Niihau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niihau
Niihau légifotója
Niihau légifotója
Közigazgatás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Állam Hawaii
Székhely Pu’uwai
Legnagyobb településPu’uwai
Népesség
Teljes népesség130 fő (2009)
Népsűrűség7 fő/km²
Pu’uwai népességeismeretlen
Földrajzi adatok
Terület180 km²
Hosszúság29 km
Szélesség10 km
Tengerszint feletti magasság
  • 380
  • 381
m
Legmagasabb pont Pani’au csúcs
Időzóna UTC-10
Elhelyezkedése
Niihau (Hawaii-szigetek)
Niihau
Niihau
Pozíció a Hawaii-szigetek térképén
é. sz. 21° 54′, ny. h. 160° 10′Koordináták: é. sz. 21° 54′, ny. h. 160° 10′
A Wikimédia Commons tartalmaz Niihau témájú médiaállományokat.

Niihau, becenevén „A tiltott sziget” (angolul: The Forbidden Island) az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii állam egyik szigete; a nyolc nagyobb sziget közül a legészakibb. Az egyik legrégibb lakott sziget, amely a huszonkilenc kilométerre nyugatra fekvő Kauai születése után keletkezett. Területe mindössze 181 négyzetkilométer, legmagasabb pontja a 390 méter magas Pani’au. Területének zöme száraz, szinte sivatagos, eső alig esik. A két szomszédos sziget, a Lehua és a Ka’ula korábban lakott volt, mára azonban csak madarak élnek szikláin (előbbi madárrezervátummá lett nyilvánítva).

Partszakasz
Lehua szigete Niihau partjáról nézve

Valaha körülbelül tízezer ember élt itt, akik jamszgyökér- és cukornádtermesztéssel foglalkoztak, és két vezérük gyakran háborúzott egymással. James Cook kapitány volt az első európai, aki röviddel azután, hogy felfedezte a Hawaii-szigeteket, Niihau földjére lépett. Megállapította, hogy a sziget ekkor már gyéren lakott és elég kopár. A szigetet 1864-ben a skót Elizabeth Sinclair megvásárolta 10 000 dollárért V. Kamehameha királytól. Jelenleg az ő leszármazottai, a Gay és Robinson család tulajdona. Ők alapították a Niihau Ranchot, aminek hatására több száz család hagyta ott a szigetet és költözött máshová. Jelenleg hozzátevőlegesen 130 ember lakik itt, zömük Pu’uwai faluban. Az itt maradt őslakók eredeti kultúrájukból csupán két dolgot őriztek meg: a szigeten mindenki a hawaii nyelvet tekinti elsődleges nyelvnek, valamint a tengeri csigákból és korallokból készített ékszerek sorozatgyártása ma is az egyik legfontosabb foglalatosságuk.

Az 1990-es években a tulajdonosok felajánlották az Amerikai Haditengerészetnek a szigetet, de ez egyelőre kudarcba fulladt, ugyanis a sziget hasznosítása előtt régészeti feltárást kell végezni.

A sziget korlátozottan látogatható.

Külső hivatkozások[szerkesztés]