Névtelen hősök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Névtelen hősök
ZeneErkel Ferenc

A Névtelen hősök Erkel Ferenc egyik négyfelvonásos operája. Az opera szövegkönyvét Tóth Ede írta, de még a munka befejezése előtt elhunyt. A töredéket Ábrányi Kornél fejezte be Erkel utasításai alapján. A művet először a Nemzeti Színházban mutatták be 1880. november 30-án.

Szereplők[szerkesztés]

Az ősbemutató plakátja
Szereplő Hangfekvés
Sáskáné, özvegyasszony alt
Ilonka, a lánya szoprán
Andorffi Elek, segédlelkész tenor
Csipkés Tamás basszus
Parasznyai, a lelkész basszus
Derék Péter, jegyző-tanító bariton
Mózsi, egy honvéd tenor

Cselekménye[szerkesztés]

  • Helyszín: egy mezőváros
  • Idő: az 1848-as szabadságharc idején

Első felvonás[szerkesztés]

Sáskáné lánya a kerítésen keresztül a segédlelkésszel, Andorffi Elekkel beszélget. Őket Csipkés Tamás figyeli, akinek Sáskáné odaígérte a lányát. A lelkész és a jegyző örülnek a fiatalok kapcsolatának és megígérik, hogy segítségükre lesznek. Csipkés féltékeny és ezt szóváteszi Sáskánénak is, aki megnyugtatja, hogy a lánya az övé lesz. Katonák érkeznek a városba toborozni, Csipkésen azonban a gyávaság lesz úrrá és nem áll be soraikba, a segédlelkész azonban velük tart.

Második felvonás[szerkesztés]

Ilonka csak a távollevő szerelmére tud gondolni. Anyja közben egyre inkább erőlteti az esküvőt Csipkéssel így a lány úgy határoz, hogy az egyetlen megoldás ha elszökik. Honvédek érkeznek a városba és szállást kérnek. Sáskáné pofon üti fiát, Jóskát, amiért ételt és italt vitt a katonáknak így ő is szökést tervez. Ilonka és Jóska Mózsi, a honvéd segítségével elszöknek az esküvő előtti éjszakán. Amikor a násznép megérkezik és kiderül a lány szökése, Sáskánét és Csipkést kigúnyolják.

Harmadik felvonás[szerkesztés]

A honvéd táborban a katonák Arany János Nemzetőr című dalát éneklik. Megérkeznek a szökevények. Parasznyai a lelkész összeadja az egymásra talált szerelmeseket, de boldogságuknak nem sokat örülhetnek, mert támadás éri a tábort. Ilonka megsebesül, de a honvédek győznek. A lányt portyázó cserkeszek fogságba ejtik.

Negyedik felvonás[szerkesztés]

Mióta Ilonka fogságba esett, Sáskáné és Csipkés folyamatosan marakodnak. Hazaérkezik a szomorú Elek is és belép a templomba. Kisvártatva azonban megérkezik a fogságból kiszabadult Ilonka. Amikor Elek kilép a templomból Ilonka a karjaiba borul. Közben visszatér Jóska is és megjön Mózsi, a honvéd is. Mindenki mindenkinek megbocsát.

Források[szerkesztés]