Madách Musical Pályázat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Madách Musical Pályázat a budapesti Madách Színház által szervezett musicalíró pályázat, amelyben a színpadon még nem bemutatott magyar nyelvű musicalekkel lehet jelentkezni. A díjnyertes darab garantált bemutatót kap a következő színházi évadban a Madách Stúdió színpadán (illetve ha a mű értékei ezt indokolják, a Madách Színház Nagyszínpadán). Emellett ha több musicalt is sikergyanúsnak ítél a zsűri, úgy több darab is kaphat színpadi bemutatót.

Eddig három alkalommal került kiírásra.

A pályázat menete[szerkesztés]

A pályázni első körben öt dallal és egy jelenet valamint a szinopsis megírásával lehetett. A továbbjutott darabokból a második körben egy részletet kellett előadni. Az utolsó fordulóban pedig a döntőbe került darabokból 30 perces koncertszerű bemutatók (ún. keresztmetszetek) készültek, melyekhez a Madách Színház biztosított előadókat és technikai segítséget.[1]

I. Madách Musical Pályázat (2009)[szerkesztés]

A zsűri tagjai: Szirtes Tamás színházi rendező és a Madách Színház igazgatója, Kocsák Tibor zeneszerző, Malek Andrea színművész, Müller Péter író és Tihanyi Ákos koreográfus

Döntős pályaművek

Helyezés Musical címe Szerzők Történet
1. Csoportterápia Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk Mai történet. Mai figurák, helyzetek, humorral telt dialógusok, remek mai dalok - hat emberről, akik egy lerobbant művelődési házban csoportterápiára gyülekeznek
2. A fabáb Fűri Anna, Kiss Judit Ágnes és Gryllus Samu Carlo Collodi meséje alapján. A musicaben a bábok várják, hogy megszülessen valaki, aki majd emberré változtatja őket.
3. Macskadémon Bella Máté és Karafiáth Orsolya Horror vígmusical - humorral teli zenével, és dalszövegekkel. A fiatal lány, Orsi kivesz egy lakást olyan házban, ahol macskadémon kísért. Ettől valamennyi lakóval rossz történik és a rossz tulajdonságaik erősödnek föl... De végül - a műfaj szabályai szerint - minden jóra fordul.
4-7. Csók Faltay Csaba, Orosz Dénes és Gebora György Humoros, érzelemdús lélektani krimi remek zenével a cinkotai rémről, akit elhagyott a felesége, ezért sorozatgyilkossá vált.
4-7. A púpos Vizeli Csaba és Másik Lehel Paul Féval azonos című regényének adaptációja.
4-7. Én, József Attila (korábbi cím: Attila - Tiszta szívvel) Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston József Attila élete misztériumjátékszerűen, a rombolás és az építés angyalának kíséretében
4-7. Kirké Lázár Zsigmond és Szabó T. Anna Idő: Budapest, 1939. A történet beágyazódik a '39-es Budapest éjszakai életébe.
Forrás: [2]

Megjegyzések

  • A Bella MátéKarafiáth Orsolya: Macskadémon később elkészítésre és bemutatásra került többek között a Gyulai Várszínházban, a Szentendrei Teátrumban és a Kálmán Imre Teátrumban is.[3]
  • A Másik Lehel–Vizeli Csaba: A púpos később elkészítésre és bemutatásra került a komáromi Magyarock Dalszínház társulatával.[4]
  • A Vizy Márton–Tóth Dávid Ágoston: Én, József Attila musical később elkészítésre és bemutatásra került a Madách Színházban.[5]

II. Madách Musical Pályázat (2012)[szerkesztés]

A zsűri tagjai: Malek Andrea színésznő, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező és a zsűri elnöke,

Döntős pályaművek

Musical címe Szerzők Történet
Aranyborjú Horváth Péter, Fekete György és Gerendás Péter Ilf és Petrov azonos című regénye alapján készült musical. A történet szerint Osztap Bender milliomos akar lenni a 30-as évek Szovjetuniójában, és e cél érdekében mindent megtesz, ami csak kitelik egy magafajta csavaros eszű, ellenállhatatlan kalandortól.
Dögkeselyű Fekete György és Munkácsi Miklós András Ferenc 1982-es azonos című filmjének mába helyezett zenés változata. A mű a középpontjában az elvei mellett a végsőkig, akár a pusztulásig is kitartó, harcát egyre magányosabban folytató Simon Józseffel, a diplomás taxisofőrrel.
Anzelm és a kígyólány Kiss Judit Ágnes és Fűri Anna E. T. A. Hoffmann: Az aranyvirágcserép regénye nyomán
Metis Tóth Tamás Van benne kémtörténet, környezetvédelem, anarchizmus, szerelem. A nagy politikától a kisemberek gondjain keresztül, a fiatalok lázadásáig.
Forrás: [6]

III. Madách Musical Pályázat (2020)[szerkesztés]

A zsűri tagjai: Kocsák Tibor zeneszerző-zenei vezető, Müller Péter író, Szente Vajk színész-rendező, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező, a zsűri elnöke,

Döntős pályaművek

Musical címe Szerzők Történet
Kazinczy - a tizenötödik Derzsi György és Meskó Zsolt Az aradi börtönben az ifjú Kazinczy visszapergeti az élete eseményeit, aki nehéz családi örökséggel, Kazinczy Ferenc és Török Szofi fiaként, szívében pedig egy beteljesületlen szerelemmel, az 1848-1849 dicsőséges hónapjaiban végre megtalálni véli a helyét.
Hegyikristály Olgyay Gábor, Kövessy Róbert és Széll Szilvia Mese egy országról, egy szerelmes párról, egy nap története, hajnaltól késő éjszakáig. Három szinten, három helyszínen: a folyón, a városban és a hegyen. A jók és a rosszak küzdelme.
A tegnap holnapja Egressy Zoltán és Szitha Miklós Az alapötlet Egressy régebbi vígjátékára (Időutazás) épül. A történet egyszerre humoros és elgondolkodtató időutazás a Rákosi-korszakban, azzal az örökzöld kérdéssel: „Mi lett volna, ha…?”
Shakespeare Zrt. Hegyi György és Tóth Péter Egy fiktív történet arról, hogy Shakespeare drámáit többen írták, egy közös vállalkozás, Zrt keretében.
Forrás: [7][8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 3. Madách Musical Pályázat (magyar nyelven). madachszinhaz.hu. (Hozzáférés: 2022. október 21.)
  2. Ki nyeri a Madách musicalpályázatát? (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2022. október 18.)
  3. “A pszichopaták kedves játékszere voltam” – interjú Karafiáth Orsolyával (magyar nyelven). Deszkavízió. (Hozzáférés: 2022. október 19.)
  4. Új magyar musical: A púpos (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2022. október 20.)
  5. Premier: Én, József Attila (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2022. október 19.)
  6. Két győztes a II. Madách Musical Pályázaton | Irodalmi Jelen. irodalmijelen.hu. (Hozzáférés: 2022. október 18.)
  7. Musical pályázat: Hegyikristály / Kazinczy - a tizenötödik (magyar nyelven). madachszinhaz.hu. (Hozzáférés: 2022. október 18.)
  8. Musical pályázat: A tegnap holnapja / Shakespeare Zrt. (magyar nyelven). madachszinhaz.hu. (Hozzáférés: 2022. október 18.)

További információk[szerkesztés]