Ló gazdájával (heliografikus nyomat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ló gazdájával (Cheval avec son conducteur)
MűvészJoseph Nicéphore Niépce (1825 július v. augusztus)
Típusheliografikus nyomat
MúzeumFrancia Nemzeti Könyvtár
GyűjteményFrancia Nemzeti Könyvtár
TelepülésPárizs

A Ló gazdájával (Cheval avec son conducteur) Joseph Nicéphore Niépce francia feltaláló fotográfiai eljárás segítségével készült nyomata, mely korábban készült, mint a világ legrégebbi ismert fényképe.

A nyomat[szerkesztés]

A 17. századi flamand metszetet ábrázoló képet Niépce az általa kifejlesztett heliografikus eljárás segítségével készítette el 1825 júliusában, vagy augusztusában. Egy júdeai aszfalttal bevont rézlemezt helyezett a lemásolni kívánt metszet alá úgy, hogy hosszú ideig érje őket napfény. A több órás expozíció alatt az aszfalt a fény hatására megkeményedett, míg a nem, vagy kevés fényt ért részek vegyszerrel lemoshatóak maradtak. Ez utóbbi területek lemosása után kirajzolódott a lovát vezető férfi alakja a lemezen. Niépce a képet – az aszfalttal bevont lemezt nyomólemezként használva – később papírra tudta nyomtatni.

Niépce alkotása, melyet csak 2002-ben találtak meg, nem a szó hagyományos értelmében vett fénykép, hiszen nem közvetlenül a fény segítségével, hanem nyomdai úton jött létre. Mégis az eljárás – a fényérzékeny anyagok és a fotólemezként funkcionáló júdeai aszfalttal bevont rézlemez alkalmazása miatt – megegyezik a mai képkészítési technikák folyamatával, emiatt pedig többen fotográfiaként tekintenek Niépce alkotására. Ennek ellenére a fotótörténeti írások továbbra is Niépce Kilátás a dolgozószobából (1826 v. 1827) című felvételét tekintik az első fotográfiának.

A nyomatot, melyet a francia kormány nemzeti kinccsé nyilvánított, a Francia Nemzeti Könyvtár egy árverésen 450 000 euróért vásárolta meg.

Források[szerkesztés]

  • -s-: Niépce heliografikus nyomata. Fotó-történet blog, 2013. július 8.
  • Stefan Hughes. Catchers of the Light: The Forgotten Lives of the Men and Women Who First Photographed the Heavens (angol nyelven). ArtDeCiel Publishing, 101. o. (2012). ISBN 978-1-4675-7993-3 
  • Niépce and the Invention of Photography (angol nyelven). Photo-Museum.org. (Hozzáférés: 2015. augusztus 18.)
  • John Hannavy. Encyclopedia of Nineteenth-Century Photography (angol nyelven). Routledge, 645. o. (2013) 
  • Tanya Sheehan, Andres Zervigon. Photography and Its Origins. Routledge (2014)