Lénárt István (pedagógus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lénárt István
Született1947. április 12. (77 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
SzüleiLénárt István
Foglalkozásaoktatáskutató,
matematikatanár
KitüntetéseiBeke Manó-emlékdíj (2002)
A Wikimédia Commons tartalmaz Lénárt István témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lénárt István (Budapest, 1947. április 12. –) oktatáskutató, matematikatanár.

Munkássága[szerkesztés]

Értelmiségi családból származik, édesapja Lénárt István gyártásvezető, színművész. Általános iskolai tanulmányait a Czukor utcai iskolában végezte, ahol matematikatanára Varga Tamás volt. Gimnáziumi tanulmányait az Eötvös Gimnáziumban végezte, majd 22 évesen kezdett el matematikával foglalkozni. Varga Tamással, Pósa Lajossal, Halmos Máriával együtt évekig tagja volt a Surányi János vezette Matematika-módszertani Kutatócsoportnak.

Lénárt-gömb

Kidolgozott egy gömbi geometriai ötletet, amiből matematikai axiómarendszert lehet készíteni. Hazai és külföldi publikációit Kárteszi Ferenc professzor segítette. Lénárt István három szabadalmát fogadták el. Ezek egyikének a rajzgömbkészlet első változatát a TANÉRT készítette el 1986-ban. A ma ismert és Magyarország és a világ több száz iskolájában használt Lénárt sphere 1996-ban készült el, a kaliforniai Key Curriculum Press kiadónál pedig megjelent a Non-Euclidean Adventures on the Lénárt Sphere,[1] majd a „Sík és gömb” – Nem-euklideszi kalandok a rajzgömbön című könyve.[2]

A sík és a gömb összehasonlító geometriájának módszerét és a rajzgömböt azóta szerte a világon használják. Magyarországon a HEFOP 3.1.3 program keretében több száz általános iskolában tanítják az első osztálytól kezdve az érettségizőkig.[3]

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Non-Euclidean Adventures on the Lénárt Sphere - Amazon.com
  2. Lénárt István: Sík és gömb Moly.hu
  3. Módszertani nap, 2007. október 5.. [2018. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 2.)
  4. Beke Manó Emlékdíj - Bolyai János Matematikai Társulat. [2018. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]