imre-éremmel tüntették ki.

Emlékezete[szerkesztés]

Nevét viseli a Plózer István Búvárkönyvtár, valamint a Hévízi-tó forrásbarlangjának egyik szinonim elnevezése a Plózer István-barlang. Emlékére emléktáblákat helyeztek el a Malom-tó Boltív-forrásánál, a Hévízi-forrásbarlangnál 1978-ban és a Molnár János-barlangban, ugyanitt egy barlangtermet is elneveztek róla István-teremnek. 1997-ben néhány búvárkodással foglalkozó barlangkutató létrehozta a Plózer István Víz Alatti Barlangkutató Szakosztályt, azzal a szándékkal, hogy újraélessze a magyar vízalatti barlangkutatást. A névválasztással tisztelegve Plózer István személye és munkássága előtt.

Munkái[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Székely Kinga: Plózer István, a búvár-barlangkutató; magánkiad., Budapest, 2021