Mangagyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mangagyilkosság (hollandul: Mangamoord) egy 2007-es megoldott belga gyilkosság, aminek elkövetőjét gyakran mangagyilkosnak (angolul: Manga Killer) nevezték.[1][2] Az elnevezés a belga médiától ered az áldozat holtteste mellett talált cetlik nyomán. A cetliken lévő különböző színnel és nagybetűvel írt szavak egy, a Death Note japán mangában szereplő mondatot tartalmaztak. A „Watashi wa Kira dess” egy hibás írása a mangában szereplő „Én vagyok Kira” (私はキラです; Vatasi va Kira deszu; Hepburn: Watashi wa Kira desu?) mondatnak.[3][4] Jagami Light (夜神月; Hepburn: Light Yagami?) a mangasorozat főszereplője, aki a halállista segítségével meg akarja tisztítani a világot a gonoszságtól és bűnözőktől, majd uralni azt.

A bűnügy nagy figyelmet kapott a japán médiában.[1]

Az eset[szerkesztés]

2007. szeptember 28-án egy megcsonkított holttestet találtak a Brüsszel közelében fekvő Forestben. A torzót és a két combot két gyalogló találta meg, miután felfigyeltek a rothadó test szagára. Röviddel később rátaláltak a test közelében fekvő két cetlire.

A nyomozóknak a nyomozás során nem sikerült azonosítaniuk az áldozatot, mert túl sok része hiányzott a holttestnek. A rendőrség a következőket állapította meg:[5][6]

  • A test megtalálásakor legfeljebb egy vagy kétnapos lehetett és valószínűleg egy hűtőben tárolhatták, ami így megmagyarázza a sebészeti pontosságú vágásokat a testen.
  • Az áldozat 20 és 30 év körüli volt, az europid nagyrasszba tartozott.
  • A bűntény közel esett Brüsszel legmagasabb pontjához és feltehetően szimbolikus jelentősége volt.
  • A megtalált combok simára voltak borotválva, ami feltehetően pszichotikus viselkedésre utal.[7]

A nyomozók kezdetben nem vetették el az átverés eshetőségét: a tanév csak nem sokkal korábban kezdődött és az orvostanhallgatók viszonylag egyszerűen juthattak holttestekhez. Később a rendőrség bejelentette, hogy sorozatgyilkossal van dolguk.[5]

A rendőrség közleményében kérte a közvélemény segítségét. Egy futó két nappal a holttest megtalálása előtt egy szőke hajú férfit látott feküdni ugyanott, ahol a testet felfedezték. Másnap ismét látta a férfit. A szemtanú azt gondolta, hogy a férfi aludt, ezért nem szentelt különösebb figyelmet neki. Nincs bizonyíték arra mutatóan, hogy a férfi lett volna az áldozat.[8]

Egy hónappal később egy belga napilap cikkében arról számolt be, hogy a nyomozók még mindig nem értek el áttörést az ügyben.[9]

Zárlat[szerkesztés]

2013 júniusában két gyanúsítottat (Sidi Mohamed Atirt és Abdessamad Azmit) 20 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A harmadik gyanúsított (Zacharia Benaissa) 23 évet kapott.[10] Benaissát 2016. május 15-én tartoztatták le Gabonban, majd Forest börtönébe szállították.[11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Manga Murder című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b „'Mangadoder' lokt Japanese media naar Brussel”, De Morgen, 2007. október 5., 13. oldal (holland nyelvű) 
  2. 4 Arrested for 2007 Belgian 'Manga Murder' Case (angol nyelven). Anime News Network, 2010. szeptember 20. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  3. De Coninck, Douglas. „Mangamoord plaatst politie voor raadsel”, De Morgen, 2007. október 2., 13. oldal (holland nyelvű) 
  4. Notes left near bodies in Belgium linked to Death Note (angol nyelven). Anime News Network, 2007. szeptember 28. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  5. a b De Coninck, Douglas. „Een psychopaat of een studentengrap?”, De Morgen, 2007. október 3., 11. oldal (holland nyelvű) 
  6. „Mangamoord mogelijk werk van seriedoder”, Het Belang van Limburg, 2007. október 3., 8. oldal (holland nyelvű) 
  7. De Coninck, Douglas. „Mangamoord: geslachtsdelen slachtoffer waren geschoren”, Het Belang van Limburg, 2007. október 4., 13. oldal (holland nyelvű) 
  8. Lagast, Cedric. „Slechts één getuige bij 'mangamoord'”, Het Laatste Nieuws, 2007. október 22., 4. oldal (holland nyelvű) 
  9. Goeman, Thierry. „Slachtoffer mangamoord kwam uit de diepvries”, Gazet van Antwerpen, 2007. november 24., 6. oldal (holland nyelvű) 
  10. Brants, Günther: Celstraffen van 20 en 23 jaar in zaak van manga-moord (holland nyelven). Het Laatste Nieuws, 2013. június 14. (Hozzáférés: 2016. május 30.)
  11. FAST Europe’s most wanted Zakaria Benaissa behind bars (holland nyelven), 2015. június 7. [2016. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 25.)