Micsoda csapat!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Micsoda csapat!
(A League of Their Own)
1992-es amerikai film
RendezőPenny Marshall
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Lowell Ganz
  • Babaloo Mandel
Főszerepben
ZeneHans Zimmer
OperatőrMiroslav Ondříček
VágóGeorge Bowers
DíszlettervezőBill Groom
Gyártás
GyártóPenny Marshall
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő122 perc
Költségvetés40 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
magyar InterCom
BemutatóUSA 1992. július 1.
magyar 1992. november 20.
Korhatár12 III. kategória (NFT/24414/2017)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Micsoda csapat! (eredeti cím: A League of Their Own) egy 1992-es amerikai sportdráma-vígjáték, amelyet Penny Marshall rendezett, és amely a valós életben működő All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL) kitalált történetét meséli el. A főbb szerepekben Tom Hanks, Geena Davis, Madonna, Lori Petty, Rosie O'Donnell, Jon Lovitz, David Strathairn, Garry Marshall és Bill Pullman látható. A filmet Lowell Ganz és Babaloo Mandel írta Kelly Candaele és Kim Wilson története alapján.

Egyszer az életben mindenkinek lehetősége van, hogy más legyen.
– A film mottója (moziplakát)

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1988-ban Dottie Hinson részt vesz az All-American Girls Professional Baseball League kiállítás megnyitóján. Sok egykori csapattársat és barátot lát, ami az 1943-as eseményekre emlékezteti.

Amikor a második világháború idejéna Chicago Cubs tulajdonosa, Walter Harvey meggyőzi tulajdonostársait, hogy finanszírozzanak egy női ligát. Ira Lowensteint bízzák meg a vezetéssel. Ernie Capadino felderítő részt vesz egy oregoni ipari ligás softball-meccsen, és megtetszik neki, amit Dottie-ban, egy helyi tejüzem elkapójában lát. A lányt ez nem érdekli; boldogan éli az életét, miközben várja, hogy férje, Bob visszatérjen a háborúból, de kisebbik húga, Kit Keller rábeszéli, hogy menjen a férfival.

Dottie és Kit a chicagói Harvey Fieldre utazik a próbajátékra. Találkoznak a taxitáncos Mae "All the Way Mae" Mordabitóval és legjobb barátnőjével, a kidobó Doris Murphyvel, a halk szavú jobb oldali játékos Evelyn Gardnerrel, az analfabéta bal oldali játékos Shirley Bakerrel, a dobó és korábbi Miss Georgia szépségkirálynővel Ellen Sue Gotlanderrel, a bal oldali/visszatöltő Betty "Spaghetti" Hornnal, a második bázisjátékos Marla Hoochgal, az első bázisjátékos Helen Haleyvel és Alice "Skeeter" Gaspersszel. Ők és még öt másik játékos alkotják a Rockford Peaches-t, míg 48 másik játékos alkotja a Racine Belles-t, a Kenosha Comets-et és a South Bend Blue Sox-ot.

A csapatot az egykori sztár ütőjátékos, Jimmy Dugan, egy cinikus alkoholista irányítja. Kezdetben viccnek tekinti az egészet, és arra kényszeríti Dottie-t, hogy átvegye az irányítását. Dugan ráadásul durva a játékosaival szemben. A csapat Evelyn elkényeztetett, nyafka fiával, Stillwell-lel és a csapat szigorúan vett kísérőjével, Miss Cuthburt-tel utazik. A Life magazin fotósa a lelátón, Lowenstein könyörög a játékosoknak, hogy csináljanak valami látványosat. Dottie eleget tesz a kérésnek, elkap egy felpattanó labdát a hazai pálya mögött, miközben egy hasprést csinál. Az így készült fotó a magazin címlapjára kerül. A reklámkampány egyre több embert vonz a meccsekre, de a tulajdonosokat továbbra sem győzik meg.

A csapattársak összekovácsolódnak. Marla hozzámegy egy Nelson nevű férfihoz, akit egy kocsmában ismert meg, és a szezon hátralévő részére elhagyja a csapatot, Mae megtanítja Shirley-t olvasni, Evelyn pedig csapatdalt ír. Lowenstein Dottie-t teszi meg a liga arcává, ami miatt Kit neheztel. Testvéri rivalizálásuk egyre fokozódik, aminek következtében Kit-et elcserélik a Racine Belles-hez.

A csapat a liga legjobb mérlegével zárja a szezont, és kvalifikálja magát a világbajnokságra. Jimmy táviratot ad át Bettynek, amelyben közli, hogy férje a csendes-óceáni hadszíntéren elesett. A gyász miatt elhagyja a csapatot. Aznap este Dottie-t meglepetés éri, amikor megjelenik Bob, aki megsebesült és leszerelt a hadseregből. Jimmy megtudja, hogy Dottie hazamegy Bobbal. Mivel nem tudja meggyőzni, hogy játsszon a világbajnokságon, azt mondja neki, hogy meg fogja bánni a döntését.

A Peaches a Belles ellen játszik a világbajnokságon, amely hét mérkőzésen át tart. Dottie a hetedik meccsre újra csatlakozik a Peaches-hez, míg Kit a Belles kezdő dobója. A Belles egy futással vezet a kilencedik játékrész elején, és Dottie beviszi a döntő futást. Kit kétségbeesik, de kap egy második esélyt, amikor a kilencedik perc végén két kiesővel az ütőhöz lép. Ütést ér el, és figyelmen kívül hagyva a harmadik bázis edzőjének megállásra intő jelét, a győztes futást úgy éri el, hogy a dobóhelyen leüti a nővérét, és kiveszi a labdát Dottie kezéből.

A teltházas közönség meggyőzi Harvey-t, hogy adja meg Lowensteinnek a tulajdonosok támogatását. A meccs után a nővérek kibékülnek, mielőtt Dottie elmegy Bobbal.

A jelenben Dottie újra találkozik a többi játékossal, köztük Kit, Capadino és Lowenstein; látja, hogy Jimmy 1987-ben meghalt. A túlélő Peaches elénekli Evelyn csapatdalát, és pózolnak egy fotóhoz.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Jimmy Dugan Tom Hanks Józsa Imre
Dottie Hinson Geena Davis Nyakó Júlia
Mae Mordabito Madonna Szirtes Ági
Kit Keller Lori Petty Csere Ágnes
Ernie Capadino Jon Lovitz Dózsa László
Ira Lowenstein David Strathairn Varga T. József
Walter Harvey Garry Marshall Velenczey István
Bob Hinson Bill Pullman Haás Vander Péter
Doris Murphy Rosie O’Donnell Zsurzs Kati
Betty 'Spagetti Betty' Horn Tracy Reiner Prókai Annamária
Charlie Collins, a Racine edzője Don S. Davis Láng József
Dave Hooch Eddie Jones Makay Sándor
Maida Gillespie Laurel Cronin
Racine első bázisjátékos Téa Leoni

Forgatás[szerkesztés]

Penny Marshall rendezőt az 1987-es A League of their Own című televíziós dokumentumfilm ihlette, amely az AAGPBL-ről szólt. Soha nem hallott még a ligáról, és felvette a kapcsolatot a film alkotóival, Kelly Candaele-lel és Kim Wilsonnal, hogy a forgatókönyvírókkal, Babaloo Mandellel és Lowell Ganzzal együttműködve készítsenek egy forgatókönyvet a 20th Century Fox számára. A Fox végül elutasította a forgatókönyvet, Marshall pedig leszerződött a Columbia Pictures-szel, akiknek tetszett a történet.[2]

2013-ban Penny Marshall rendező egy műsorban beszélt arról, hogy eredetileg Demi Moore-t szerette volna Dottie Hinson szerepére: "Demi Moore tetszett, de közben terhes lett."[3]Ezután Debra Winger kapta meg Dottie szerepét, és három hónapig a Chicago Cubsnál edzett a felkészülés során, azonban négy héttel a forgatás kezdete előtt kiszállt a produkcióból, később azt mondta, hogy Madonna szereposztása volt az oka a döntésének, Marshall Geena Davist választotta Winger helyére.[4] Bill Hughes, a USC baseball-edző asszisztense volt a film technikai tanácsadója, és három hónappal a forgatás előtt baseballtáborba küldte a film szereplőgárdáját.[5]

A baseball-jelenetek forgatása számos fizikai balesettel járt: Anne Ramsay (Helen Haley) eltörte az orrát egy baseball-kesztyűvel, miközben megpróbált elkapni egy labdát, és a Renée Coleman színésznő combján látható zúzódás is valódi volt. 2013-ban Geena Davis az MLB Network Costas at the Movies című műsorában a következőket mondta: "Néhány valódi szereplőnknek a hazacsúszástól felszakadt a bőr a lábáról."[19] Egy 2021-es interjúban Petty azt állította, hogy a forgatás alatt eltörte a lábát, de megismételte a jelenetet.[6] A próbajáték jelenetét, a Chicago Cubs hazai stadionjában, a Wrigley Fieldben vették fel. A Rockford Peaches hazai mérkőzéseit az indianai Huntingburgban lévő stadionban, a Racine elleni bajnoki mérkőzést pedig az indianai Evansville-ben lévő Bosse Fieldben forgatták. A forgatás 1991. július 10. és 1991. október 31. között zajlott. [7]

Filmzene[szerkesztés]

A Micsoda Csapat! filmzenéje 1992. június 30-án jelent meg CD-n és kazettán a Columbia Records gondozásában. Az album 1992. július 25-én a 159. helyen végzett az amerikai Billboard 200 albumlistán. Bár Madonna hozzájárult a filmhez a This Used to Be My Playground című számmal, amely a film stáblistája alatt hangzott el, de a szám, szerzői jogi okokból nem került fel a filmzenealbumra.[8]

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet a kritikusok jól fogadták, akik többnyire a színészeket játékát emelték ki. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő oldalon 79 kritika alapján 81%-os tetszést aratott, 7/10-es átlagpontszámmal.

Bevétel[szerkesztés]

A film 1992. július 1-jén került a mozikba, és az első hétvégén 13,2 millió dolláros bevételt hozott, ezzel a második helyen végzett a Batman visszatér mögött, de sikerült megelőznie a szintén debütáló Bumeráng című filmet. [9] A második hétvégén már csak 15%-ot esett, 11,5 millió dollárt hozott, és az első helyen végzett. A film végül siker lett, 107,5 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, de csak 24,9 millió dollárt más területeken, így világszerte 132,4 millió dolláros bevételt ért el, ami a 40 millió dolláros gyártási költségvetéséhez képest jónak mondható.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A League of Their Own című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Micsoda csapat! az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. An Oral History of 'A League of their Own' on its 25th Anniversary”, ESPN, 2017. június 29.. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. november 21.) 
  3. Penny Marshall”, Costas at the Movies, MLB Network, 2013. január 28. [halott link]
  4. Dening, Lizzy: Geena Davis on A League of Their Own's 30th Anniversary and Why There's No Cat-Fighting in Baseball (amerikai angol nyelven). Vogue , 2022. július 6. (Hozzáférés: 2022. augusztus 27.)
  5. She Did All of Her Own Stunts and Naturally, Played the Field”, Los Angeles Times, 1992. május 22. (Hozzáférés: 2022. augusztus 27.) 
  6. Demi Moore in 'A League of Their Own?' Almost happened. Newsday, 2010. március 7. [2016. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 10.)
  7. Imdb.com-locations (magyar nyelven). Internet Movie Database. [2020. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  8. Wilker, Deborah. „Madonna Hit Single Not On Soundtrack”, Bangor Daily News, 1992. július 24.. [2021. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. július 2.) 
  9. 1992. 27. hét hétvégi bevétele Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]