Mass Effect 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mass Effect 2
FejlesztőBioWare
KiadóElectronic Arts
ForgalmazóSteam
Origin
EA Play
RendezőCasey Hudson
TervezőCasey Hudson
ZeneszerzőJack Wall
SorozatMass Effect
MotorUnreal Engine 3.5
PlatformokXbox 360
Windows
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox One
Kiadási dátum2010. január 28.
Verzió1.01
Műfajakció-szerepjáték
Játékmódokegyjátékos
KorhatárPEGI: 18+
USK-besorolásUSK 16
Adathordozó2 DVD, digitális letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
1.8 GHz kétmagos CPU, 1 GB (XP) vagy 2 GB (Vista) RAM, 15 GB HDD, Nvidia GeForce 6800/ATi Radeon X1600
A Mass Effect 2 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mass Effect 2 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mass Effect 2 a nagy sikerű Mass Effect 2010-ben megjelent folytatása, mely egy trilógia középső darabja is egyben. Az akció-RPG PC-re, Xbox 360-ra és PS3-ra egyaránt megjelent, a történet főhőse pedig az előző részben megismert Shepard parancsnok, aki számos új kalandba keveredve kénytelen ismét felvenni a kesztyűt a galaxist feldúlni szándékozó idegenekkel szemben. Hazánkban magyar nyelven jelent meg és így is tölthető le az internetes kiadásokban is.

Újítások[szerkesztés]

Az elődhöz képest számos eltérés figyelhető meg, melyek a játékmenetre is erős befolyással vannak. Kisebb újításként megemlíthető a realisztikus sebzésmodell, a lelőtt ellenfelek egy rövid ideig még tartó mozgása, valamint a nehézfegyverek viselésének lehetősége. A manapság népszerű eredménymedál-rendszert is bevezették.

Vadonatúj viszont az életerő automatikus visszatöltődése fedezékbe vonuláskor. Az eddig gyógyításra használt medigél megmaradt, de az már csak a csapattársak élesztésére alkalmas. A korábbi fegyver-túlmelegedést is megszüntették: helyette a fegyverek hőelnyelő betétekkel működnek, amelyek a maximálisan használható lőszer mennyiségét is befolyásolják. A lelőtt ellenfelek által elhullajtott hőcserélő betétek kvázi lőszernek minősülnek, melyek lényegében univerzálisak.

Átdolgozásra került néhány látványos részlet is. Shepard és csapattársai az eddigi húsz különböző harci animáció helyett már közel 200 mozdulatra képesek. Az első rész, egy idő után unalomba fulladó egyen-bolygóit felváltották a ritkábban előforduló, de sokkal változatosabb véletlenszerű helyszínek, ahol immár nem a nehézkesen irányítható Mékó harci járművel haladunk, hanem egy űrsikló tesz le minket a kiindulási pontra. A korábbi, egy kattintásból álló nyersanyag-bányászatot a játék részévé tették azzal, hogy bevezették a kutatás-fejlesztést. A játék során megszerzett fegyver, páncél, hajó stb. fejlesztéseket nyersanyagok árán tudjuk kifejleszteni. Ehhez azonban szükségünk van az egyes lakatlan bolygók letapogatására és ásványkincseinek szondákkal való kitermelésére.

A beszélgetések is átalakultak: a kamera mozifilmekhez hasonlóan mozog minden párbeszéd közben. Emellett véletlenszerűen felbukkanhatnak a párbeszédekben olyan pillanatok, amikor a képernyő bal (renegát) vagy jobb (példakép) oldalán felvillanó ikon hatására klikkelhetünk egyet az egér megfelelő gombjával. Ennek hatására a párbeszédet Shepard valami hősiessel vagy durvasággal szakítja meg, s ennek következtében több, az első részből már ismert Példakép/Renegát ponthoz juthat. A korábban bosszantóan lassú liftek helyett animált töltési képernyők találhatóak két pályarész között.

Az előző rész négyféle fegyverzete helyett itt már 19 különféle fegyvert szerezhetünk meg illetve fejleszthetünk ki. A pisztolyok helyére a nehézpisztoly került, valamint a gránátokat is egy gránátvető segítségével lehet szórni. A korábbi fejlesztési rendszer megszűnt, így szintlépéskor sem kell pontokat költeni az egyes fegyver-képzettségekre. Helyette minden fegyver külön fejleszthető a megfelelő nyersanyagmennyiség és technológia birtokában. A felvett csapattársak kérésére teljesített lojalitás-küldetések befejeztével az ő képzettségeik is elsajátíthatók. A klasszikus értelemben vett, tapasztalati pontokra épülő szintlépés megszűnt, pontot csak küldetések teljesítéséért lehet kapni. Szintlépésenként a játék 1-2 pontot ad, melyet a csökkentett számú képességek közt lehet szétosztani. Minden szintjük annyi pontba kerül, ahányas szintre emelni akarjuk őket. Ha valamiből elértük a negyedik szintet, választhatunk annak két, specializált változata közül.

Mentések áthozatala[szerkesztés]

A Mass Effect-sorozatban végig megvan az a képesség, hogy az előző rész mentéseit át lehet vinni az új epizódba, melyek befolyással lehetnek a cselekményre. Ezt a mentést a játék a Mass Effect stáblistájának legördülésekor végzi el, s importálás előtt lehetőséget biztosít a játékosnak, hogy eldöntse, így szeretné-e folytatni a játékot. Ha nem, a történet már készen áll, s a készítők megírta rendben zajlik. Fájlátvitelkor lehetőség van a karakterosztály megváltoztatására, illetve a külalakon való alakítgatásra. Hasonló átvitel lehetséges a Mass Effect 3-ba, kivéve a negatív befejezéssel (Shepard halála) játszott mentés esetén.

Az átvitel különféle bónuszokkal jár együtt: extra mennyiségű készpénz, rengeteg nyersanyag, bónusz példakép vagy renegát pontok, és a játék magasabb szintről való kezdése.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Mass Effect 2 alig pár hónappal az első rész után folytatódik. A gethek után folytatott hajsza során a Normandiát támadás éri egy ismeretlen űrhajóról. A legénységet evakuálják, a ronccsá lőtt hajót a pilóta, Joker még megpróbálná letenni, de Shepard lebeszéli az öngyilkos műveletről. Együtt mennek a mentőkabinokhoz, amikor egy ismételt támadás során elválnak egymástól. A Normandia lezuhan a bolygóra, Shepard pedig élettelenül lebeg a mélyűrben.

Holttestét a Cerberus nevű, az első részből már ismert emberi terrorszervezet találja meg, akik a Lázár-terv segítségével két év alatt sikeresen regenerálják Shepardot. Shepard 2185-ben ébred fel egy támadás alatt álló Cerberus-űrbázison, ahonnét két Cerberus-ügynök, Jacob Taylor és Miranda Lawson segítségével menekül el. Hamarosan bemutatják őt a Rejtőzködő Fickónak, a Cerberus mögött álló milliárdosnak, aki elárulja neki, hogy azért hozták vissza a halálból, mert ő az egyetlen, aki segíthet mindenkin. Emberi kolóniák tucatjai tűnnek el rejtélyes módon, és a szóbeszéd szerint a misztikus Begyűjtők, egy rovarszerű faj rabolja el őket szisztematikusan.

Hogy küldetését sikeresen teljesíthesse, a Rejtőzködő Fickó átadja Shepard részére a Joker által vezetett SSV Normandia 2-t, mely az eredeti tökéletes mása, leszámítva, hogy valamivel nagyobb és erősebb. Ezután megbízza, hogy állítson össze egy ütőképes csapatot a galaxis legjobbjaiból. Ezek a következők: Mordin Solus, a szalári orvos; az Arkangyal néven ismert régi csapattárs, Garrus Vakarián; a krogan hadúr, Okeer által lombikban kitenyésztett tökéletes krogan, Baka; valamint a veszedelmes bűnözőként számon tartott, különleges biotikus képességekkel rendelkező nő, Jack.

Az új csapat egyenest a Horizont nevű kolóniára utazik, amelyet a Begyűjtők épp támadás alá vettek. Itt találkozik Shepard a Vermáron életben maradt régi csapattársával, Kaidan Alenkóval vagy Ashley Williams-szel, aki kereken megtagadja a Cerberusszal való együttműködést. A bolygón komoly tűzharcok után felfedezik, hogy a Begyűjtők áldozataikat milyen módszerekkel gyűjtik be, valamint rájönnek arra is, hogy egy Begyűjtő hajó lőtte szét az első Normandiát.

A küldetés további sikeres folytatásához további csapattársak szükségesek a Rejtőzködő Fickó szerint. Ezek a következők: Samara, az aszári igazságosztó (vagy lánya, Morinth); Thane Krios, a drell bérgyilkos; illetve az előző részből szintén ismerős kvári, Tali'Zorah. Miután együtt a csapat, a Rejtőzködő Fickó szerint készen fognak állni arra, hogy átmenjenek a misztikus Omega 4 átjárón, ahonnét még senki nem tért vissza, de a Begyűjtők azon keresztül közlekednek. Ám előbb szükség van egy álcázásra használatos IFF-re, melyet egy harminchétmillió éve az űrben sodródó tetszhalott Kaszásból (az első rész fordításában Pusztító) kell kilopniuk. A küldetés során találkoznak egy értelmes geth-tel, Légióval, aki szintén a csapat tagja lesz, miután elmondja: nem minden geth olyan gonosz, mint amilyennek látszik.

Az azonosító IFF első tesztje során a Begyűjtők azonnal lecsapnak a Normandiára, és míg a csapat távol van, elrabolják a legénységet. Csak Joker és a hajó mesterséges intelligenciája, EDI együttes munkája segítségével szabadulnak meg tőlük - de ekkorra már mindenkit elhurcoltak. Shepardnek egy újabb oka van átkelni az átjárón: legénységének megmentése.

Odaát nehézségekkel tarkítva érkeznek meg, ahol kiderül, hogy a Begyűjtők valójában genetikailag a Kaszások által eltorzított protheán mutánsok. Hogy legyőzzék őket, Shepardnak csapatot kell formálnia társaiból, s a misszió során többen meg is halhatnak - mindez a karakter képességeitől, illetve a korábban elvégzett vagy el nem végzett lojalitás-küldetésektől függ. A Begyűjtők bázisának mélyén kiderül, hogy az elrabolt embereket elfolyósítják, hogy DNS-üket kinyerjék. Méghozzá abból a célból, hogy egy új Kaszást, az Ember-Kaszás hibridet előállítsák. A jelek szerint a Kaszások így szaporodnak. Shepard és csapata végeznek a Kaszással, illetve a játékos döntésétől függően elpusztítják a bázist (és vele együtt az összes technológiát), vagy csak a szerves létformákat irtják ki rajta, a Rejtőzködő Fickó kérésének megfelelően.

Mint végül kiderül, a Begyűjtők mögött végig egy Kaszás állt, a Hírnök. Mivel Shepard felbosszantotta őket, a Kaszások teljes létszámukban útnak indulnak a Tejútrendszer felé a mélyűrből, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak a rebellis fajokkal.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Főszereplők[szerkesztés]

Shepard parancsnok

Az első epizód főhőse, aki a játék kezdetekor egy csatában életét veszti, ám a Cerberus nevű, az emberiség űrdominanciáját hirdető biotikus csapat pénzt és energiát nem kímélve feltámasztja őt. Feladata ezúttal nem más, hogy a szervezet támogatásával járjon a végére, hogy miért is rabolnak el egész emberi kolóniákat a Begyűjtők névre hallgató lények.

A Rejtőzködő Fickó

A Cerberus rejtélyes vezetője, aki Shepard helyreállítását finanszírozta. Keveset tudni róla, azon kívül, hogy nagyon gazdag. Kizárólag egy holokivetítőn keresztül létesíthetünk kapcsolatot vele, ahol egy csillag előtt ül a székében, és cigarettát szív. A karakternek Martin Sheen kölcsönözte a hangját.

Garrus Vakarian

Az első részből ismert szereplő. A turián most épp Arkangyal néven dolgozik azért, hogy felszámolja az elszaporodott bűnszervezeteket. Shepard épp egy ilyen banda támadása során menti meg az irháját, ám csúnyán megsebesül az arcán. Egyetlen vágya van a küldetés teljesítésén túl: elkapni régi társát, Sidonist, aki miatt egykori csapata odaveszett.

Baka

Egy prototípus krogan-harcos, akit Okeer hadúr állított elő egy lombikban. Emlékeit és harci képességeit a legnagyobb kroganok emlékezetéből örökölte, valamint nagyfokú genetikai tökéletesítésen ment keresztül. Nincs azonban saját klánja és a krogan szokásokról, hagyományokról is alig tud valamit. A játékban Shepard feladata, hogy egy beavatási rituálé során ezeket megszerezze Baka számára.

Jack

Egy Cerberus kísérleti alany, akin az emberek biotikus erejének növelését tesztelték. Gyermekkori traumái és a tréning során ért megaláztatások miatt ellenséges személyiség, aki megszökött a központból, és agyontetovált, bűnöző gyilkosként lett ismert. Ezért egy börtönhajóra szállították, ahol lefagyasztva tartották. Shepardnak kell elhoznia onnan. Az újdonsült csapattagnak van még egy kívánsága: le akarja rombolni szenvedéseinek helyszínét. Nevével ellentétben nő.

Jacob Taylor

Egykori Szövetségi katona biotikus képességekkel. Ma már a Cerberusnak dolgozik, miután szerinte a Szövetség veszni hagyja az emberiséget. Katonai múltja miatt tiszteli Shepardot. Tizenhárom éve megszakadt a kapcsolata az apjával, akiről csak annyit tud, hogy egy lezuhant, de épségben maradt űrhajóval szenvedett hajótörést egy bolygón, de mindenáron szeretné megkeresni őt.

Mordin Solus

Szalarián tudós, egyben képzett harcos. Hiperaktivitása, gyors beszéde és egyszerűsítő beszédmódja miatt kissé komikus. Azok között volt, akik kifejlesztették a kroganok szaporodását gátló vírusok módosított változatát, ám emiatt nem érez lelkiismeret-furdalást. Egyik tanítványa most a gyógymódon dolgozik, és mindenképpen fel szeretné őt keresni.

Samara

Az aszári igazságosztó, aki nagyszerű biotikus képességekkel rendelkezik. Életét arra tette fel, hogy megtalálja és megölje a saját lányát, aki életek százaiért felelős. Küldetése során Sheparddel meg is keresik Morinth-ot, végül összecsapnak, és a játékosnak döntenie kell, hogy melyikük maradjon életben. Így Morinth is a csapat tagja lehet. Morinth azonban egy Ardat-Yakshi, fajának egy speciális példánya, így Shepard nem kerülhet vele intim viszonyba, különben az életével fizet.

Légió

A játék vége felé csatlakozik a csapathoz egy intelligensnek tűnő geth. Ő lesz az, aki elmeséli, hogy a Kaszások megbolondították az ő népét is, akiknek egy része (az eretnekek) kezdték el őket tisztelni. Légió beszámolói alapján tehát a gethek többsége nem olyan rossz és elvetemült, mint a harctéren láthatók. Kérésére el kell mennie Shepardnak egy geth bázisra, ahol egy vírus segítségével szeretné átírni az eretnek getheket - vagy épp elpusztítani őket.

Miranda Lawson

Egy Cerberus ügynök, akit géntechnológiával a saját apja kedvére készítettek el. Teljes mértékben lojális a szervezethez, noha érzései az út során meginognak. Van egy húga is, akit mindenképpen szeretne biztonságban tudni. A karaktert Yvonne Strahovski modell-színésznőről mintázták, és a hangját is ő kölcsönzi.

Thane Krios

Egy drell bérgyilkos, aki halálos betegségben szenved, s azért csatlakozik a csapathoz, hogy hátralévő életét harcban és dicsőségben tölthesse el. Nagyszerűen bánik a fegyverekkel, de képzett biotikus is. A feleségét évekkel ezelőtt megölték, s ezért magára kellett hagynia fiát, ami miatt a mai napig nyugtalan. Halála előtt szeretné még egyszer látni, hogy mit csinál a fia, akiről oly sok rosszat hallott.

Tali'Zorah vas Neema

A kvarián tudósnővel többször találkozunk, majd egy geth rajtaütés felszámolása után csatlakozik a csapathoz. Népe, a Vándorflotta azonban perbe fogja őt, amiért egy működőképes geth-et vitt az egyik hajójukra, ami szigorúan tilos volt. Tali azonban váltig állítja, hogy ez nem igaz, és csak az apja kísérleteihez vitte alkatrésznek - ezért utána szeretne járni az ügynek.

Zaeed Massani

Az első letölthető DLC-vel aktiválható karakter. Kegyetlen és irgalmatlan fejvadász, akitől galaxis-szerte félnek. A Rejtőzködő Fickó fizeti a zsoldját, így szívesen beáll a csapatba. Valamit azonban meg kell tenni érte: a Kék Napok zsoldoscsapattal kell nézeteltéréseit rendeznie.

Kasumi Goto

A második DLC-vel aktiválható karakter. Egy mestertolvaj, akit Shepard a Cerberus kérésére keres meg. Nem csatlakozik azonban feltétel nélkül a csapathoz: vissza szeretné kapni szerelme elveszett emlékeinek egy részét, melyet egy különös szerkezetben tárolnak, s rossz kezekbe került.

Kiegészítők[szerkesztés]

A játék a népszerűvé vált letölthető tartalom (DLC) rendszert kihasználva számos apró kiegészítővel bővíthető. Ezek egy része ingyenes, másik részük fizetős, egyes tartalmakhoz pedig csak speciális módon lehet hozzájutni. A letöltés a játékba integrált "Cerberus Network" kezelőfelületen keresztül történik, vagy speciális forrásból származik. A játékhoz eddig kiadott DLC-k:

  • Sentry Interface (a Dr. Pepper üdítőitalon keresztül)
  • Recon Hood (Dr. Pepper - 7-Eleven)
  • Umbra Visor (Dr. Pepper - 7-Eleven)
  • Incisor mesterlövészpuska (a Digital Deluxe Edition vásárlóinak)
  • Begyűjtő fegyver és páncél (Collector's Edition)
  • Inferno páncél (a játékot előrendelőknek)
  • Terminus páncél és fegyver (a játékot a GameStopról előrendelőknek)
  • Zaeed - A bosszú ára (Cerberus Network)
  • Cerberus páncél és fegyver (Cerberus Network)
  • A Normandia becsapódási helye (Cerberus Network)
  • Cerberus Arc Projector (Cerberus Network)
  • Vérsárkány páncél (a Dragon Age: Origins vásárlóinak)
  • Firewalker küldetéscsomag (Cerberus Network)
  • 1. megjelenés-változtató csomag (Cerberus Network)
  • Kasumi - Ellopott emlékek (Cerberus Network)
  • Overlord küldetéscsomag (Cerberus Network)
  • Equalizer páncél (Cerberus Network)
  • Liara - Az Árnybróker rejtekhelye (Cerberus Network)
  • 2. megjelenés-változtató csomag (Cerberus Network)
  • Mass Effect: Genesis (Playstation 3)
  • Mass Effect 2: Arrival (összekötő kiegészítő a harmadik résszel. Eleinte nem volt kompatibilis a magyar változatal, mivel nyelve angol.)