Fémfej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fémfej
Fekete tükör
4. évad, 5. epizód
Eredeti címMetalhead
FőszereplőMaxine Peake
Jake Davies
Clint Dyer
ÍróCharlie Brooker
RendezőDavid Slade
Első sugárzás2017. december 29.
Játékidő41 perc
Kronológia
ElőzőAkasszuk fel a DJ-t
KövetkezőFekete múzeum
A Fekete tükör epizódjainak listája

A Fémfej a Fekete tükör című brit sci-fi sorozat tizennyolcadik epizódja, amit a sorozat showrunnere, Charlie Brooker írt, és David Slade rendezett. 2017. december 29-én mutatta be a Netflix, a negyedik évad többi részével egyszerre.

Az epizódot teljes egészében fekete-fehérben vették fel, főhőse Bella, aki folyamatosan menekül különös robotkutyák elől, miután az emberi civilizációnak ismeretlen okból vége lett. A kutyákat a Boston Dynamics találmányai inspirálták, az ő nézőpontjukból látható történéseket LIDAR szkenneléssel állították elő. 41 perces hosszával a sorozat egyik legrövidebb epizódja.

Alapvetően pozitív kritikákat kapott, sokan hasonlították a Terminátor filmekhez, az epizód mondanivalója a mesterséges intelligenciáról, valamint a végkifejlet, amelyben fény derül, hogy miért kockáztatták az életüket, vitákat generált. A színészi játék, a fényképezés, és a kutyák kinézete jó visszajelzéseket kapott, de maga a történet és a rövidsége nem annyira.

Cselekmény[szerkesztés]

Bella, Anthony és Clarke hajtanak autóval a kietlen pusztaságban egy raktárépület felé valamiért, ami elmondásuk szerint a kis haldokló Jack fájdalmait csökkentené. Miközben Clarke elköt egy furgont, Bella és Anthony bemennek a raktárba. Megtalálják a dobozt, amit kerestek, de sajnos mögötte egy robotkutya található. A kutya repeszeket lő ki magából beléjük, melyek mindegyikében egy jeladó van, majd lemászik és agyonlövi Anthonyt. Bella a doboz nélkül kezd el menekülni a kocsijával, Clarke pedig követi a furgonnal. A kutya felugrik a furgonra, megöli Clarke-ot, majd követni kezdi Bellát. Végül utol is éri őt, ám a nő az utolsó pillanatban a szakadékba taszítja az autót, vele együtt.

Bella fogó segítségével kitépi a lábából a nyomkövetős repeszeket. Rádióján keresztül megkér valakit, hogy adjon át egy üzenetet a szeretteinek, ha ezt nem élné túl. A kutya beüldözi őt az erdőbe, egyenesen egy fa tetejére. Mivel a kutya lába is megsérült az árokba eséskor, ezért nem tud utánamászni a fára, és inkább készenléti üzemmódba helyezi magát a tövében. Bella édességekkel kezdi el dobálni őt, amire folyamatosan bekapcsol, majd ki, és ezzel végül lemeríti. Miután a kutya többet nem mozdul, Bella lemászik a fáról, és tovább menekül, míg elér egy házig.

A házban két rothadó hulla fekszik az ágyban, mellőlük szed el egy sörétes puskát és egy autó slusszkulcsát. Napkeltekor a kutya akkumulátora újratölt, és elindul a ház felé. Mikor megjelenik, Bella festéket önt rá, hogy ne lásson semmit, majd eldobja a festékes dobozt, hogy megzavarja az érzékeit, és az autó felé rohan. Azonban az nem indul, ezért bekapcsolja a rádiót és elrejtőzik. Mikor a kutya elkezdi vizsgálni a zajt, Bella rálő. Mielőtt végezni tudna vele, a kutya belemar a lábába, majd kilő rengeteg repeszt, melyek eltalálják a nőt.

A fürdőszoba tükrében Bella meglátja, hogy mennyi jeladó van csak az arcán. Megpróbálná eltávolítani őket egy késsel, de ekkor észreveszi, hogy az egyik a nyaki vénájába fúródott. Bella fogja a rádiót, és bár nem biztos benne, hogy bárki is meghallja őt, elbúcsúzik a szeretteitől. Ahogy a kést a torkához emeli, a kép kívülre vált, ahol látható hogy tucatnyi kutya érkezik, majd a raktárba vált, ahol láthatjuk, hogy a dobozban, amit meg akartak szerezni, egy csomó játékmackó van.

Szerep Színész Magyar hang
Bella Maxine Peake Kiss Erika
Clarke Jake Davies Papp Dániel
Anthony Clint Dyer Kisfalusi Lehel
Rádió Endrédi Máté

Az epizód készítése[szerkesztés]

41 perces hosszával sokáig a legrövidebb epizód volt a sorozatban[1] (azóta a hatodik évad "Mazey Day" című része megelőzte[2]). Teljes egészében fekete-fehér, és szinte végig egyetlen színésznő, Maxine Peake játszik benne. A zenéket Krzysztof Penderecki kompozíciói és "A ragyogás" című film zenéi alkotják[3].

David Slade rendező volt az, aki ragaszkodott a fekete-fehér képi világhoz, hogy az segítsen megteremteni a horror-atmoszférát [4]. Brooker eredetileg azt szerette volna, ha az epizódban egyáltalán nem is szólalnak meg a szereplők[5], és hogy legyen Steven Spielberg "Párbaj" és "A cápa" című filmje a követendő minta. Slade ehelyett "A texasi láncfűrészes mészárlás" című horrort tekintette mintának[6]. Hogy mi történt pontosan az emberiséggel az epizódban, az nem lett pontosan megmagyarázva, épp azért, hogy Bella és a kutya küzdelmére legyen kihegyezve az epizód[7].

Brooker a Boston Dynamics által gyártott robotkutyákból merítette az alapötletet, félelmetesnek találta ugyanis, hogy amikor fellökik őket, kétségbeesetten próbálnak újra segítség nélkül lábra állni. Az epizódban látható kutyáknak elég mesterséges intelligenciájuk van a problémák megoldásához, és a fikciós irodalomban szereplő más robotokkal szemben nincsenek érzéseik. Tervezésükkor szempont volt, hogy legyenek ijesztőek, funkcionálisan legyenek megtervezve, és képesek legyenek brutálisan gyilkolni.

Az eredeti forgatókönyv szerint a kutyákat egy illető vezérelte volna otthonról, és az egyik jelenetben, amíg elment volna fürdetni a gyerekeit, elvesztette volna az irányítást. Azonban ez kilógott a forgatókönyvből, ami egyébként is a nagyon egyszerű történet felé tendált, ezért kimaradt[8]. A nézőnek elsőre az lehet a benyomása, hogy a kutya a raktárat őrizte, de a tervezéskor az volt a cél, hogy úgy mutassák be őket, mint háborúban használt harci eszközöket. Álcázást is terveztek a kutyáknak, de ez végül kimaradt. Egyetlen életnagyságú modell készült el, hogy segítse a színészeket és a produkciós stábot, de a képernyőn látható kutyák mind digitálisan készültek.

A forgatás 12 napig zajlott Angliában, Devon és London környékén. A forgatáshoz két monokróm kamerát használtak, amelyből akkoriban nem volt sok elérhető.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Turchiano, Danielle: ‘Black Mirror’ Co-Creator Breaks Down Season 4: ‘We Want to Be Surprising and Unpredictable’ (amerikai angol nyelven). Variety, 2017. december 29. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  2. The ending of Black Mirror's Mazey Day episode explained (brit angol nyelven). Cosmopolitan, 2023. június 15. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  3. The Musical Relevance of the Netflix Series 'Black Mirror'. web.archive.org, 2018. szeptember 8. [2018. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  4. Herman, Alison: ‘Black Mirror’ Watch: Talking to David Slade, the Director of "Metalhead" (angol nyelven). The Ringer, 2017. december 30. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  5. Black Mirror 'Metalhead' was planned as silent episode (brit angol nyelven). Digital Spy, 2017. december 29. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  6. Greene, Steve: ‘Black Mirror’: ‘Metalhead’ Director David Slade on the Influences Behind the Season’s Most Terrifying Episode (amerikai angol nyelven). IndieWire, 2018. január 2. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  7. Black Mirror Metalhead Ending (angol nyelven). TVGuide.com. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  8. December 29, James Hibberd: 'Black Mirror' creator explains that 'Metalhead' robot nightmare (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2023. július 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Metalhead (Black Mirror) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.