Napoleon Boulevard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Napoleon Boulevard
Vincze Lilla, az együttes énekese (Marjai Judit felvétele)
Vincze Lilla, az együttes énekese
(Marjai Judit felvétele)
Információk
EredetMagyarország Budapest, Magyarország
Aktív évek19851993, 2009-napjainkig
Műfajpop-rock
rock
szintipop
new wave
KiadóHungaroton-Pepita
Tagok
Vincze Lilla
Cziglán István
Erdész Róbert
Gömör László
Kollár Attila
Pócs Tamás

A Napoleon Boulevard weboldala
SablonWikidataSegítség

A Napoleon Boulevard egy 1985-ben alakult magyar újhullámos pop zenekar. A csapatot a progresszív, instrumentális rockot játszó Solaris tagjai hozták létre Vincze Lilla énekesnővel kiegészülve. 1986-ban az Interpop fesztiválon tűntek fel Kérlek, ne félj c. dalukkal. Az együttes első felállása 1990-ben szűnt meg.

Története[szerkesztés]

A Napoleon Boulevard 1985-ben a Solaris együttes akkori tagjaiból alakult meg Vincze Lilla énekesnővel.

Az első dalok megszületése idején a Napoleon Boulevard még a Solaris előzenekarként lépett fel; előadásaik után Lilla lement a színpadról, a többiek átöltöztek, és Solaris néven folytatták. 1986-ban aztán a Solaris egy jó időre elbúcsúzott közönségétől.

Nyáron a Napoleon Boulevard elindult az I. Interpop fesztiválon, ahol az „Ugye, eljönnek ma a repülők” (hivatalos címe: Kérlek, ne félj) első díjat és közönségdíjat nyert. Szeptemberre elkészültek az első nagylemez felvételei, az újságokban azonban elindult polémia a dal szövege miatt, „a repülők eljövetele” ugyanis félreértésekre adott okot. A vita egészen 1987 tavaszáig folyt. Akkor végre eldőlt, hogy „a zenekar nem akar bombázást”, a lemez így fél év késéssel végre zöld utat kapott.

A Napoleon Boulevard I. napok alatt aranylemez lett – 150 000 példány fogyott el belőle.

Mire a Hungaroton átadta az aranyszínűre futtatott bakelitet, már kész volt a következő album hanganyaga.

A Napoleon Boulevard II. 1987 őszén, alig pár hónappal az első után jelent meg, ennek ellenére ismét elérték a százezres példányszámot.

A következő album dalait a Hungaroton még megjelenés előtt kiküldte a Warner Austriának, majd a londoni Warnernek is. Mindkét helyről producer érkezett, hogy megkezdjék az angol nyelvű változatok kidolgozását.

Így jött el 1988 ősze. Megjelent a zenekar mindmáig legsikeresebb albuma, a Júlia nem akar a földön járni. Közel 300 000 példányban fogyott el. A címadó sláger az év dala lett, Lilla pedig az év énekesnője. TV-fellépések, videóklipek, koncertek sora következett.

1989 tavaszán kiutaztak a Midem-fesztiválra. Itt a Mylord eredeti, francia nyelvű átdolgozását és „Uram, segíts!” című daluk „No more walls!”-ra keresztelt angol változatát adták elő. Megállapodás született a müncheni és londoni felvételekről is.

Eközben idehaza párhuzamosan zajlottak a negyedik album, a Mennyből az angyal stúdiómunkái. Újabb aranylemez, majd következett az utolsó turné.

1990-ben megjelent az utolsó aranylemez, a Legyetek jók, ha tudtok. Ezt az albumot már új felállásban készítette a zenekar.

Az eredeti felállás zenészei legközelebb 1995-ben, a Solaris Los Angeles-i koncertjén játszottak együtt, amikor váratlanul föltámadt a már elfelejtettnek hitt Solaris-legenda.

Elképesztő mennyiségű koncert, nívódíjak, Emerton-díj és népszerűségi szavazások számtalan első helye – bármilyen hihetetlen is, de a Napoleon Boulevard röpke négy év leforgása alatt több, mint 1 millió hanghordozót adott el.

2010-ben újra összeállt a Napoleon Boulevard. Január 30-án a SYMA csarnokban adtak nagyszabású koncertet. A következő években, részben más felállással koncerteztek tovább. 2016 óta Lilla, Vincze Lilla és Barátai néven lépnek fel, szólóalbumai dalaival és klasszikus Napoleon Boulevard dalokkal is.

Tagjai[szerkesztés]

További zenészek[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • Napoleon Boulevard 1. (1986)
  • Napoleon Boulevard 2. (1987)
  • Júlia nem akar a földön járni (1988)
  • Mennyből az angyal (1989)
  • Legyetek jók, ha tudtok (1990)
  • Egyenlítői Magyar Afrika (1992)
  • Jó lenne, ha jó lenne (1993)
  • Világfalu (2010)

Válogatásalbumok[szerkesztés]

  • Best of Napoleon Boulevard (1988)
  • Best of 1985-1989 (2009)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GéZé: Napoleon Boulevard. livethemoment.hu. (Hozzáférés: 2021. november 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]