Lokvarka-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lokvarka-tó
(Lokvarski jezero)
A Lokvarka-tó
A Lokvarka-tó
Ország(ok) Horvátország
HelyGorski kotar
Felszíni terület1,9 km2
Legnagyobb mélység40 m
Víztérfogat0,032 km3
Tszf. magasság767 m
Elhelyezkedése
Lokvarka-tó (Horvátország)
Lokvarka-tó
Lokvarka-tó
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 21′ 00″, k. h. 14° 44′ 00″Koordináták: é. sz. 45° 21′ 00″, k. h. 14° 44′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Lokvarka-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lokvarka-tó (horvátul: Lokvarski jezero) egy mesterséges tó Horvátországban, Gorski kotar területén, Tengermellék-Hegyvidék megyében.

Leírása[szerkesztés]

A Lokvarka-tó egy mesterséges tó, amelyet akkor hoztak létre, amikor a Lokvarka-patak medrét egy 51 méter magas gáttal elzárták. A munka 1952 és 1955 között folyt, és eredményeként az egykor zöld völgyet, melyben egy település és 3 fűrészmalom állt, valamint a Lujzijana út néhány kilométere vezetett a mesterséges tó 40 méter mély vizével árasztották el. Srednji Jarak település családjait, akik Lujzijana út 1805-ös megépítése után telepedtek le ezen a helyen, örökre kitelepítették. Bár a Lokvarka-tó egy mesterséges tó, szinte tökéletesen illeszkedik Gorski kotar gyönyörű hegyi tűlevelű erdőinek természetes környezetébe, így ma kedvelt turisztikai látványosság, amely a sportolók és rekreációs szakemberek kedvelt helyszíne. Az első víz alatti tájékozódó világbajnokságot és számos nemzetközi evezős regattát rendeztek a tavon, 1978 óta pedig a hegymászók, kerékpárosok és más természetrajongók POJ és BOJ (gyalog vagy kerékpárral a tó körül) elnevezésű hagyományos találkozóját tartják itt. A Lokvarka-tó a horgászok kedvelt helyszíne is, mert domolykókban, pontyokban, kárászokban, pisztrángokban és más halfajokban gazdag. 1973-ban a világ legnagyobb, 25,40 kilogrammos folyami pisztrángját fogták ki a tóban. A Lokvarka-tó Lokve közelében található.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija– Lokvarsko jezero (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lokvarsko jezero című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.