Kőtörő Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőtörő Miklós
Született1936. február 13.
Kecskemét
Elhunyt1994. december 22. (58 évesen)
Monorierdő
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaközgazdász
Halál okaközúti baleset
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőtörő Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kőtörő Miklós (Kecskemét, 1936. február 3.Monorierdő, 1994. december 22.) közgazdász, a Bács-Kiskun Megyei Tanács pénzügyi osztályvezetője, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés első elnöke, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének első elnöke.

"Újra és újra megfogalmazzuk és nem egyetértően, hogy kétféleképpen kell elszámolnunk a munkánkkal. El kell számolnunk a testület felé, a környezetünk felé, és ez nagyon fontos, hogy sikerüljön. De el kell számolnunk a saját lelkiismeretünk felé is, saját magunk felé is, és én ezt tartom fontosabbnak." (Elhangzott az épülő Bács-Kiskun Megyei Könyvtár előtt a Kecskeméti Televízió riportjában)

Élettörténete[szerkesztés]

Négygyerekes családban nőtt fel harmadik gyerekként. Apja, id. Kőtörő Miklós MÁV dolgozó, anyja, Kolozsvári Mária háztartásbeli. Kecskeméten, a Közgazdasági Technikumban 1955-ben érettségi bizonyítványt, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1959-ben pénzügy könyvvitel diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt szerzett tapasztalatai alapján 1994-ben megalapította a Bács-Kiskun Megyei Myra Alapítványt. Első munkahelye a Bács-Kiskun Megyei Tanács Pénzügyi Osztálya volt, itt revizorként dolgozott. Éveken át volt a Fémmunkás Vállalat kecskeméti gyárában főkönyvelő, majd Budapesten a Fémmunkás Vállalat gazdasági vezérigazgató helyettese lett. 1984-től a Bács-Kiskun Megyei Tanács pénzügyi osztályvezetőjeként tért vissza Kecskemétre, a rendszerváltást követően a megalakult első Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke lett. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének első elnöke volt. 1994. december 22-én autóbalesetben hunyt el.

Munkája[szerkesztés]

Bács-Kiskun megye életében számos fontos beruházás, fejlesztés támogatása fűződik a nevéhez

Elismerések[szerkesztés]

A Magyar Köztársági Érdemrend tisztikeresztje
  • 1992. Belügyminiszteri aranygyűrű
  • 1993. Nemesnádudvar díszpolgára
  • 1994. Bács-Kiskun Megyéért Díj
  • 1994. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
  • 2015. december 11-én, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat megalakulásának 25. évfordulóján Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke emléktáblát avatott Kőtörő Miklós tiszteletére
    Emléktábla a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat épületében

Források[szerkesztés]