Magdalensbergi ifjú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Magdalensbergi ifjú másolata a bécsi Kunsthistorisches Museumban
Másolat Magdalensbergben, a Landesmuseum Kärnten gyűjteményében

A Magdalensbergi ifjú egy ókori római bronzszobor az i. e. 1. századból, amelyer 1502-ben találtak a mai Ausztria területén, Karintia államban lévő Magdalensberg hegyen. A szobor 1810 környékén eltűnt, ma főként egy tizenhatodik századi másolatról ismert, amelyet ma a bécsi Kunsthistorisches Museumban őriznek, és amelyet 1986-ig az eredetinek hittek.

A 20. századig a szobrot ismerték Helenenbergi ifjúként is,[1] régi neve után.[2] A szobor az egyetlen életnagyságú bronzszobor, amelyet a Keleti Alpok vidékén találtak, így Ausztriában nagy jelentőséggel bír.

Leírása[szerkesztés]

A szobor az idealizált római szobrok egy példája az i. e. 1. évszázad első feléből; modelljei az i. e. 5.–4. század görög szobrai voltak. Valószínűleg egy Polükleitosz iskolájából származó mű másolata.[3]

A szobor 1,85 m magas, álló, meztelen fiút ábrázol, aki a jobb lábára nehezedik, a bal alig érinti a földet lábujjaival. Bal karja szabadon lóg, a jobbat vállmagasságig felemeli. Fejét enyhén jobbra fordítja, mintha jobbkezét követné tekintetével. A szobor jobb combján felirat áll: [4]

A[ulus] Poblicius D[ecimi] l[ibertus] Antio[cus]
Ti[berius] Barbius Q[uinti] P[ublii] l[ibertus] Tiber[inus vagy -ianus]
(A[ulus] Poblicus Antio[chus], D[ecimus] sz[abadosa]; Ti[berius] Barbius Tiber[inus vagy ianus], Q[uintus] P[ublius] sz[abadosa].)

A szobrot két szabados (felszabadított rabszolga) állíttatta, akik valószínűleg kereskedőként működtek a magdalensbergi hegyen álló városban.

Az ifjú szobrának közelében kerek, aranyozott pajzsot is találtak, amely mára szintén elveszett. Ezen a következő felirat állt:[4]

M. Gallicinus Vindili f[ilius] L[ucius] Barb[ius] L[ucii] l[ibertus] Philoterus pr[ocurator] / Craxsantus / Barbi[i] P[ublii] s[ervus].
(M[arcus] Gallicinus, Vindilus fia; L[ucius] Barb[ius] Philoterus, L[ucius] sz[abadosa]; Craxsantus, Barbi[us] P[ublius] r[abszolgája])

A pajzs adományozói ezek szerint egy szabad kelta, valamint az észak-itáliai Gens Barbia egyik felszabadított rabszolgája és ugyanennek a családnak egy helyi kelta rabszolgája. Magának az ifjúnak az egyik adományozója is ennek a családnak a tagja volt.

Jelentősége[szerkesztés]

Mivel a szobrot sem megjelenése, sem felirata alapján nem lehet egy konkrét isten képmásaként azonosítani, többféle értelmezés is felmerült: lehet atléta szobra, fáklyavivőé (Lychnophoros), vagy különféle isteneké. A kör alakú pajzs szintén nem segít az azonosításban.

A legutóbbi értelmezések szerint a szobor vagy egy kelta Mars-ábrázolás a hegytetőn álló szentélyből, vagy Noreia istennő egy papját ábrázolja, esetleg egy Noreiának szentelt szoborcsoport egy tagja, vagy pedig Merkúr szobra, amely a város fórumán állt.

Története[szerkesztés]

A szobrot 1502-ben találta egy földműves a hegytetőtől délre található teraszon, a folyó mellett. Nem sokkal később Matthäus Lang von Wellenburg, Gurk humanista püspökének tulajdonába került, aki 1519-ben, mikor Salzburg érseke lett, magával vitte Salzburgba. Az 1980-as évekig azt feltételezték, hogy a szobor 1806-ban került Salzburgból Bécsbe, a pozsinyi békét követően, az öntési technika és a fém tudományos elemzése alapján azonban 1986-ban megállapították, hogy a Bécsben található szobor a 16. században készült.

Az eredeti szobor sorsa nem ismert teljes bizonyossággal. A salzburgi katedrális káptalanjának feljegyzései szerint 1551-ben I. Ferdinánd német-római császár tulajdonába került, ekkor készült róla egy másolat, amely Salzburgban maradt és 1806-ban Bécsbe került, az eredetit pedig Spanyolországba vitték, ahol 1662-es és 1786-os feljegyzések szerint az aranjuezi királyi palota kertjében állt. A 19. századtól kezdve további sorsáról nincs adat.

Az eredeti szoborról két illusztráció ismert, az első Peter Apian és Bartholemew Amand Inscriptiones Sacrosanctae Vetustatis című, 1534-ben megjelent művében található, a másik egy idősebb Hans Bocksberger freskója a Landshut-rezidencia kápolnájában, 1542-ből.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Kurt Gschwantler, Der Jüngling vom Magdalensberg – Ein Forschungsprojekt der Antikensammlung des Kunsthistorischen Museums in Wien, in Griechische und römische Statuetten und Großbronzen. Akten der 9. Tagung über antike Bronzen. Wien 1988, pp. 16–27.
  • Kurt Gschwantler, Der Jüngling vom Magdalensberg in Aranjuez. Die Suche nach dem verschollenen Original, in Jahrbuch der Kunsthistorischen Sammlungen in Wien 89/90 (1993/1994), p. 311–339.
  • Gernot Piccottini, Hermann Vetters, with supplements by Heimo Dolenz, Führer durch die Ausgrabungen auf dem Magdalensberg. Verlag des Landesmuseums für Kärnten, Klagenfurt 2003, pp. 7ff, 27ff. ISBN 3-900575-24-X

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Werner Fantur, Kärnten im Mosaik der Erde. Verlag Carinthia, Klagenfurt 1974, pp. 47–52 Chapter "Der Jüngling vom Helenenberg"
  2. Gernot Piccottini, Die besten Skulpturen der Austria Romana, in Wolbert Ebner (Ed.), Das ist Kärnten, 5. Aufl. Klagenfurt 2003, pp. 18–19. ISBN 3-85391-214-1
  3. Otto H. Urban: Der lange Weg zur Geschichte. Die Urgeschichte Österreichs. (= Österreichische Geschichte bis 15. v. Chr.). Ueberreuter Verlag, Wien 2003, p. 364, ISBN 3-8000-3969-9
  4. a b CIL

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Youth of Magdalenberg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Youth of Magdalensberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Magdalensbergi ifjú témájú médiaállományokat.