Mark Harmon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Harmon
SzületettThomas Mark Harmon
1951. szeptember 2. (72 éves)[1]
Burbank
Állampolgárságaamerikai
HázastársaPam Dawber (1987–)
Gyermekeikét gyermek:
Sean Harmon
SzüleiElyse Knox
Tom Harmon
Foglalkozása
  • színész
  • televíziós színész
  • filmszínész
  • amerikaifutball-játékos
  • televíziós rendező
  • televíziós producer
  • szinkronszínész
  • filmproducer
Iskolái
Kitüntetéseicsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Testtömege84 kg
Színészi pályafutása
Aktív évek1970–
Híres szerepeiLeroy Jethro Gibbs (NCIS)

A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Harmon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mark Thomas Harmon (Burbank, Kalifornia, 1951. szeptember 2. –) amerikai színész.

Ismertebb munkái közé tartozik az NCIS című televíziós sorozat vezető szerepe.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Harmon a kaliforniai Burbankben született Tom Harmon legendás amerikaifocista és Heisman Trófea-nyertes és Elyse Knox színésznő fiaként. Anyai nagyapja Frank Knox politikus. Két nővére van: Kristin Nelson színésznő és festő, illetve Kelly Harmon színésznő. Miután elvégezte a Los Angeles Piece Gimnáziumot, ahol irányító poszton játszott is, Harmon a UCLA-re került, és atléta apja példáját követve kezdő irányító volt az UCLA Bruinsben 1972-ben és 1973-ban. '73-ban elnyerte a Nemzeti Futball Alapítvány Díját.

Karrierje[szerkesztés]

Harmon két sorozatban is orvost alakított, Dr. Jack McNeilként szerepelt hosszabb ideig a Chicago Hope kórházban, amit egy évtizeddel azután kezdett, hogy távozott a St. Elsewhere-ből. Néhány rész erejéig feltűnt A simlis és a szendében, majd később Az elnök embereiben, amiért Emmy-díjra is jelölték, de szappanoperában is tiszteletét tette: hűtlen férjet alakított a Flamingo Roadban. 2003 óta főszerepben látható a CBS krimisorozatában, az NCIS-ben Leroy Jethro Gibbs különleges ügynökként.

Harmon több mozifilmben is szerepelt, elsőként Alan J. Pakula Ha eljő a lovasában tűnt fel a hetvenes évek végén, tíz évvel később pedig már Sean Conneryvel játszott a Bűntény a támaszpontonban. Az NCIS indulása óta a Nem férek a bőrödbe és a Szabadság, szerelem egy-egy mellékszerepe jutott neki.

A mozi mellett számos tévéfilmben is feladatot vállalt, egy alkalommal a sorozatgyilkos Ted Bundyt is megszemélyesítette a képernyőn.

Harmont kétszer jelölték Emmy-díjra, továbbá négy Golden Globe-nominációt is magáénak tudhat: ebből kettőt egymást követő években a Reasonable Doubts című sorozatban nyújtott alakításáért.

Magánélete[szerkesztés]

Harmon felesége Pam Dawber színésznő, akitől két fia van: Sean Thomas Harmon 1988. április 26-án, Tyrone Christian Harmon pedig 1992. június 25-én született. Sógora volt a néhai Ricky Nelsonnak. Nagybátyja Matthew és Gunnar Nelson énekeseknek, a Nelson popzenekar tagjainak és Tracy Nelson színésznőnek.

A People magazin 1986-ban a legszexisebb élő férfinek választotta.

Válogatott filmjei[szerkesztés]

Jelentősebb sorozatszerepek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mark Harmon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]