Crossover (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az úgynevezett crossover zene, a zenei műfajokat „keresztező”, többféle műfajt, stílust ötvöző zenei előadói felfogás. Ilyen zene például a fúziós jazz, a third stream, vagy a country-pop is.

Szentpéteri Csilla, Illényi Katica, vagy például Vanessa-Mae is crossovernak tartja a stílusát, ők a klasszikus zeneszámok előadását korunk popzenei stílusirányzatait is felhasználva szabadon adják elő (mintegy leporolva) az ismert remekműveket.

Az ilyen felfogás a zenetudósokat mindig megosztja, ugyanakkor a nagyközönség előtt mindig sikeres. A klasszikus slágerek ismertsége mellett ehhez mindig is hozzájárulnak az előadók virtuóz képességei.

Amikor az elnevezést még nem is használták, sokan, sokszor muzsikáltak így, mindig látványos sikerrel. A King's Singers zenéje, Vukán György egyes fellépései, a rockzenében az Emerson, Lake & Palmer, Rick Wakeman Carmina Buranaja, Tomita zenélése is ilyesmi volt. A klasszikusokon edzett amerikai zongorista, Dorothy Donegan is szenzációsan kevert mindenféle dallamot boogie-woogie alapokra.

Természetesen bárzongorista korában a stílusok vegyítése Cziffra György (zongoraművész)től sem volt idegen, és a mai kávéházi zongoristák, – mint például a lenyügöző bárzongorista Ökrös Ottó – is ugyanezt csinálják; ha esetleg nem is mondják.

Másfelől nyugodtan nevezhetjük Gidon Kremer előadását is crossovernak, ha Astor Piazzollát játszik, vagy Daniel Barenboim Brazilian Rhapsody című lemeze is crossover.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]