Liquid funk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liquid funk

StíluseredetIntelligent drum and bass
Funk
Ambient
Oldskool rave
Trance
Soca
Latin zene
Acid jazz
Trip hop
Kulturális eredet2000-es évek eleje, Egyesült Királyság
HangszerekSequencerLemezjátszóSamplerDobgépSzemélyi számítógépVokál

A Liquid funk (más néven liquid drum & bass, liquid DNB vagy liquid) a drum and bass zenei stílus egyik ága. Bár más stílusokhoz hasonló bassline-okat és ütemmutató beosztásokat használ, kevesebb ütemmutató központú hangmintát és több hangszeres (szintetizátoros és természetes) réteget, harmóniát és háttérzajt tartalmazz egy nyugodtabb légkör előállítására, amivel az otthoni hallgatókat és az éjjeli mulatóhelyek közönségeit célozza meg.

Történet[szerkesztés]

2000-ben Fabio elkezdte pártfogolni a drum and bass új formáját, amit „liquid funk”-nak nevezett el egy az ugyanolyan néven kiadott összeállításával a Creative Source kiadójánál.[1] Ezt a diszkó és a house zene befolyása jellemzi és elterjedt a vokáloknak a használata is. Habár először lassan vált népszerűvé, 2003-2004 körül a stílus népszerűségben erősen nőt. 2005-től elfogadott – mint az egyik legnagyobb eladású társműfaj a drum and bassen belül – a fő javaslattevő kiadók, (mint a Good Looking Records [habár ez a kiadó erősen kereszt-műfajú az atmospheric drum and bassel], a Hospital Records, a Liquid V, a Shogun Limited, a Fokuz Recordings) és előadók, (mint Calibre, Netsky, High Contrast, Logistics, London Elektricity, Nu:Tone, Dj Marky és Solid State) között.[2]

A Liquid funk nagyon hasonló az intelligent drum and basshez, de vannak hajszálnyi különbségek.[3] A Liquid funkra erősebb befolyással van a soca, a latin, a diszkó, a dzsessz és a funk zene, míg az Intelligent D'n'B nyugodtabb mégis szintetikusabb hangzást idéz elő, és a valódi hangszerek alkalmazásának szerves elemként történő megvalósítása helyett egyenletes szintetizátoros sorokat, hangmintákat és mély basszust használ.

Új hullám[szerkesztés]

A liquid zene második hulláma 2006-2009-ben kezdődött az olyan előadók felemelkedésével, mint például Eveson, Alix Perez, Zero T, Lenzman és Spectrasoul. Hasonlóan az azt megelőző Liquidhez, túlnyomóan az Egyesült Királyságból származott. Ezek az újító előadók Amen breaket és 808-as dobgépet használva új hangzást hoztak a drum and bass színterére.

2007. október 1-én High Contrast a liquid funkot visszahozta a mainstreambe a „Tough Guys Don't Dance” című albumán kiadott olyan zeneszámokkal, mint például az „If We Ever”, a „Kiss Kiss bang Bang” és a „Tread Softly”. Ez végzett a „keresztezésekkel” majd 2007 egyik leghallgatottabb Drum and Bass albumává vált. A liquid funk sikere sose hagyta el a mainstreamet és követte Mistabishi, a nappali rádiók által is játszott „No Matter What” száma, Chase & StatusMore Than Alot” albuma, valamint a Brookes Brothers „Tear You Down” és „Loveline” című zeneszámai elérték a Dance slágerlistákat.

Kapcsolódó előadók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magnetic Soul presents BBC Radio 1 DJ Fabio and MC Joker D @ Heat – 6 Jul 07 Archiválva 2012. október 26-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2013. április 13.)
  2. Album: Twisted Tongue, Twisted Tongue, Acid Jazz (Hozzáférés: 2013. április 13.)
  3. THE VINYL WORD (Hozzáférés: 2013. április 13.)

További információk[szerkesztés]