New Jack City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
New Jack City
(New Jack City)
1991-es amerikai film
RendezőMario Van Peebles
ProducerDoug McHenry
George Jackson
Műfaj
ForgatókönyvíróThomas Lee Wright
Barry Michael Cooper
FőszerepbenWesley Snipes
Ice-T
Chris Rock
Mario Van Peebles
Judd Nelson
Bill Cobbs
ZeneMichel Colombier
OperatőrFrancis Kenny
VágóSteven Kemper
Gyártás
GyártóThe Jackson/McHenry Company
Jacmac Films
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés8 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures
Bemutató1991. január 17. (Sundance Filmfesztivál)
USA 1991. március 8.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel47,6 millió $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A New Jack City 1991-ben bemutatott amerikai bűnügyi-akciófilm Thomas Lee Wright és Barry Michael Cooper eredeti története és forgatókönyve alapján, a rendező Mario Van Peebles. Ez Van Peebles rendezői debütálása, aki társszereplője is a filmnek. A főszerepben Wesley Snipes, Ice-T, Allen Payne, Chris Rock, Van Peebles, Judd Nelson és Bill Cobbs látható.

A film világpremiere a Sundance Filmfesztiválon volt, az Amerikai Egyesült Államokban 1991. március 8-án mutatták be,[2] Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizáva.

Cselekmény[szerkesztés]

New York, 1986. Nino Brown egy feltörekvő drogbáró, aki a New Yorkot sújtó crack-járványnak köszönhetően egyre nagyobb hatalommal rendelkezik, és célja, hogy az egész város drogkereskedelmének vitathatatlan vezetőjévé váljon, ahol az erőszak drámaian megnőtt. Két zsaru, az afroamerikai Scotty Appleton és az olasz-amerikai Nick Peretti nyomoz Brown után, aki kíméletlenül likvidálja ellenségeit, és birtokba vesz egy hatalmas, előre gyártott épületet, ahol crack-kokaint állít elő és árul, ez a The Carter, kiszorítva onnan az egyéb bérlőket.

A két ügynöknek társulnia kell a Brownt vizsgáló csapattal. A Carter az olasz-amerikai maffia területén van, de Nino Brown úgy dönt, hogy nem ad százalékot a konkurenciának, ezzel szembeszállva az idős Don Amedeo, egy nagyhatalmú New York-i főnök által vezetett maffiával.

Pookie-t, a hajléktalan drogdílert és drogfüggőt Appleton rendőr (aki korábban már találkozott vele) arra kényszeríti, hogy végigcsináljon egy detoxikáló programot, majd a zsaruk „felbérelik”, hogy beépüljön Brown bandájába, amely szintén Gee Money-ból (akivel együtt alkotják a „Cash Money Brothers”-t), Kareem-ből, Duh Duh Man-ból és Keishából áll. A rá nehezedő óriási nyomás miatt Pookie újra drogozni kezd, majd a mikrokamerával való munkája közben lebukik, és megölik.

Miután felfedezte a beszivárgót, Gee Money megsemmisíti a Cartert, és eltüntet minden terhelő bizonyítékot. Az ügynökök rajtaütnek a Carteren, de nem sikerül letartóztatniuk Brown egyik „hadnagy”-át sem, csak Pookie holttestét sikerül megmenteniük a hozzá erősített bomba robbanásától. A felelősség a Carter és a bandába beszivárgott kém bukásáért Gee Money és Kareem fejére száll, akinek a kezét Brown a saját kardjával szúrja át.

Appleton és Peretti rendezik kezdeti nézeteltéréseiket, és annak ellenére, hogy Stone csapatát az akció sikertelensége miatt feloszlatták, egyedül folytatják a nyomozást Brown letartóztatása érdekében: ők ketten felveszik a kapcsolatot Don Amedeo egyik csatlósával, hogy megkörnyékezzék Nino Brown helyettesét, Gee Money-t, aki a banda új főnöke akar lenni. Gee Money segítségével Appleton ügynök beépül Brown bandájába, aki elárulja, hogy gyerekkorában megölt egy ártatlan nőt, hogy bizonyítsa hűségét a főnökéhez.

A következő napokban Scotty Appletonnak, aki Washington néven álcázza magát, szemtanúja kell lennie Brown arroganciájának, amely odáig fajul, hogy megver egy idős férfit, aki csak néhány gyereket védett, akikkel a gengszter üzletelt.

Egy esküvői partin Nino Brownt megtámadja Amedeo néhány pincérnek álcázott embere, de túléli, és a két férfi nyíltan hadat üzen egymásnak: másnap Nino Brown egy étterem előtt lemészárolja Don Amedeót néhány emberével együtt, és átveszi az irányítást a drogpiac felett.

Később, a Washington és Brown közötti alku során Kareem rájön, hogy Appleton zsaru, és lövöldözésbe kezd, amelyben Brownnak sikerül elmenekülnie, Peretti pedig megmenti kollégáját a gengszter egyik emberétől, és megöli Duh Duh Man-t.

Nino megjavult szeretője feljelentést tesz a rendőrségen, és tanúskodni akar. Ezzel a fontos tanúval a rendőrség úgy dönt, hogy újabb alkut köt, hogy végleg elkapják Ninót. A dolgok azonban nem a tervek szerint alakulnak. Scotty lelepleződik, és egy lövöldözés után Nino el tud menekülni, és eljut a lakására. Még aznap este lelövi Gee Money-t, hogy egy másik bizalmasát is kiiktassa. A nyomozók azonban a nyomára bukkannak, és a Nino és Scotty közötti végső küzdelem után Ninót letartóztatják. Scotty ismét tartózkodik attól, hogy megölje Ninót, ami nagyon nehéz számára.

Egy heves közelharcban Appletonnak sikerül legyőznie Brownt, és elárulja, hogy az a nő, akit ő évekkel ezelőtt megölt, az ő anyja volt: ekkor az ügynök majdnem megöli a főnököt, de Peretti megállítja, mert Nino Brownt a törvények szerint akarja bíróság elé állítani. A tanú közbelépése ellenére Brown megússza: vádalkut köt, és csak egy év börtönbüntetésre ítélik.

A bíróságon kívül Brown ünnepli az igazságszolgáltatás elleni győzelmét, de hirtelen az az öregember, akit nem sokkal korábban megvert, igazságot szolgáltat neki, és közvetlen közelről lelövi, megölve őt.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[3]

Újraindítás[szerkesztés]

A Deadline bejelentette, hogy a Warner Bros. újraindítja a filmet Malcolm Mays forgatókönyvíróval.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a New Jack City című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a New Jack City című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b New Jack City (1991). Box Office Mojo, 1991. május 21. [2015. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.)
  2. Blaise, Judd: New Jack City (1991). Allmovie. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 6.)
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 18.)

További információk[szerkesztés]