Nagy búvárpoloska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy búvárpoloska
A természetes testtartása
A természetes testtartása
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Vízipoloskák (Nepomorpha)
Öregcsalád: Corixoidea
Család: Búvárpoloskák (Corixidae)
Alcsalád: Corixinae
Nem: Corixa
Geoffroy, 1762
Faj: C. punctata
Tudományos név
Corixa punctata
(Illiger, 1807)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy búvárpoloska témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy búvárpoloska témájú kategóriát.

A nagy búvárpoloska (Corixa punctata) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a búvárpoloskák (Corixidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A nagy búvárpoloska Európától Közép-Ázsiáig megtalálható. Elterjedési területén rendszeresen előfordul és gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

A nagy búvárpoloska mintegy 1,5 centiméter. Alapszíne sötétbarna, az előhát és a szárnyfedő sima, rajtuk világossárga vagy barna harántcsíkok vagy foltok húzódnak. Megjelenésében és életmódjában a hátonúszó poloskához (Notonecta glauca) hasonlít, de nem a hátán úszik, mivel a levegőt szárnyai alatt, valamint nyaka és előháta között tárolja. A víznél ugyancsak könnyebb, ezért ha nem úszik, valami növénybe kell kapaszkodnia a víz fenekén, hogy fel ne emelkedjék. Felfelé úszni csak levegővétel céljából szokott. Hátulsó lába ússzólábbá módosult.

Életmódja[szerkesztés]

A nagy búvárpoloska állóvizek, tócsák és kisebb tavak lakója. Az újonnan létesített vizeket hamar benépesíti. A vízipoloskák közül egyedül a búvárpoloskák képesek közvetlenül a vízből startolni: erőteljes úszólábukkal áttörik a vízfelszínt, szétnyitják száraz szárnyukat, és tovarepülnek. A vizet este gyakran elhagyják.

Források[szerkesztés]

  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Banks, C.J. (1949) The absorption of water by the eggs of Corixa punctata Illig. (Hemiptera, Corixidae) under experimental conditions.The Journal of Experimental Biology 26, 131–136
  • Short, J.R.T. (1953) On the musculature of the legs of Corixa punctata (Illig.) Hemiptera. Proceedings of the Royal Entomological Society of London (A) 28, 31–35.