Kung Fu kosaras

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kung Fu Dunk szócikkből átirányítva)
Kung Fu kosaras
(Kungfu kuanlan)
2008-as kínai–hongkongi–tajvani film
RendezőKevin Chu[1]
ProducerCsao Hsziao-ting
Műfaj
FőszerepbenJay Chou
Charlene Choi
Eric Tsang
Wilson Chen
ZeneJay Chou
OperatőrTony Ching
HangmérnökShirley Chan
Gyártás
Ország Kína
Hongkong Hongkong
Tajvan
Nyelvmandarin
Játékidő98 perc
Költségvetés10 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóShanghai Film Group Corporation (Kína)
Emperor Motion Pictures (Hongkong)
MediaCorp Raintree Pictures (Szingapúr)
BemutatóTajvan 2008. február 6.[1]
Bevétel14,7 millió USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kung Fu kosaras[3] (hagyományos kínai: 功夫灌籃, egyszerűsített kínai: 功夫灌篮, pinjin: Gōngfū Guànlán, magyaros átírásban: Kungfu kuanlan) egy 2008-ban bemutatott kínai-hongkongi-tajvani wire-fu akcióvígjáték, főszerepben a popsztár Jay Chouval, aki a film zenéjét is írta. A film a hongkongi bemutató első hetében a bevételek alapján a harmadik legsikeresebb film volt.[4]

Történet[szerkesztés]

Si Csie (Jay Chou) árva kisbabaként került egy saolintemplomba, s itt nevelkedett. Felnőve a harcművészeteken edzett fiú a saoliniskolában a mester demonstráló bokszzsákjaként szolgál, s egy nap, amikor a mester nem elégedett az előadásával, büntetésből a templomon kívül kell töltenie az éjszakát, élelem nélkül. Az utcán unatkozva szórakozásból üres kólásdobozokat vág egyetlen dobással a több méterre lévő kukába, megdöbbentve az odébb ücsörgő idősebb férfit. A férfi, akit Vang Linek (Eric Tsang) hívnak, felajánlja a fiúnak, hogy dolgozzon vele, mert a képességeivel sok pénzt kereshetnek. Egy rosszul sikerült hazárdjáték után Si Csie kénytelen kiverekedni magát egy éjszakai klubból, magára vonva az alvilági alakok figyelmét, akik végül ráveszik a saoliniskola vezetőjét, hogy rúgja ki a fiút. Vang Li ráveszi az egyedül maradt fiút, hogy játsszon az egyetemi kosárcsapatban. Si Csie elvállalja a feladatot, mivel a kosárcsapat kapitányának húgába szerelmes. A fiú mindent megtesz, hogy a pályán elért teljesítményével felhívja magára Li-li figyelmét, s közben az alvilági alakokkal és a rivális, kegyetlenül és szabálytalanul játszó egyetemi csapattal is meg kell vívnia a csatáit: kosárjátékában alkalmaznia kell kungfutudását is, sőt, még régi mestereit is be kell vetnie a pályán a győzelem érdekében. Miután segítségével a kosárcsapat megszerzi a bajnoki győzelmet, Si Csie végül rátalál a szüleire is. Kiderül, édesapja Ázsia leggazdagabb embere, s azért volt kénytelen a saolinoknak adni a fiát, mert akkoriban nem tudta biztosítani számára a megfelelő körülményeket. Apja arra kéri Si Csiet, menjen Londonba tanulni, a fiú azonban visszatér Vang Lihez, aki már tervezi is Si Csie következő bevetését, ezúttal az Olimpián.

Források[szerkesztés]

  1. a b c Kung Fu Dunk review. Yahoo! Movies/Cinema Online. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
  2. Landreth, Jonathan. „China gets LeBron James' 'Game'”, Hollywood Reporter, 2009. szeptember 28.. [2009. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. október 22.) 
  3. Ezt mint címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Kungfu kosaras.
  4. Jay Chou fights for box office slam ‘Dunk’. Kungfu Cinema, 2008. február 15. [2009. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)