Laguna de las Ilusiones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laguna de las Ilusiones
Ország(ok) Mexikó
HelyTabasco állam, Villahermosa
Felszíni terület2,29 km2
Elhelyezkedése
Laguna de las Ilusiones (Mexikó)
Laguna de las Ilusiones
Laguna de las Ilusiones
Pozíció Mexikó térképén
é. sz. 18° 00′ 38″, ny. h. 92° 55′ 51″Koordináták: é. sz. 18° 00′ 38″, ny. h. 92° 55′ 51″
Laguna de las Ilusiones (Tabasco)
Laguna de las Ilusiones
Laguna de las Ilusiones
Pozíció Tabasco térképén
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Laguna de las Ilusiones (spanyol nevének jelentése: az illúziók tava) a mexikói Villahermosa városának legnagyobb tava. Mind turisztikai, mind ökológiai szempontból jelentős értéket képvisel.

Története[szerkesztés]

A tó korábban még több mint 500 hektáros volt, mára azonban területe körülbelül 220 hektárra csökkent. Rendbetétele, ökológiai célú „megmentése” 1986-tól kezdődött. Partjára sétányt, mellé pedig egy 50 méter magas kilátót (az úgynevezett Nido de Águilát („Sasfészek”)) építettek, és vízlevegőztetőket építettek hozzá. A partjára épült házakból azonban nagy mennyiségű szennyezés jutott a vízbe, ezért 1995-ben újabb akció kezdődött, amelynek során többek között természetvédelmi területté is nyilvánították:[1] a védett rész a tónál egy kicsit nagyobb területet is magában foglal (összesen 259,27 hektár)[2]

Leírás[szerkesztés]

A Villahermosa északi részén található tó rendkívül szabálytalan alakú: partvonalát számos nyúlvány, öböl és félsziget teszi tagolttá. A partján virágzó Tabebuia rosea fák virágzásának idején a lehullott szirmok rózsaszín szőnyeggé változtatják a víztükör egy részét, de találhatók a parton macayo, ceiba és bellota fák is. Az állatvilág is gazdag ahhoz képest, hogy városi tóról van szó: hüllők és vízimadarak mellett emlősök (manátuszok, oposszumok) és természetesen halak (helyi elnevezésekkel például tenguayacák, pinták, castarricasok és paleták) élnek itt. A halfogyasztási célú horgászat tilos, de a sportcélú engedélyezett, igaz, csak horoggal.[2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Laguna de las ilusiones en Villahermosa (spanyol nyelven). Cultura Colectiva, 2013. augusztus 18. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
  2. a b Trabaja Sernapam en la recuperación la Laguna de las Ilusiones (spanyol nyelven). Tabasco.gob.mx. [2016. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 9.)