Martha My Dear

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Martha My Dear az angol rockegyüttes, a The Beatles dala az 1968-as azonos nevet viselő (vagy más néven Fehér Album) dupla nagylemezről. Lennon–McCartney szerzeményként hivatkoznak rá, de a

The Beatles
Matha My Dear
Megjelent1968. november 22.
Felvételek1968. október 4.5., Trident, London
StílusMusic hall, pop-rock
Nyelvangol
Hossz2:28
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) The Beatles album dalai
Happiness is a Warm Gun
(8)
Matha My Dear
(9)
I'm So Tired
(10)
SablonWikidataSegítség

dalt kizárólag Paul McCartney írta, és csak a címét saját óangol juhászkutyája, Martha ihlette.[1] A dalt sokan a Jane Asherrel való szakításának rejtett utalásaként értelmezték, különösen a "don't forget me" sor miatt. A "Help yourself to a bit of what is all around you" sor arra utal, hogy ő neki állítólagos viszonya van, amíg McCartney-tól távol tartózkodik a The Old Vic Theatre-ben.[2][3] A dalt számos művész feldolgozta, köztük a Slade, a Herb Alpert & The Tijuana Brass, a Phish, a World Party és a Les Boréades de Montréal együttesek.

A dal stílusa és formája[szerkesztés]

A dal pop-rock zenei elemeket tartalmaz; egy zeneterem ihletésű zongoradallammal és egy rézfúvós résszel kiegészítve, amely a darabban végig visszatérő elem. A dal több hangnemen keresztül váltakozik.[4]

A dal főként E♭-dúr hangnemben hangzik el,[5] feldíszített akkordokat, jazz stílusú szórt disszonanciákat vonultatva fel. A dal az első dallamszakasz átültetett másolata, két plusz ütem hozzáadásával, ami hasonló ahhoz, amit McCartney később a Two of Us-ban használt. Noha a zenei híd F-dúr hangnemben szól, a hirtelen fel- és kilépési mód a valóságosnál is idegenebbé teszi.

Rögzítése[szerkesztés]

A Beatles életrajzírói, Ian MacDonald és Mark Lewisohn szerint a Martha My Dear egyike azon kevés dalnak az együttes történetében, amelyben McCartney az összes hangszeren játszott (kivéve a zenekari hangszereken, amelyeket az ülésen hivatásos stúdiózenészek játszottak[6]). Egy ilyen forgatókönyv egyre gyakoribb volt számára az album munkameneteit megzavaró feszültségek csúcspontján. Noha köztudott, hogy George Harrison az elektromos gitár egy részét rögzítette a végső felvételen, nem írták ki a nevét.

A dalt két napon keresztül vették fel 1968. október 4-én és 5-én a londoni Trident Studiosban.[7] McCartney az első napon felvette a zongorát, a dobokat és az éneket. Azt tanácsolták neki, hogy George Martin producer zongoraszólót játsszon, mert úgy vélték, hogy az ő zongoratudása meghaladja McCartney kompetenciáját, de McCartney kitartott azon elképzelései mellett, hogy ő játsszon. Martin rézfúvós és vonós feldolgozásait aznap később hozzáadták a felvételhez. Október 5-én McCartney újra felvette az énekét, tapsokat adott hozzá, valamint basszus- és gitárrészeket vett fel hozzá, így aznap elkészült a dal.

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:[8]

The Beatles[szerkesztés]

További zenészek[szerkesztés]

  • Bernard Mille, Dennis McConnell, Lou Sofier, Les Maddox – hegedű
  • Leo Birnbaum, Henry Myerscough – brácsa
  • Reginald Kilby, Frederick Alexander, Peter Halling – gordonka
  • Leon Calvert – trombita, szárnykürt
  • Stan Reynolds, Ronnie Hughes – trombita
  • Tony Tunstall – francia kürt
  • Ted Barker – harsona
  • Alf Reece – tuba

Húros és rézfúvós hangszerelés: George Martin

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Martha My Dear című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Beatles' White Album tracks – ranked (angol nyelven). The Independent, 2022. május 30. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  2. The Story About Paul McCartney’s Dog Martha | FeelNumb.com. web.archive.org, 2012. október 1. [2012. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  3. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 393. o. (2015) 
  4. Alan W. Pollack's Notes on "Martha My Dear". www.icce.rug.nl. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  5. John, Lennon; The: Martha My Dear (angol nyelven). Musicnotes.com, 2006. július 10. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  6. Leslie Chew – Dwight DeReiter – Cathy Doheny: The Daily Book of Classical Music: 365 Readings that Teach, Inspire & Entertain. 2010–09. ISBN 978-1-60058-201-1 Hozzáférés: 2023. június 21.  
  7. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 61. o. (1999) 
  8. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 392. o. (2015) 

Forrás[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Ian Macdonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3