Petendi pálinkaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Petendi Pálinkaház egy kereskedelmi pálinkafőzde, mely a Balaton északi partjához közeli Vigántpetenden található. A családi vállalkozásban működő kézműves termelés 2011 nyarán kezdődött, mely a régió és közvetlen környezetének gyümölcsöseire épül. Pálinkáit Fülig Jimmy és Piszkos Fred márkaneveken hozza forgalomba. Az általános gyakorlattal szemben a Pretendi Pálinkaház nem feltétlenül ajánlja a pálinka szobahőmérsékleten történő fogyasztását.

A főzdében egyedi tervezésű lepárlóberendezés üzemel, mely a kisüsti lepárlás és az oszlopos finomítás egyfajta kombinációján alapul. Minden pálinkát tölgyfahordóban érlelnek legalább három hónapig, de akár egy évnél is tovább.

A Petendi Pálinkaház szlogenje:

Hamarosan a poharadban, örökre az emlékezetedben. Élvezd a különbséget!

Termékek[szerkesztés]

Mivel 2014. január 1-jétől már nem védi a szerzői jog Rejtő Jenő műveit, a Petendi Pálinkaház a korábbi Magitusz márkanév helyett Fülig Jimmy és a Piszkos Fred néven hozza forgalomba pálinkáit. A címkék dizájnja Korcsmáros Pál Rejtő-képregényei nyomán készült.

A Fülig Jimmy a gyümölcsösségében könnyed, 40%-os pálinkák védjegye. Ezzel szemben Piszkos Fred 60% alkoholtartalmú.

  1. Fülig Jimmy pálinkák – alk.: 40% v/v
  • Almapálinka
  • Körtepálinka
  • Szilvapálinka
  • Meggypálinka
  • Irsai Olivér szőlőpálinka
  • Sárgabarackpálinka
  • Aszú ágyaspálinka
  • Izabella ágyaspálinka
  1. Piszkos Fred pálinkák – alk.: 60% v/v
  • Szilvapálinka
  • Meggypálinka
  • Irsai szőlő pálinka

A lepárlási technológia[szerkesztés]

A főzde egyaránt elhatárolódik a kisüsti lepárlástól és az „oszlopos” pálinkafőzéstől is, mely utóbbi során egy főzéssel készül pálinka a cefréből, egy oszlopfeltétes lepárlóüst segítségével. Saját tervezésű berendezésük két főzéssel állítja elő a pálinkát, de a második lepárláshoz oszlopot alkalmaznak, így állításuk szerint tiszta, gyümölcsös illatvilágú, ízében is karakteres pálinkát nyernek.

Tölgyfahordós érlelés[szerkesztés]

A Fülig Jimmy és Piszkos Fred pálinkákat a lepárlás után tölgyfahordóban érlelik, ezért a színük aranysárga. A tölgyfa az a típus, mely elég tömör szerkezetű a jövőben tervezett évekig tartó érleléshez elfogadható veszteség mellett. A közkedvelt eperfa annyira szivacsos szerkezetű, hogy mindössze néhány heti érlelést tesz lehetővé, ráadásul fájának karaktere is jóval szegényebb a tölgyénél. Tölgyfahordóban hosszú évek alatt a pálinka ízei lekerekednek, kellemes vaníliás, fűszeres zamatokkal bővülnek. A törvény szerint egy pálinka akkor forgalmazható érlelt pálinkaként, illetve ópálinkaként, ha legalább három hónapig, illetve legalább egy évig érlelődött 1000 liternél kisebb fahordóban. A Fülig Jimmy és Piszkos Fred pálinkák érlelt vagy ópálinkák. A pálinkaház célja a minimum két-hároméves érlelési idő minél előbbi elérése.

Ágyaspálinkák[szerkesztés]

A főzde ágyas pálinkáit hordóban és gyümölcságyon egyaránt érlelik. Erre az időre – a hordós érlelést megszakítva – a pálinkát üvegballonokba töltik, melyben legalább három hónapot töltenek az aszalt gyümölcsökkel.

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Petendi Pálinkaház Termékbemutató 2014.02.27.

További információk[szerkesztés]