Körökre osztott stratégiai játék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A körökre osztott stratégiai játék (angolul: Turn-based strategy game, röviden általában csak: TBS) olyan stratégiai játék (többnyire valamiféle háborús játék, vagy háborús stratégiai játék), ahol a játékosok egymás után kerülnek sorra a játék során. Megkülönböztetendő a valós idejű stratégiai játéktól (RTS) ahol az összes játékos egyidejűleg van játékban.

Társasjátékok[szerkesztés]

A legtöbb társasjáték körökre osztott, így - mások mellett - például a sakk, a fonákolós (reversi), a dámajáték, a go, vagy a malom.

Körökre osztott taktikai játékok[szerkesztés]

Harc Wesnothért képernyőkép
Freeciv képernyőkép

Ezeket a játékokat az jellemzi, hogy a játékosoknak adott haderővel kell feladatokat teljesíteniük realisztikus, vagy ahhoz közelítő katonai taktika alkalmazásával, illetve hadműveletek végrehajtásával. A taktikai szerepjátékok is ehhez a típushoz sorolhatók. Példaként megemlíthetők a következő játékok:

Körökre osztott stratégiai játékok[szerkesztés]

A társas-, illetve a hagyományos táblás játékok számítógépes adaptációi után megkezdődött a teljesen eredeti történeten alapuló stratégiai játékok készítése. A számítógép jelenléte, mint döntőbíró és mint számítási kapacitás, lehetővé tette olyan bonyolultságú játékok megalkotását, melyek már nem voltak kivitelezhetők hagyományos társasjátékokként. Néhány ismertebb körökre osztott stratégiai játék:

Létezik néhány szabad szoftver alapú játék is ebben a körben, melyet lelkes kis csoportok készítenek a nagy gyártóktól függetlenül, ugyanakkor sok esetben tőlük inspirált alapötletek alapján. Gyakran már meglévő stratégiai játékokat fejlesztenek tovább, finomhangolnak. Ennek legismertebb példája a Freeciv.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Turn-based strategy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.