Mass Effect 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mass Effect 3
FejlesztőBioWare
KiadóElectronic Arts
ForgalmazóOrigin
RendezőCasey Hudson
TervezőCasey Hudson
ZeneszerzőSonic Mayhem
SorozatMass Effect
MotorUnreal Engine 3.5
PlatformokXbox 360
Windows
PlayStation 3
Wii U
PlayStation 4
Xbox One
Kiadási dátum2012. március 6.
Verzió1.03
Műfajakció-szerepjáték
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI: 18+
USK-besorolásUSK 16
Adathordozó2 DVD, Origin
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
1.8 GHz kétmagos CPU, 1 GB (XP) vagy 2 GB (Vista) RAM, 15 GB HDD, Nvidia GeForce 6800/ATi Radeon X1600
A Mass Effect 3 weboldala
SablonWikidataSegítség

A Mass Effect 3 egy, a BioWare által fejlesztett, és az Electronic Arts által kiadott multiplatform akció-szerepjáték, mely 2012-ben jelent meg. A játék a Mass Effect-sorozat harmadik, egyben befejező epizódja. Az első két részhez képest ismét számos újítást vezettek be, a legjelentősebb ezek között a többjátékos üzemmód volt. A játék a Tejútrendszerben játszódik 2186-ban, ahol a civilizációt egy félig organikus, félig szintetikus gigantikus lények, a Kaszások támadása fenyegeti. A sztori Shepard parancsnok történetének lezárása is, aki ezúttal galaxis-szerte próbál szövetséget kovácsolni, hogy a fajok együttes erővel vehessék fel a harcot, saját megmaradásuk érdekében.

Ez az epizód, ellentétben az előző kettővel, nem jelent meg hivatalos magyar fordítással, de hosszú idő után elkészítették a nemhivatalos fordítást, az előző részek szellemében, az összes DLC-hez is.[1]

Játékmenet[szerkesztés]

A Mass Effect 3 egy harmadik személyű nézetből irányítható akció-szerepjáték, melyben Shepard parancsnokot irányíthatjuk. Shepard neme, kinézete, katonai múltja, harci tréningje, és keresztneve szabadon variálható. Hat különböző karakterosztály választható, mely az egyes képességek használhatóságát befolyásolja.Karakterünk küldetések teljesítéséért tapasztalati pontokat kaphat, melyek segítségével szintet léphet, szintlépésekkor pedig fejlesztheti egyes tulajdonságait.[2]

A Mass Effect 3, hasonlóan a Mass Effect 2-höz, biztosítja az előző részből a mentések áthozatalát. Sőt, ez akár a Mass Effect-ig visszamenően is történhet, azaz az előző két játék során hozott döntéseink jelentős mértékben befolyásolhatják a harmadik rész eseményeit. Akiknek nem volt ilyen mentése, azok a fejlesztők által alapértelmezettnek tekintett történetet játszhatják végig, és bár ezúttal nincs összefoglaló képsor arról, mi történt az eddigiekben, az új játékosok is hamar bele tudnak rázódni a sztoriba. A főszereplő karaktere testreszabható, még áthozott mentés esetén is. Akárcsak a második részben, úgy itt is adott a lehetőség, hogy a befejezés után tovább lehessen játszani, mégpedig egy New Game+ játékmóddal, amelyben elölről kezdhetjük a játékot, néhány bónusszal.

A játékot háromféle módon lehet végigjátszani. Az akció-mód esetében a párbeszédek automatikusak, a harc pedig normál nehézségű. A történetmódban a párbeszédek választhatóak, a harc pedig érezhetően könnyebb. A szerepjáték-módban pedig az előző részekhez hasonló beszélgetési- és harcrendszer látható.[3] A klasszikus szintlépési rendszert kettéosztották: egyfelől a fegyvereinket tudjuk különféle eszközökkel fejleszteni, másrészt pedig szintlépéskor megmaradtak a képzettségpontok, amelyek azonban kevesebb, de változatosabb tulajdonságra oszthatóak el. Adott pontszám megléte után választanunk kell specializációt, de két lehetőség közül csak az egyiket áll módunkban fejleszteni. Ezúttal nem áll módunkban minden fegyvert magunkkal cipelni, mert a karaktereknek teherbírása is van, tehát egy nehezebb, de erősebb fegyver kiszoríthat akár kettő másikat is.

Ezúttal is vannak csapattársak, ám kevesebben vannak, mint korábban, ugyanakkor a köztük lévő kötődés is erősebb lett. Érdekesség, hogy a homoszexualitás is megjelenik, több téren is.[4] Amennyiben pedig az első és a második részben más-más személlyel kerültünk közelebbi kapcsolatba, most választanunk kell kettejük közül. A közelebbi csapattársak mellett most közvetetten is szövetségeseket kell gyűjtenünk, ezt szolgálja az effektív katonai erő mutatója, amely a végjátékra is kihatással van. Ennek növelését nemcsak ebben, hanem az előző két epizódban is megtehettük, a megfelelő döntéseket meghozva. Sőt, különféle tárgyak megszerzésével is elérhetjük ezt, ha beszélgetések útján mellékküldetéseket szerzünk. A játék az akcióra lett inkább kihegyezve, ezért kimaradtak belőle korábban ismert dolgok, például a bolygók szkennelése nyersanyagokért vagy a számítógépek feltörése. Helyettük a bolygórendszerekben való utazást tették nehezebbé azáltal, hogy néha ott is menekülni kell az ellenségek elől.

A harcrendszer is átalakításra került az akcióközpontúság jegyében. Először is: most már nincs szükség a fedezékek mögé guggolás lehetőségét keresni, mert számtalan egyéb fedezék illetve pozíció segít a harcban. Emellett használhatóbb sprintelés és a létrák használatának a lehetősége is bekerült, valamint ki lehet lőni a falak mögül és eltalálni az ellenségek bizonyos testrészeit. Bevezetésre került egy nanopenge is, melynek segítségével a közelharc is átalakult: az ellenségek fellökhetők, levághatók, vagy egyetlen mozdulattal ketté is döfhetők. Maguk az ellenségek is megváltoztak: jóval több lett a nehezebben leküzdhető egységek száma, emellett csapatban, taktikusan támadva rohamoznak, sőt képesek ágyútornyokat építeni és újjáépíteni, ha úgy hozza a helyzet.[5]

A beszélgetések során a különféle választási lehetőségek egy tárcsán jelennek meg. A beszélgetés során adott válaszok segítségével lehetünk pozitív (Példakép) vagy negatív (Renegát) típusú személyiségek. Kommunikáció segítségével karakterünk barátságokat is kialakíthat, sőt romantikus kapcsolatokat is.[6] Adott esetben előfordulhat, hogy egy konkrét párbeszéd közben vághatunk közbe Példakép vagy Renegát módon, a megfelelő gomb megnyomásakor, amikor az a képernyőn felvillan. Döntéseinknek néha komoly következményei lehetnek, olyan helyzetbe is kerülhetünk, amikor döntenünk kell két választási lehetőség között, és mindenképpen valaki hátrányára.[7]

Egy fontos újítás, hogy megjelent a "Galaxy At War" névre hallgató többjátékos mód.[8] Itt három másik játékos segítségével teljesíthetünk küldetéseket, például ellenséges bázisokat foglalhatunk el.[9] A harcok, ha csak kis mértékben is, de befolyással lehetnek az egyjátékos módra. Háromféle faj: a pusztítók, a gethek és a Cerberus ellen lehet küzdeni, négyféle nehézségi szinten. Általában tíz, egyre erősödő hullámban jönnek az ellenségek, és ezek során nagymértékben megkönnyíthetik a játékosok egymás dolgát, ha a pályákon elszórtan található eszközökkel kezdenek valamit. Mindehhez saját karaktert kell generálni, amely lehet batáriai, drell, ember, krogan, kvári, szalarián, turián, geth, és vorcha. Minden faj egyedi képességekkel rendelkezik,[10] a maximálisan elérhető szint pedig a 20-as. Az egyjátékos móddal ellentétben csak kétféle fegyver lehet nálunk, amelyet ráadásul cserélni is nehezebb. Emellett minden osztály egyszerre csak háromféle képzettséget fejleszthet.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Mass Effect-sorozat az emberi Szövetség parancsnokának, Shepardnek a kalandjait követi nyomon, aki csapatával azon van, hogy megállítsa a Kaszások néven ismert, ősrégi géplényeket, akik bizonyos időközönként visszatérnek és kiirtanak minden értelmes létformát a galaxisban, génjeik segítségével egy hozzájuk hasonló gépet kreálnak, majd visszahúzódnak a mélyűrbe, egy újabb ciklus erejéig. A második rész utolsó letölthető DLC-je, az "Arrival" során Shepard batáriai területre utazik, hogy megmentse Dr. Amanda Kenson titkosügynököt, s ekkor döbbenten szembesül vele, hogy a Kaszások már úton vannak. Hogy késleltesse érkezésüket, Shepard elpusztít egy tömegrelét, de ezzel háromszázezer batáriait is megöl. Ezen döntése miatt 2186-ban[11] a Földre idézik, hogy tárgyaláson felelhessen tettéért.

Vancouver városában kerülne sor az eseményre, ám a Kaszások meglepetésszerű támadással behatolnak a Naprendszerbe, és ostrom alá veszik a Földet. Anderson admirális segítségével sikerül eljutnia a Normandiáig, s míg az admirális nekilát a földi ellenállás megszervezésének, Shepardöt elküldi a Fellegvárba, hogy segítséget kérjen. Ám még mielőtt útra kelne, Hackett admirális kérésére a Marsra látogat, ahol annak idején megtalálták a protheán jeladót, s úgy tűnik, más is előkerült. Legnagyobb megdöbbenésére először a Cerberus tökéletesített ügynökeivel kell összecsapnia, majd találkozik egykori csapattársával, Liara T'Soni-val, aki állítólag talált egy tervrajzot is egy kódolt üzenetben. A tervrajz egy fegyvert ábrázol, mellyel a Kaszásokat talán meg lehet állítani. Még távozása előtt a Rejtőzködő Fickó is beköszön hologramon keresztül, közölve, hogy a célja nem más, mint uralni a Kaszásokat a fegyver segítségével.

Ezután Shepard a Fellegvárba tart, de ott hiába is számítana segítségre. Minden egyes fajnak meggyűlt a baja a Kaszásokkal, és inkább ők várnak el segítséget. Shepard rájön, hogy ha segít nekik, azzal értékes szövetségeseket szerezhet, és a saját gondjuktól megszabadult fajok a legnagyobb támadást elszenvedni kénytelen emberiség segítségére siethetnek. Közben Hackett admirális emberei elkezdik tervezni az "Olvasztótégely" néven ismert protheán fegyvert a tervrajzok alapján.

Shepard első feladata a krogan-szalarián-turián konfliktus feloldása, amely a krogan születésszabályozó reprogátló vírus miatt zajlik. Ezt követően a kvárik és a gethek közt fennálló háború végnapjaiba kell beavatkoznia. Végül az aszári anyabolygón, a Thessián kell harcolnia a Kaszásokkal, miközben tudomást szerez a Katalizátor néven emlegetett második eszközről, amely szükséges ahhoz, hogy az Olvasztótégely működjön. Mielőtt azonban megszerezné a szükséges információkat, megérkezik a Cerberus (a korábbi részekből ismert, terroristának nyilvánított szervezet, mely az emberiség érdekeit helyezi előtérbe) és ellopja azt. Shepardnek így be kell hatolnia a főhadiszállásukra, és végeznie kell kettes számú vezetőjükkel, Kai Leng-gel. A Rejtőzködő Fickó azonban kicsúszik a kezei közül. Az információk birtokában rájön, hogy a keresett katalizátor a Fellegvár, a Rejtőzködő Fickót pedig a Kaszások indoktrinálták, akárcsak annak idején Sarent. Sajnos emiatt a Rejtőzködő Fickó elárulta a Fellegvár igazi funkcióját, így a Kaszások elvitték azt a Föld közelébe, hogy megvédhessék.

Hackett admirális vezetésével ez egyesített flották támadásba lendülnek, hogy visszaszerezzék a Fellegvárat. Közben Shepard Londonban küzd, ahonnét egyenesen feljuthat a Fellegvárba. Újra találkozik Andersonnal, és már-már úgy tűnik, sikerrel küzdenek, amikor a Hírnök, a Kaszások vezetője közbelép. Csak ő és Anderson tudnak, súlyosan sérülten, feljutni a Fellegvárba, ahol már várja őket a Rejtőzködő Fickó. Bár sikerül őt megállítaniuk, Anderson végül meghal. Shepard - minden sérülése ellenére - végül eljut a Fellegvár magjába, ahol egy mesterséges intelligencia várja őt, gyerek képében. A rendszer önmagát azonosítja a Katalizátorként és a Kaszások irányítójaként. Elárulja, hogy a ciklus arról szól, nehogy az organikus élet elpusztítsa magát azáltal, hogy megteremti a szintetikus életet. Véleménye szerint a teremtett lények előbb-utóbb úgyis végeznek a teremtőjükkel. Ezért aztán amint elérnek egy bizonyos fejlettségi szintet, a civilizációknak ki kell pusztulniuk, de genetikai kódjuk egy Kaszásba kódolva fennmarad, s utána a körforgás az újabb primitív fajok felemelkedésével újra elkezdődik.

Mivel a Katalizátor elvesztette a hitét abban, hogy a Kaszások képesek lennének ismét beteljesíteni küldetésüket, választás elé állítja Shepardöt. Vagy végez a Kaszásokkal (de ezzel együtt minden szintetikus életformával), vagy az irányítása alá vonja őket, vagy pedig egyesíti az organikus és szintetikus lényeket. Mindhárom választás vége Shepard halála és a tömegrelék megsemmisülése, de csapattársai megmenekülnek. A játék legeslegvégén egy bejátszásban egy ismeretlen helyszínen egy nagypapa meséli el unokájának Shepard legendáját a távoli jövőben.

Extended Cut[szerkesztés]

Rajongói felháborodások miatt később módosítottak a játék befejezésén egy ingyenesen letölthető DLC-vel.[12] Eszerint a tömegrelék nem pusztultak el, csak súlyosan megsérültek. Emellett a három befejezés új, narrációs képsorokat is kapott, és megtudhatjuk a többi szereplő sorsát is. Elég magas effektív katonai erővel egy bónusz bejátszáson a Shepardre emlékező bajtársakat is láthatjuk. Emellett egy negyedik befejezés is elérhetővé vált, melynek lényege, hogy Shepard nem csinál semmit (illetve végez a Katalizátorral). Ennek eredménye a Kaszások győzelme lesz, s vele együtt a ciklus vége - majd a következő képsoron már egy új, felemelkedő civilizáció látható, amely megtalálja a játék során Liara által elhelyezett jeladók egyikét, az így kapott információ segítségével sikeresen veszi fel a harcot a Kaszásokkal és végül győzedelmeskedik felettük.

Karakterek[szerkesztés]

A játék főhőse ezúttal is Shepard parancsnok (Mark Meer szinkronizálja a férfi, Jennifer Hale a női változatot), aki űrhajója, a Normandia SR-2 főparancsnoka. Különféle csapattársakat vehet magához, akik jelenléte függ korábbi döntéseinktől is. Ilyen lehet az Emberek Szövetségének immár elit katonája, Ashley Williams (Kimberly Brooks) vagy Kaidan Alenko (Raphael Sbarge), a tengerészgyalogos James Vega (Freddie Prinze Jr.), az aszári információbróker Liara T'Soni (Ali Hills), a turián harcos Garrus Vakarian (Brandon Keener), a mesterséges intelligencia EDI (Tricia Helfer), és a kvári mérnők Tali'Zorah vas Normandy (Ash Sroka). Egy letölthető DLC formájában az utolsó élő protheán, Javik is a csapat tagja lehet. Rajtuk kívül visszatér a Normandia pilótája, Jeff "Joker" Moreau (Seth Green), a szövetségi admirális David Anderson (Keith David), Hackett admirális (Lance Henriksen), a Rejtőzködő Fickó (Martin Sheen), és a bérgyilkos Kai Leng (Troy Baker).

A történet során találkozhatunk a korábbi részekből ismert karakterekkel is, így visszatér Miranda Lawson (Yvonne Strahovski), Mordin Solus (William Salyers), Urdnot Wrex (Steven Barr), Jack (Courtenay Taylor), Baka (Steven Blum), Thane Krios (Keythe Farley), Samara (Maggie Baird), és Légió (D.C. Douglas).[13]

Kritikák[szerkesztés]

A játék összességében pozitív kritikákat kapott. Ám a legnagyobb elégedetlenséget a játék befejezése váltotta ki, mely a rajongók szerint felületes, az előző részekben hozott döntések egyáltalán nem hatnak ki rá, továbbá hemzseg az ellentmondásoktól, mellőzi a végső ütközetet, és számtalan elvarratlan szálat hagy a levegőben lógva. Emellett tulajdonképpen mindhárom befejezés ugyanaz az animáció, csak más színekben. A játékosok követelésére a BioWare ugyan nem változtatta meg a befejezést, de kiadott egy Extended Cut nevű ingyenes DLC-t, amelyben a kifogásolt kérdések java része meg lett magyarázva.[14]

DLC-k[szerkesztés]

Név Megjelenés Wii U
From Ashes 2012. március 6. Igen
  • A Digital Deluxe kiadáshoz és a Collector's Edition-höz ingyenesen jár.
  • Két bónuszküldetés, egy új csapattárs (Javik), és egy rohamgéppuska.
  • Egy ősi protheán jeladó körül forgó cselekmény.[15]
Extended Cut 2012. június 26. Igen
  • Vadonatúj, részletesebb befejezéseket tartalmaz.[16]
Firefight Pack 2012. augusztus 7. Igen
  • Két bónusz mesterlövészpuska, egy shotgun, két rohamgéppuska, és két gépfegyver jár hozzá[17]
Leviathan 2012. augusztus 28. Nem
  • Számos új küldetés, egy rohamgéppuska, és egy shotgun jár hozzá.
  • A kaszások ősatyjainak tekinthető Leviatánok történetét feldolgozó cselekmény.[18]
Groundside Resistance Pack 2012. október 16. Nem
  • Két rohamgéppuska, két shotgun, két nehézpisztoly, és egy gépfegyver a csomag tartalma.[19]
Alternate Appearance Pack 1 2012. november 20. Nem
  • Bónusz páncélokat tartalmaz a csapat tagjainak.[20]
Omega 2012. november 27. Nem
  • Öt bónuszküldetés, az N7 Valkyrie rohamgéppuska, egy másik rohamgéppuska, és apróbb kiegészítők.
  • A cselekmény során Shepard segít Aria T'loak-nek visszaszerezni az Omega űrállomás feletti uralmat.[21]
Citadel 2013. március 5. Nem
  • Számtalan bónuszküldetés, néhány beépített minijáték, harci aréna-kihívások, három új páncél, egy rohamgéppuska, egy nehézpisztoly, és apróságok.
  • Shepard megpróbál leleplezni egy személyiségtolvajt, hogy megakadályozza a Normandia ellopását. Emellett számtalan lehetőség adódik arra, hogy elmélyítse a csapattársaival a kapcsolatát.[22]
Mass Effect: Genesis 2 2013. április 2. Igen
  • Interaktív képregény, ami kiegészíti a Mass Effect univerzumát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Letöltések (magyar nyelven). Mass Effect.hu. [2019. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  2. Cox, Kate: Before You Start… Tips for Playing Mass Effect 3 The Best Way (amerikai angol nyelven). Kotaku. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  3. Francis, Tom: Mass Effect 3 Narrative Mode and Action Mode explained (amerikai angol nyelven). PC Gamer, 2012. március 7. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  4. Krupa, Daniel: Mass Effect 3 to Offer Same-Sex Relationships (amerikai angol nyelven). IGN, 2011. május 16. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  5. 'Mass Effect 3': How to Unlock Hijacker Trophy or Hijack an Atlas Mech [VIDEO] (angol nyelven). International Business Times UK, 2012. április 26. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  6. Guide, Matt Hughes 2012-03-09T20:07:42 68Z: Mass Effect 3 romance guide (amerikai angol nyelven). gamesradar. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  7. Weekes, Author-Patrick: Reputation in Mass Effect 3 (amerikai angol nyelven). BioWare Blog, 2012. március 1. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  8. Krupa, Daniel: Mass Effect 3 Multiplayer Confirmed (amerikai angol nyelven). IGN, 2011. október 10. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  9. Mass Effect 3 Getting 'Galaxy of War' Multiplayer Mode (angol nyelven). PCWorld, 2011. október 13. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  10. Guide, Alex Roth 2012-03-28T01:10:45 87Z: Mass Effect 3 multiplayer tips and strategies guide (amerikai angol nyelven). gamesradar. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  11. Phillips, Tom: Now we know exactly when Mass Effect Andromeda is set (angol nyelven). Eurogamer, 2016. november 7. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  12. Mass Effect 3 fans petition BioWare to change the ending (english nyelven). Destructoid. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  13. Cox, Kate: The Faces Behind the Voices of Mass Effect 3 (amerikai angol nyelven). Kotaku. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  14. Team, Author-BioWare Community: Mass Effect 3 Extended Cut (amerikai angol nyelven). BioWare Blog, 2012. április 5. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  15. Gaming articles on Engadget (angol nyelven). Engadget. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  16. Krupa, Daniel: Mass Effect 3 Extended Cut DLC Out Now (amerikai angol nyelven). IGN, 2012. június 26. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  17. Mass Effect 3 Firefight Pack out now. VG247, 2012. augusztus 8. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  18. Sheridan, Connor: Mass Effect 3 Leviathan DLC releases August 28 (amerikai angol nyelven). GameSpot, 2012. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  19. Makuch, Eddie: More Mass Effect 3 DLC out now (amerikai angol nyelven). GameSpot, 2012. október 17. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  20. Mass Effect 3 Alternate Appearance Pack plays dress ups. VG247, 2012. november 20. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  21. Makuch, Eddie: Mass Effect 3 Omega DLC out now (amerikai angol nyelven). GameSpot, 2012. november 27. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  22. Cobbett, Richard: Mass Effect 3: Citadel DLC Review (amerikai angol nyelven). IGN, 2013. március 8. (Hozzáférés: 2019. április 30.)