Köznevelés (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köznevelés
Adatok
Típusoktatási hírmagazin
FormátumA4

Ország Magyarország
Alapítva1945. július 15.
Megszűnt2013. március[1]
ÁrElőfizetési díj egy évre: 16.200 Ft
TulajdonosEmberi Erőforrások Minisztériuma
KiadóSzignet Kiadói és Nyomdai Kft.
FőszerkesztőSzunyogh Szabolcs
MunkatársakNovák Gábor, Varga Stella, Tetlák Eszter, Bezdom Iván, Dávid Ildikó
Nyelvmagyar
SzékhelyBudapest

ISSN0133-969
A Köznevelés weboldala

A Köznevelés Magyarország 1945-ben alapított oktatási hetilapja volt. Eljutott valamennyi általános és középiskolába, és a legtöbb tanárképzéssel is foglalkozó felsőoktatási intézménybe, valamint az iskolafenntartó önkormányzatokhoz. A határokon kívül működő magyar iskolák jelentős részében is olvasták a lapot. A Köznevelés az Emberi Erőforrások Minisztériuma hetilapjaként rendszeresen és széleskörűen tájékoztatott a tárca intézkedéseiről, terveiről, az eredményekről és a problémákról. Beszámolt a parlamenti pártok és a pedagógus szakmai szervezetek és szakszervezetek álláspontjáról is.

Története[szerkesztés]

A Köznevelés a Vallás- és közoktatásügyi Minisztérium 1868 óta megjelenő hivatalos lapjának, a Néptanítók Lapjának a folytatásának tekinthető. 1945. július 15-én jelent meg először a Köznevelés, amely az aktuális információk közvetítésén túl lényeges szakmai kérdések megjelenítésére is vállalkozott. Első számában ezt írták magukról:

Köznevelés a címe lapunknak és ez a programja is. Foglalkozni kívánunk mindazzal, ami a köznevelés fogalmához tartozik, ami a magyar nevelőt érdekelheti akár alsóbb vagy felsőbb fokon, az iskola keretei között, vagy ezen kívül, országhatárainkon belül és ezeken túlmenően is.
Golnhofer Erzsébet: Hazai pedagógiai nézetek 1945–1949 (40. oldal)

A szerkesztőség a Néptanítók Lapjának szellemi utódává vált a gyakorlati munka segítésében is. A lap felelős szerkesztője Bíró Lajos Pál tankerületi főigazgató, majd 1946. szeptember l-jétől 1948 decemberéig Kiss Árpád, az OKT ügyvezető igazgatója lett. Bár korlátozott volt a szerkesztők cselekvési szabadsága, ám a lap sokáig mégis sokszínű volt pedagógiai szempontból. Az 1948-ban bekövetkezett politikai, hatalmi változás után 1949 januárjában Bóka Lászlót nevezték ki felelős szerkesztővé, főszerkesztőnek pedig Ortutay Gyulát. Erre az időszakra a lap már egyértelműen az MDP politikáját követő pártlappá vált. A fontos cikkek egy részét szovjet szerzők írták, egy részük a szovjet minta bemutatásával foglalkozott, másikuk az ideológiai harc jegyében született. A lap mellett A Köznevelés könyvtára című sorozatot is megjelentették, ennek szerkesztője Kiss Árpád volt.

Munkatársak[szerkesztés]

  • Szunyogh Szabolcs (főszerkesztő)
  • Novák Gábor (rovatvezető)
  • Varga Stella (munkatárs)
  • Tetlák Eszter (fotóriporter)
  • Bezdom Iván (munkatárs)
  • Dávid Ildikó (marketingvezető)

Rovatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]