Peremoha (metróállomás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peremoha
Cím
Ország Ukrajna
HelyHarkiv
Építési adatok
Építés éve1992–2016
Megnyitás2016. augusztus 19.
KivitelezőHarkivmetrobud
Felhasználási terület
Alapadatok
Hosszúsága102 m
Szélessége10 m
Része ennekharkivi metró
Szomszédos állomásokOleksiivska (Metrobudivnykiv imeni H.I. Vashchenka, Oleksiivska line)
Időzóna
Vasútvonalak
Olekszijivszka
Elhelyezkedése
Peremoha (Harkiv)
Peremoha
Peremoha
Pozíció Harkiv térképén
é. sz. 50° 03′ 34″, k. h. 36° 12′ 06″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 34″, k. h. 36° 12′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Peremoha témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Peremoha (ukránul: Перемога Hallgat hallgat, magyar jelentése: győzelem) a harkivi metró 30. állomása, amely a várost észak–dél irányban átszelő Olekszijivszka vonalon található. Ez a metróvonal kilencedik állomása. 2016. augusztus 19-én nyitották meg. Az állomás mellett található az Olekszijivszkij piac és a Győzelem sugárút (proszpekt Peremohi).

Az állomás a nevét a felszínen fölötte futó Győzelem sugárútról (Proszpekt Peremohi) kapta. Eredetileg az állomás neve is proszpekt Peremohi lett volna, végül a Peremoha név maradt.

Az állomás építése 1992-ben kezdődött, de pénzhiány miatt több évig állt. Az építés folytatását Mihajlo Dobkin harkivi polgármester kezdeményezte 2009-ben. Az akkor tervek szerint már 2010-ben megnyitották volna. A tervezett megnyitás következő dátuma 2012. május 7. vagy 8. lett volna, a Győzelem napjára, valamint a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra időzítve, de erre az időpontra sem sikerült befejezni. Időközben az állomásbelsőt át kellett építeni a 2015. áprilisi, a kommunizmus örökségének felszámolása céljából hozott törvényeknek megfelelően (vagyis a szovjet vonatkozású díszítő elemeket módosítani kellett).

Az állomást 2016. augusztus 19-én Petro Porosenko elnök nyitotta meg.[1] A tényleges személyforgalom augusztus 25-én indult el.

A felszínen átszállási lehetőség áll rendelkezésre a trolibusz- és villamosközlekedéshez. Az állomás a mintegy háromszázezres lakosú olekszijivkai lakótelep számára biztosít gyors tömegközlekedési kapcsolatot.

Az állomás területén van mobil hálózati lefedettség, három szolgáltató, a Kijivsztar, a Vodafone Ukrajina és a Lifecell hálózata érhető el.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]