Malift Air

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malift Air
OrszágKongói Demokratikus Köztársaság
IATA:   ICAO: MLC   Hívójel: MALILA
Adatok
Alapítás1995
Megszűnés2009
BázisrepülőtérN’Dolo repülőtér
Flotta mérete3

SzékhelyKinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság

A Malift Air egy kongói légitársaság, amelynek a székhelye Kinshasában volt. 1995-től 2009-ig belföldi utas- és teherszállító járatokat üzemeltetett.[1] A fő bázisa az N’Dolo repülőtér volt.

A légitársaság 2006. március 22-én került fel az Európai Unióból betiltott légitársaságok listájára, de 2009. november 22-én, működésének megszűnését követően törölték a listáról.[2]

Története[szerkesztés]

A légitársaság 1995-ben kezdte meg működését Malila Airlift néven és 2009-ben fejezte be működését.[1]

Balesetek és incidensek[szerkesztés]

  • 2007. július 18-án a Malift Air egyik repülőgépének felszállás közben meghibásodott az 1. számú hajtóműve, magasságot vesztett és lezuhant a Bandundui repülőtértől 8 kilométerre. A fedélzeten tartózkodó 10 főből mindenki túlélte a balesetet.[3]
  • 2007. október 4-én a Malift Air egyik An–26-os típusú repülőgépe lezuhant a kongói főváros, Kinshasa egyik forgalmas piacára, felszállás után nem sokkal. A szerencsétlenségnek a repülőgépen 21 áldozata, míg a földön további 28 halálos áldozata volt. A baleset azután következett be, miután a repülőgép 2. számú hajtóműve leállt és magasságot vesztett.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Malift Air Airline Profile | CAPA. centreforaviation.com. (Hozzáférés: 2022. február 7.)
  2. Ranter, Harro: Aviation Safety Network > ASN Aviation Safety Database > Operator index > Democratic Republic of the Congo > Malift Air. aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. február 7.)
  3. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Antonov An-24 ? registration unknown Bandundu Airport (FDU). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. február 7.)
  4. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Antonov An-26 9Q-COS Kinshasa-N'Djili Airport (FIH). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. február 7.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Malift Air című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.