Pálnagy László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálnagy László
Született1963 (61 éves)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Pálnagy László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pálnagy László (1963–) magyar író, költő, grafikus, szobrász.

Élete[szerkesztés]

A rendkívül szerteágazó tevékenységet folytató alkotó kortárs irodalmi munkásságának egy részét a CyberBooks Kiadó által digitalizált publikációkban lehetett fellelni. Szobrász tevékenységeinek alapjait a fémipar egyes területeire - öntészetre, kovácsolásra, hegesztésre, forgácsolásra stb. - alapozta. Mindezt fa- és egyéb anyagok invertálásával tette egyedivé. Szakmai képzettsége magas, több fémipari ágazatban mesterszintű végzettséget ért el. 2013 októberében egy tragikus balesetben elvesztette bal kezéről az ujjait, emiatt a számítógépes grafika felé orientálódott. 2016 végén – 13 év publikálási szünet után – reagálva az európai migrációs hatásokra, ismét írni kezdett (Emigrópa). Önkéntes online munkában rászoruló argentin, brazil diákokat oktatott android programozásra.

Főbb tendenciák, érák[szerkesztés]

Kalligrafika[szerkesztés]

Az ún. kalligráfia (szépírás) iszlám mesterei, néha bizonyos állatfigurákba formálták üzeneteiket. Az ábrán jól megfigyelhető, hogy elnyújtott írásjelek alkotják az állat testét. A lábak alatt 'hagyományosan' is olvasható a szöveg (jobbról balra). Eme ábrázolástechnika alapján alakította ki Pálnagy László a kalligrafikának nevezett egyéni stílusát. E kifejezést a kalligráfiából származtatott 'kalli' előtag és a 'grafika' szó egyesítéséből hozta létre. Munkáin – az arab írásjelek helyett – absztrakt, eklektikus ihletésű rajzolatok fejezik ki a mondanivalót. Képei papirusz hatású anyagra készülnek. Ez a rajztechnika, a harmadik dimenzió részleges elhagyása, vonalak kavalkádja meghökkentő, különleges hatást eredményez. Egyfajta mitikus, kultikus világba kalauzolva az érdeklődőt. Mindemellett – a képek vizuális értelmezésében – az egyén szabadságát is hagyják érvényesülni.

Kolorista költészet[szerkesztés]

A szerző által kialakított egyéni tendencia, modernavantgárd – irányzat, amely a színek lehetőségeit a kifejezőerő és a mondanivaló szolgálatába állítja. Az így alkotott versek hatásai – egyértelműen – egyféle vizuális verselési ritmust adnak, s ezáltal egy új olvasói dimenziót nyitnak meg. Hasonló versek már az ókorban is készültek, csak megjelenésük jóval visszafogottabb volt, másrészt mellőzték a karaktereknél az absztrakt dinamikát. A kolorista festők (pl. Csók István), írók (pl. Szántó Piroska) mellett megjelenő költői tendenciában, stílusban a hagyományos költői eszköztár bővült ismét egy újabb, de némileg szokványos elemmel.

További tendenciák, érák[szerkesztés]

  • IQ fóbizmus
  • Megaversek
  • Alternatív fémszobrászat
  • Ónszublimáció
  • Diffúz rétegkomponálás
  • Kultikus dimenziók

Ars poetica[szerkesztés]

Antivirtuális valóság-valóban, E M B E R S Z A U R U S Z é n ü n k ű r k r é t a korban XXI. századi digitális kőbaltát markol…

Publikációk[szerkesztés]

A Pálnagy László-publikációk a szatirikus egypercesektől – a novellákon át – a regényekig terjednek, de szépirodalmi verseket, drámát, történelmi balladát, ódát (s egyéb jellegű, egyedi műveket) is írt. Modern költészete a legszélsőségesebb posztmodernig terjed. Sci-fi jellegű tanmeséinek Digitelló – egy virtuális robotka – a főhőse. Írói álnevei: Julia Wee, L. B. Paul.

Könyvek[szerkesztés]

Pálnagy-plasztika

CD-rom, hangoskönyv[szerkesztés]

  • Digitelló Holli-Bolliában - OSZK MEK - Kiadó: Irodalmi Rádió
  • Digitelló Hómolypumpiában - OSZK MEK - Kiadó: Irodalmi Rádió
  • Ballada 2001 / CD
  • IQ 2001 / CD

Megjegyzés: A könyvek az OSZK MEK adatbázisában fellelhetők, a két CD-rom a megyei könyvtárakban megtalálható.

Kültéri és beltéri szobrok, képek[szerkesztés]

Kitelepítési emlékmű (Fejér megye, Újbarok, Templom-tér) 2001. augusztus 20-án a Millenniumi ünnepség keretén belül az egyház felszentelte.

Források[szerkesztés]