Joan szörnyű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joan szörnyű
Fekete tükör
6. évad, 1. epizód
Eredeti címJoan is Awful
FőszereplőAnnie Murphy
Salma Hayek
Michael Cera
ÍróCharlie Brooker
RendezőAlly Pankiw
Első sugárzás2023. június 15.
Játékidő56 perc
Kronológia
ElőzőRachel, Jack és Ashley Too
KövetkezőLoch Henry
A Fekete tükör epizódjainak listája

A Joan szörnyű a Fekete tükör című brit sci-fi sorozat huszonharmadik epizódja, amit a sorozat showrunnere, Charlie Brooker írt és Ally Pankiw rendezett. 2023. június 15-én mutatta be a Netflix, a hatodik évad többi részével egyszerre.

Az epizódban Joan Tait, aki egy jól menő cégnél dolgozik, egyik nap megdöbbenve veszi észre, hogy a teljes életét lemásoló sorozat készült róla a Streamberry streamingszolgáltatónál, ahol az ő szerepét Salma Hayek játssza. A történet, némi metanarratívába is helyezve a cselekményt, egy olyan technológia árnyoldalairól szól, mely mesterséges intelligencia segítségével, színészek nélkül is képes tartalmat előállítani.

Cselekmény[szerkesztés]

Joan Tait középvezető egy techcégnél, ahol először ki kell rúgnia a vállalat egyik leglojálisabb munkatársát, majd a pszichológusához megy terápiára, ezután pedig találkozik az exével, Mac-kel, akivel együtt is vacsorázik, majd csókolózik vele, de ezt rögtön meg is bánva hazasiet. Otthon várja a vőlegénye, Krish, akivel este tévét néznek. Felfedezik a Streamberry streamingoldalon a "Joan szörnyű" című sorozatot, ami már első pillantásra is gyanús. Joan elszörnyedve veszi észre, hogy a sorozatban pontosan ugyanaz történik (habár dramatizálva), mint vele a való életben, és itt Joant Salma Hayek játssza. Mikor Krish végignézi Joan kapcsolatát Mac-kel, otthagyja őt.

Másnap a munkahelyén kiderül számára, hogy az összes munkatársa látta a sorozatot, és ennek hatására az igazgatótanács ki is rúgja őt. Dühében elmegy az ügyvédjéhez, aki azonban közli vele, hogy semmit nem tehet, mert amikor regisztrált a Streamberryre, elfogadta a felhasználási feltételeket, és abban világosan benne van, hogy a cég ezt megteheti vele. Azt is megtudja, hogy a műsor teljes egészében komputergenerált, amit egy kvantumszámítógép állít elő, miközben valós időben gyűjti a felhasználók életének összes adatát a náluk lévő eszközök segítségével. Salma Hayek sem valódi, hanem csak kölcsönözte a külsejét a szoftverhez.

Mivel úgy véli, hogy Hayeknek meglehet hozzá a hatalma, hogy leállítsa a műsort, Joan drasztikus lépésre szánja el magát: rengeteget eszik, majd pompomlánynak öltözve beront egy templomba, ahol félbeszakít egy esküvőt azzal, hogy odaszékel. Amit csinált, az valóban bekerült a sorozat következő epizódjába, Hayek pedig dühöngeni kezd, és elmegy a saját ügyvédjéhez. De az ő ügyvédje is azt mondja, hogy semmit nem tehet, mert a szerződésében benne van, hogy a Streamberry akármit megtehet a digitális másával. Ezután úgy dönt, hogy megkeresi Joant, és elmondja neki, hogy ő is ugyanolyan eszköztelen a céggel szemben. Eldöntik, hogy beszöknek a Streamberry főhadiszállására és tönkreteszik a kvantumszámítógépet, ami a cégtulajdonos Mona Javadi irodájában van. Miközben beszöknek, mindketten megtudják, hogy gyakorlatilag bármelyik felhasználó életéből csinálhatak így sorozatot, és hogy ha a félelmeikre helyezik a hangsúlyt, az sokkal jobb nézőszámokat hoz, mintha az unalmas életükből készülne valami.

A szerverteremben belefutnak egy technikusba, aki közli velük, hogy ahol most vannak, az igazából nem a valóság, hanem annak egy fikciós rétege, mégpedig az első. Joan igazából nem a valódi Joan, hanem Annie Murphy színésznő digitális mása, aki kölcsönözte a külsejét és így alakítja őt. Ráadásul ezen a szinten Salma Hayek sem az igazi, hanem egy fiktív változata az igazinak. Javadi könyörög, hogy Joan ne semmisítse meg a kvantumszámítógépet, mert azzal az ő valóságuk is megsemmisül, viszont a valódi Joan ezt szeretné, így hát mégis megteszi.

Visszakerülünk a valóságba, ahol az igazi Joan és Annie Murphy is bűnügyi felügyelet alá kerültek a Streamberry épületében végzett ámokfutásuk miatt. Joan közli a terapeutájával, hogy úgy érzi, visszanyerte a kontrollt az élete felett, majd elmegy a kávézóba, ahol dolgozik, és ahol Murphy is meglátogatja őt.

Egy stáblista utáni jelenetben az igazi Joan látható, ahogy elköveti a botrányos templomi akciót.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Joan Tait / önmaga Annie Murphy Gáspár Kata
TV Joan / önmaga Salma Hayek Pikali Gerda
Beppe Michael Cera
Krish Avi Nash Fehér Tibor
TV Krish Himesh Patel
Joan ügyvédje Lolly Adefope Makay Andrea
TV Joan ügyvédje Wunmi Mosaku F. Nagy Erika
Mac Rob Delaney Zöld Csaba
TV Mac Ben Barnes
Eric Jared Goldstein
TV Eric Jaboukie Young-White
Sandy Ayo Edebiri Szabó Luca
Forrás Joan Kayla Lorette Molnár Ilona
Mona Javadi Leila Farzad Solecki Janka
Julian Max Harwood Molnár Levente
TV TV Joan / önmaga Cate Blanchett

Az epizód készítése[szerkesztés]

Charlie Brooker elmondása szerint ez az egyetlen olyan rész az évadban, amely hagyományos Fekete tükör-epizódnak tekinthető.[1] Az eredeti tervek szerint Joan a hírekbe került volna be a kollégái különféle apró-cseprő panaszai miatt illetve politikusok beszéltek volna róla a deepfake technológia segítségével. A végső forgatókönyvre nagy hatással volt "A kibukott" című TV-sorozat, amely a Theranos nevű techcég tündöklését és bukását dolgozta fel, olyan dolgokat dramatizálva, amik mintha csak tíz perccel azelőtt történtek volna[2]. A forgatás éppen a ChatGPT széles körben ismertté válását megelőzően fejeződött be, előrevetítve a technológiában rejlő potenciált az automatikus történetgenerálás terén.

A sztoriban nagy szerepet kap a metanarratíva is, ugyanis legalább három különböző szinten zajlik a cselekmény. A műsorokat előállító Streamberry mind logójában, mind a hangeffektek terén a Netflix paródiája.

A történet mondanivalója ismételten előkerült a 2023-as hollywoodi színészek és forgatókönyvírók sztrájkja idején, amelyben a sztrájkolók abbéli aggályaikat is kifejezték, hogy a nagy cégek a mesterséges intelligencia segítségével fogják őket kisemmizni, a beleegyezésük nélkül[3].

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Charlie Brooker Breaks Down Every Episode of 'Black Mirror' Season Six (amerikai angol nyelven). Esquire, 2023. június 15. (Hozzáférés: 2023. augusztus 1.)
  2. Flood, Alex: 'Black Mirror' season six post-watch guide: trivia, set secrets and more (brit angol nyelven). NME, 2023. június 16. (Hozzáférés: 2023. augusztus 1.)
  3. Webster, Andrew: Actors say Hollywood studios want their AI replicas — for free, forever (amerikai angol nyelven). The Verge, 2023. július 13. (Hozzáférés: 2023. augusztus 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Joan is Awful című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.