Maternus kölni püspök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maternus kölni püspök
Született3. század
Elhunyt328
Állampolgárságarómai
Foglalkozásakatolikus pap
Tisztsége
  • bishop of Tungrorum
  • ancient Bishop of Trier
  • Roman Catholic Bishop of Cologne
A Wikimédia Commons tartalmaz Maternus kölni püspök témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maternus, Kölni Maternus vagy Szent Maternus (németül: Maternus von Köln, franciául: Saint Materne), ismeretlen időpontban született, 328-ban elhunyt[1] kölni püspök (313328), trieri püspök (300 körül), Liège püspöke (315 körül). A láz, általában a fertőző betegségek és a szőlőtermesztés védőszentje.[2]

Élete[szerkesztés]

Születésének időpontja nem ismert. I. Constantinus római császár bizalmasa volt, 313-ban részt vett a római, majd egy évvel később az arlesi zsinaton is. I. Szilveszter pápa idején működött, és mivel Maternus neve maradt fenn első kölni püspökként, ezért őt tartják a kölni főegyházmegye elődje első vezetőjének.

Mivel korábban Trierben is püspök volt, halála után állítólag oda temették. Maradványit az 5. században áthelyezték, feltehetően a hunok támadásaitól félve. Hajón szállították, Rodenkirchennél (ma Köln városrésze) szálltak partra, ahol 989-ben Maternus-kápolna néven építettek gyásztemplomot (németül: Ruwenkirch), ebből ered a település neve, a Rodenkirchen is.[3][4]

Csontjait 1633-ban helyezték át a kölni dómba, ahol a Maternus-kápolnában tartják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Rézbányay József: Az egyházi szónoklatról: Az egyházi szónoklat Belgiumban. Hittudományi Folyóirat, 13. sz. (1902)
  2. Maternus von Köln. Ökumenisches Heiligenlexikon (2019) (Hozzáférés: 2019. június 28.)
  3. Maternus von Köln. Ökumenisches Heiligenlexikon - Biographien (2019) (Hozzáférés: 2019. június 28.)
  4. A rodenkircheni Régi Szent Maternus templom. Középkor a Rajna mentén (2015. március 11.) (Hozzáférés: 2019. június 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maternus című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.