Möbius-létra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az M16 Möbius-létra két nézete; a kettő közötti transzformációt megmutató animáció: itt megtekinthető.

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén a Möbius-létra, Mn olyan, páros n számú csúcsból álló 3-reguláris cirkuláns gráf, ami egy n-körből hozható létre a kör szemközti csúcspárjainak összekötésével (a létra fokainak hozzáadásával), vagy ezzel ekvivalens módon, egy létragráf négy 2 fokszámú csúcsát keresztben összekötve. Nevét onnan kapta, hogy (az M6, azaz a K3,3 kivételével) az Mn pontosan n/2 4-körrel rendelkezik[1], melyek közös élei topológiailag egy Möbius-szalagot alkotnak. A Möbius-létrákat Guy and Harary (1967) nevezte el és vizsgálta elsőként.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A Möbius-létrák síkba nem rajzolható csúcsgráfok, ami azt jelenti, nem rajzolhatók le a síkba egymást metsző élek nélkül, de egyetlen csúcs eltávolításával már igen. A Möbius-létrák metszési száma egy, tóruszfelületbe vagy projektív síkba metszés nélkül beágyazhatók. Így a tóruszra rajzolható gráfok közé tartozik. (Li 2005) vizsgálja ezen gráfok magasabb génuszú felületekbe ágyazását.

A Möbius-létrák csúcstranzitívak – rendelkeznek bármely csúcsot bármely másik csúcsba átvivő szimmetriákkal – de (ismét az M6 kivételével) nem éltranzitívak. A létrát alkotó kör élei megkülönböztethetők a létra fokaitól, mivel a körbe tartozó élek egyetlen 4-kör részét képezik, míg a létra fokai két-két ilyen körhöz tartoznak. Ezért nem létezik a kör éleit létrafok-élbe, vagy a létrafok-éleket a kör éleibe átvivő szimmetria.

Amikor n2 (mod 4), Mn páros. Amikor n0 (mod 4), nem páros. Az egyes létrafokok végpontjai ugyanis az eredeti körben páros távolságra vannak, minden újabb létrafok hozzáadása egy-egy páratlan kört hoz létre. Ebben az esetben, mivel a gráf 3-reguláris, de nem páros, a Brooks-tétel következményeként kromatikus száma 3. (De Mier & Noy 2004) megmutatta, hogy a Möbius-létrákat Tutte-polinomjuk egyedileg meghatározza.

Az M8 Möbius-létrának 392 feszítőfája van; ennek és az M6-nak van a legtöbb feszítőfája az ugyanannyi csúccsal rendelkező 3-reguláris gráfok közül.[2] A legtöbb feszítőfával rendelkező 10 csúcsú 3-reguláris gráf azonban nem egy Möbius-létra, hanem a Petersen-gráf.

A Möbius-létrák Tutte-polinomjai egyszerű rekurzióval kiszámíthatók.[3]

Gráfminorok[szerkesztés]

Az M8 Wagner-gráf

A Möbius-létrák fontos szerepet játszanak a gráfminorok elméletében. Az első ilyen jellegű eredmény Klaus Wagner (1937) tétele volt, miszerint a K5 minor nélküli gráfok előállíthatók a síkbarajzolható gráfokból és az M8 Möbius-létrából a klikk-összeg művelet segítségével; emiatt az M8-at Wagner-gráfnak nevezik.

(Gubser 1996) definíciója szerint a csaknem síkbarajzolható gráf (almost-planar graph) olyan nem síkbarajzolható gráf, aminek minden nemtrivális minora síkba rajzolható. Megmutatja, hogy a 3-szorosan összefüggő, csaknem síkbarajzolható gráfok közé a Möbius-létrák és még néhány gráfcsalád tartozik, és ezekből néhány egyszerű művelet segítségével elő lehet állítani a többi csaknem síkbarajzolható gráfot.

(Maharry 2000) megmutatta, hogy majdnem minden gráf, ami nem tartalmaz kocka minort előállítható Möbius-létrákból egyszerű műveletek segítségével.

Kémia és fizika[szerkesztés]

(Walba, Richards & Haltiwanger 1982) volt az első, aki Möbius-létra szerkezetet tartalmazó molekulákat állított elő, ez a szerkezet később nagyobb jelentőségre tett szert a kémiában és a kémiai sztereográfiában,[4] különösen a DNS-molekulák létraszerű alakjára tekintettel. Ennek az alkalmazásnak figyelembe vételével Flapan (1989) tanulmányozza a Möbius-létrák R3-beli beágyazásainak matematikai szimmetriáit.

Egyes szupravezetéssel kapcsolatos kísérletekben a szupravezető gyűrűk topológiájaként kipróbálták a Möbius-létrákat is, hogy megvizsgálják a vezető topológiájának az elektronok közti interakciókra való hatását.[5]

Kombinatorikus optimalizálás[szerkesztés]

A számítástudomány a halmazpakolási és lineáris rendezési feladatok egészértékű programozási megközelítéseiben használja a Möbius-létrákat. Ezen problémák egyes konfigurációi felhasználhatók a probléma lineáris programozási relaxációját leíró politóp lapjainak meghatározására; ezek a lapok a Möbius-létra korlátozások (Möbius ladder constraints).[6]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Möbius ladder című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]