Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján
orosz szövetségi kulturális örökségi helyszín
Vallásortodox keresztény
EgyházmegyeMoszkvai ortodox egyházmegye
Építési adatok
Építése1631
StílusUzorochye
TelepülésArbat kerület
Elhelyezkedése
Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján (Moszkva)
Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján
Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 12″, k. h. 37° 35′ 50″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 12″, k. h. 37° 35′ 50″
Térkép
Az Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Oszlopos Simeon temploma a Povarszkaján (Церковь Симеона Столпника на Поварской) a 17. században, III. Fjodor orosz cár rendeletére épült moszkvai templom az Új Arbat utca és a Povarszkaja ulica találkozásánál. Egyházszervezetileg a Moszkvai ortodox egyházmegye központi egyházkerületéhez tartozik. Elnevezésében az utca neve megkülönböztetésül szerepel, mivel Moszkvában van egy másik Oszlopos Simeon-templom is a Jauza folyó közelében (Храм Симеона Столпника за Яузой).

Története[szerkesztés]

A mai templom helyén a hagyomány szerint már 1625-ben állott egy fatemplom. A történet egyik változata szerint azt Borisz Godunov orosz cár koronázása alkalmából avatták fel, és innen kapta a nevét, mivel ez az esemény Idősebb Oszlopos Szent Simeon ünnepére esett.

A kőtemplomot 1676-ban vagy 1679-ben emelték a 17. századi az orosz vagy moszkvai uzorecsje(wd) stílusában, aminek jellegzetessége a különleges hagymakupolás formavilág, a gazdag díszítés, bonyolult kompozíció és a festői sziluett.

Az 1917-es októberi orosz forradalom után a templomot bezárták. Az elhanyagolt épület az Új Arbat utca sugárútjának kialakításakor a moszkvai építészek figyelmébe került, és közülük sokan síkraszálltak amellett, hogy a nagyszabású építkezések során meg kell őrizni a régi templomot. Ennek eredményeképpen az épület műemléki védettséget kapott és 1966-68-ban eredeti formájában felújították.

A templomban számos történelmi, illetve ismert személyiség esküvőjét tartották 1919 előtt, illetve a rendszerváltás után. Gyakori látogatója volt a templomnak élete utolsó éveiben Gogol is.

Fordítás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]