Loch Henry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Loch Henry
Fekete tükör
6. évad, 2. epizód
Eredeti címLoch Henry
FőszereplőSamuel Blenkin
Myha'la Herrold
Daniel Portman
John Hannah
Monica Dolan
ÍróCharlie Brooker
RendezőSam Miller
Első sugárzás2023. június 15.
Játékidő54 perc
Kronológia
ElőzőJoan szörnyű
KövetkezőTúl a tengeren
A Fekete tükör epizódjainak listája

A Loch Henry a Fekete tükör című brit sci-fi sorozat huszonnegyedik epizódja, amit a sorozat showrunnere, Charlie Brooker írt és Ally Pankiw rendezett. 2023. június 15-én mutatta be a Netflix, a hatodik évad többi részével egyszerre.

Az epizód cselekménye egy fiatal pár, Davis és Pia történetét követi végig, akik hazautaznak Davis skóciai szülőfalujába, hogy egy dokumentumfilmet készítsenek. A választott téma egy brutális gyilkosság elkövetése, ám ez a döntésük komoly következményekkel jár

Cselekmény[szerkesztés]

Davis és Pia, akik egy vegyes rasszú pár, ellátogatnak a skóciai Loch Henrybe, ahol Davis özvegy anyja, Janet él. A fiatalok dokumentumfilmet szeretnének forgatni a természetben. Elmennek a helyi kocsmába, amit David régi barátja, Stuart üzemeltet, és aki mesél Piának egy helybeli férfiról, Iain Adairról, aki a kilencvenes években turistákat kínzott és ölt meg, ezzel tönkretéve a hely turizmusát. Davis apja, Kenneth, aki rendőr volt, lett a gyilkos utolsó áldozata, miután megsebesítette őt majd végzett magával és az egész családjával. Kenneth nem közvetlenül a támadásba halt bele, hanem a kórházi fertőzésbe.

Pia azt javasolja, hogy inkább ebből kellene dokumentumfilmet készíteniük. Davis eleinte ellenzi ezt, de miután látja, hogy Stuart és Janet is támogatják őket, belemegy a dologba, Davis, Pia és Stuart betörnek Adair elhagyott házába, és felderítik a pincét, ahol a kínzások történtek - mindezt kézikamerás hatást keltve Janet régi Bergerac VHS-kazettájára rávéve. Hazafelé Davis véletlenül karambolozik, ami miatt az éjszakát a kórházban kell töltenie. Stuart alkoholista apja, Richard is ott van, aki éppen lábadozik, miután leesett a lépcsőn. Azt kéri Davistől, hogy hagyják abba a film forgatását, mert valami nagyon gyanús dolog lengi be az egész ügyet.

Ezalatt Pia felfedezi, hogy a Bergerac-kazettán egy valódi gyilkosság felvételei is látszanak, amelyet Adair követett el, és ebből kiderül az is, hogy Janet és Kenneth a bűntársai voltak. Pia elmenekül a házból, hogy megpróbálja utolérni valahogy Davist, miközben Janet követi őt. Nem tudja elkapni, de amikor Pia egy folyón keresztül próbál továbbmenni, elesik, beveri a fejét egy kőbe és meghal. Janet, aki úgy véli, hogy ezután a titkuk napvilágra fog kerülni, felakasztja magát, de még előtte összegyűjti az összes bizonyítékot, ami a bűncselekményekre utal.

Az epizód végén kiderül, hogy egy dokumentumfilm mégis készült a történtekről, amelyből kiderül, hogy Davis szülei voltak az igazi bűnösök és ők ölték meg az Adair-családot is. A film új népszerűséget hoz Loch Henrynek, BAFTA-díjat nyer, és a megfilmesítés is tervbe van véve. A dokumentumfilm rendezője nem más, mint Davis, akit még mindig traumatizálnak az események - visszatérve a hotelszobájába újra elolvassa anyja búcsúlevelét: "A filmedhez. Anya.".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Davis McCardie Samuel Blenkin Kenéz Ágoston
Pia Koreshi Myha'la Herrold Lamboni Anna
Stuart King Daniel Portman Jánosi Ferenc
Richard King John Hannah Rosta Sándor
Janet McCardie Monica Dolan Csomor Csilla
Kenneth McCardie Gregor Firth
Kate Cezar Ellie White Bognár Anna
Iain Adair Tom Crowhurst
Színésznő Weruche Opia

Az epizód készítése[szerkesztés]

Megírása során Charlie Brooker a valódi bűntényeket bemutató dokumentumfilmekből inspirálódott, észrevéve, hogy mennyire a mozifilmek és a művészfilmek irányába mozdult el a megvalósításuk, amely elfedi ezeknek a történeteknek a szörnyűségét[1]. Azt is megfigyelte, hogy a bűntényekről rendelkezésre álló felvételek korlátozottsága miatt a játékidőt gyakran töltik ki tájképekkel, és hogy a régies hatású képi világot is túlfetisizálják. Mindezekkel a borzalmakból gyártanak szórakoztató tartalmat.

Ez az első Fekete tükör-epizód, amely Skóciában játszódik. A tónál felvett jelenetek a Loch Lomondnál készültek, de ezenkívül 18 másik helyen is zajlott a forgatás, túlnyomórészt Arrocharban[2]. Loch Henry főutcáját Inverarayban rendezték be, a kilencvenes évek stílusában[3].

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Charlie Brooker explains the inspiration behind the Black Mirror episode 'Loch Henry' | BAFTA On Set” (hu-HU nyelven).  
  2. Is Loch Henry a Real Place in ‘Black Mirror’? (angol nyelven). Netflix Tudum. (Hozzáférés: 2023. augusztus 4.)
  3. Tiwari, Vidushi: In Pictures: Scots town transformed into 90s set for 'Netflix series' (brit angol nyelven). STV News, 2022. szeptember 7. (Hozzáférés: 2023. augusztus 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Loch Henry című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.