Mojito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mojito

Származási helyKuba
Alapítás1931
Főbb összetevők
  • fehér rum
  • citromlé
  • szeletelt citrom
  • mint leaf
  • szódavíz
  • cukor
  • jégkocka
  • mint sprig
  • zöldcitrom
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mojito témájú médiaállományokat.

A mojito egy alkoholos koktél, hagyományos kubai ital.

A hagyományos mojito nem túl erős ital, amely öt alkotóból áll: fehér rum, cukor (tradicionálisan cukornádlé), lime leve, ásványvíz és menta. Az eredeti kubai recept fodormentát használ, vagy a mentának a szigeten népszerű fajtáját, a yerba buena nevű növényt.[1][2] Édessége, a frissítő citrus- és mentaíz jól kiegészíti a rum alkoholos ízét. A mojito népszerű nyári ital.[3][4]

Készítésekor a cukorhoz (vagy sziruphoz) és a mentalevelekhez zöldcitrom lét adnak. A keveréket ezután a keverővel (angolul: muddler) enyhén összetörik. A mentaleveleket nem törik darabokra, csak annyira zúzzák meg, hogy valamennyit kieresszenek a bennük lévő olajból.[5] Ezután hozzáadják a rumot és gyorsan felkeverik, hogy a cukor feloldódjon és a mentalevelek felemelkedjenek az aljáról. Végül tört jeget és szénsavas vizet adnak az italhoz. A pohár díszítéséhez mentaleveleket és zöldcitrom szeleteket használnak.[6]

A mojito az egyik legnépszerűbb rumalapú koktél. Több változata is létezik.[7]

Pontos eredete vita tárgyát képezi, a legtöbben a mojito elődjének a draque elnevezésű italt tekintik, amely még a rum őséből, aguardientéből készült, létrejötte pedig Francis Drake egyik tengerészéhez köthető, aki 1593-ban kapott engedélyt I. Erzsébet angol királynőtől szeszes italok, kevert italok árusítására (a draque egyébként Drake becenevére utal, melynek jelentése sárkánykígyó). Mások a 19. századi kubai cukornádföldeken dolgozó afrikai rabszolgákhoz kötik az ital keletkezését. Az 1920-as évekre mindenesetre a mojito Kuba nemzeti italává vált, a szesztilalomnak köszönhetően az országba látogató amerikai turisták tették elsősorban népszerűvé. Elnevezésének eredetével kapcsolatban szintén két feltételezés él, az egyik szerint a kubai ételekhez is gyakran használt, lime levét is tartalmazó, a Kanári-szigetekről származó mojo szószról kapta a nevét, a másik szerint a spanyol mojado (nedves) szóból alakult ki a Mojito.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Traditional Mojito recipe from Cuba. [2011. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 13.)
  2. About.com Mojito. [2011. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 13.)
  3. Summer Cocktail News: Mojitos Go Fruity. [2011. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 13.)
  4. Shake It Up, Baby: Cuban Cocktail Is Making a Splash
  5. How to Muddle a Mojito. [2011. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 13.)
  6. The Classic Cuban Mojito
  7. Cuban Mojito Recipe Archiválva 2008. április 30-i dátummal a Wayback Machine-ben or American Mojito Recipe

További információk[szerkesztés]