Meztelen befutó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meztelen befutó
2017-es svájci film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
RendezőPeter Luisi
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Peter Luisi
  • Beat Schlatter
Főszerepben
  • Beat Schlatter
  • Doro Müggler
  • Luna Wedler
  • Pablo Aguilar
  • Philippe Graber
  • Dominic Deville
  • Christian Stucki
  • Jörg Stiel
ZeneMartin Skalsky
Gyártás
Ország Svájc
Nyelvnémet
Játékidő98 perc
Forgalmazás
ForgalmazóADS Service (Magyarország)
Bemutató2019. február 28., Magyarország
Korhatár12 III. kategória (NFT/25078/2019)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Meztelen befutó (eredeti cím: Flitzer) 2017-ben bemutatott svájci romantikus filmvígjáték Peter Luisi rendezésében.

A filmet Svájcban 2017. október 12-én mutatták be, Németországban 2017. november 16-án, magyarországi bemutatója 2019. február 28-án volt.

Rövid történet[szerkesztés]

A pénzügyi válságából való kilábalás érdekében egy középiskolai tanár illegális sportfogadásra kezd embereket toborozni és kiképezni.

Cselekmény[szerkesztés]

Balz Näf német irodalomtanár egy középiskolában. Felesége meghalt, Elisa nevű tinédzser lányát egyedül neveli Baden svájci városban. Az iskola pénzügyi alapjából szeretne egy múzeumot létrehozni Gottfried Keller költő számára, de a tantestület egységesen inkább a sportpálya bővítése mellett dönt. Balz szeretné, ha a saját elképzelése megvalósulna, így az erre szánt teljes összeget kiveszi a bankból és sportfogadásra költi. Azonban a fogadáson veszít, így a pénz elúszik. A sportpályát építő vállalkozó (egy alacsony ember) folyamatosan zaklatja az elmaradt fizetés miatt.

Balz tudomására jut, hogy a fodrásza illegális, nagy összegű sportfogadásokat köt arra, hogy a futballpályára meztelenül befutó embert hány másodperc alatt teperik le. Felkeresi a tévében is bemutatott „befutót”, aki komoly edzéseket tart, és külön sportágnak tekinti a „meztelen befutás”-t, azonban az illetőt a rendőrség hamarosan lekapcsolja. Balz meglátja az illető alagsorában annak terveit a tervezett „befutásokra”, és mivel sürgősen nagy összegű pénzre van szüksége, ezért csapatot szervez maga köré potenciális befutókból. Elsőként egy hajléktalant alkalmaz, majd később a szégyenlős nőtől kezdve a „mutogatós” férfiig sok mindenkit. Egy idő múlva sportfelszerelést vásárol nekik, amin gyakorolhatnak, és szabályos edzéseket tart a „meztelen befutás” módjairól.

Közben a rendőrség felfigyel a rendszeresen felbukkanó meztelen befutókra, és gyanakodni kezdenek, hogy itt szervezett akciókról van szó.

Az illegális fogadásokból nagy összegű pénzek kezdenek befolyni. Balz rendszeresen törleszt az építési vállalkozónál, a fodrász pedig Lamborghini autóval jár.

Balz mondavacsinált ürüggyel többször megbeszélést kezdeményez az utána való nyomozást vezető rendőrnyomozó nővel, akinek a lánya az osztályába jár (aki egyébként stréber, tehát a tanulmányaival nincs semmi probléma). Balz tudomására jut, hogy a bűnbanda tevékenységét figyeli a rendőrség, és ellenintézkedéseket hoztak az akcióik elhárítására.

A rendőrnyomozó nő, Sandra Strebel (egyedülálló) félreérti Balz közeledését, amit azzal magyaráz, hogy Balz szerelmes lett belé. Később valóban ez lesz a helyzet, és szenvedélyes kapcsolat alakul ki köztük.

A rendőrség beépít egy szuper módon kiképzett ügynököt Balz emberei közé, azonban Balz őt Kolumbiába küldi egy meccs megzavarására, így többet nem hallani felőle.

Sandra személyesen is figyeli a férfit, akinek személyazonosságáról meggyőződik (Balz az), és a rendőrség titokban térfigyelő kamerákkal felszereli az edzőtermét, továbbá sok stadiont figyelnek egyszerre. Mivel pontosan tisztában vannak vele, hogy hol milyen akciókat terveznek, mik a befutók búvóhelyei, a rendőrség lecsap, és a legtöbb „befutót” őrizetbe veszik.

Sandra csalódik a férfiban, azt gondolja, hogy végig hazudott neki, ezért a saját lakásában az ágyhoz bilincseli. Balz ezt megelőzően süteményt süt neki, és az egyik darabban eljegyzési gyűrűt rejt el. A süteményeket Sandra lánya magához veszi, bár a férfi fémfűrészt kér tőle (hiába), hogy kiszabadulhasson. Azonban az ágyat egy darabig magával vonszolva (és arról leválva) eljut a sorsdöntő meccs helyszínére.

Mivel még híján van a kifizetendő adósságnak, Balz maga is akcióba lép. Álszakállt ragaszt és meztelenül befut egy futballmeccs közben a pályára. Különféle cselek alkalmazásával sikerül nem csak a biztonsági őröket kicseleznie, hanem megdönti az addigi világrekord 3 perc 18 másodperces „pályán való bent tartózkodás” rekordját is (ezzel jelentős pénzt nyer). Azonban emiatt letartóztatják. Fodrásza kifizeti a milliós óvadékot.

Sandra felajánlja neki, hogy a hat hónapos büntetését házi őrizetben is eltöltheti. Így Balz álma valóra válik, létrejön Gottfried Keller költő múzeuma, amiben ő a tárlatvezető.

Sandra rendszeresen felkeresi, hogy meggyőződjön a „biztonságáról”.

A film készítése[szerkesztés]

A történet Gottfried Keller: Ruha teszi az embert (németül: Kleider machen Leute) című novelláján alapul.

További információk[szerkesztés]