Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár
TelepülésGödöllő
Hasznosítása
Felhasználási területfelsőoktatási könyvtár
Elhelyezkedése
Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár (Gödöllő)
Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár
Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár
Pozíció Gödöllő térképén
é. sz. 47° 35′ 37″, k. h. 19° 21′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 37″, k. h. 19° 21′ 45″
Térkép
Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár weboldala
SablonWikidataSegítség

A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár könyvtárakat, levéltárakat és egy múzeumot magában foglaló közgyűjtemény, mely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézménye.

Könyvtárai nyilvános tudományos szakkönyvtárak. A karok hallgatóit, oktatóit, kutatóit, valamint nyilvános könyvtárként a gyűjtőkörnek megfelelő tudományterületek iránt érdeklődőket látja el szakirodalmi információval, hagyományos és elektronikus dokumentumokkal. Szakmailag felkészült munkatársaival, a használókkal együtt folyamatosan alakított, bővülő minőségi szolgáltatásaival, minden tevékenységével arra törekszik, hogy a hagyományos könyvtár és tudástár, valamint az információs adatbázisok, elektronikus dokumentumok szerves egységét alkotó, az egyetem életében meghatározó, kiemelt intézmény legyen.

Történet[szerkesztés]

A Könyvtár 1945-ben, az önálló Magyar Agrártudományi Egyetemmel egy időben kezdte meg működését. Az új intézmény több helyről, így az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) és a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Szakosztálynak állományát magába olvasztva lett a gödöllői mezőgazdászképzés könyvtára. 1952-ben vált központi könyvtárrá Agrártudományi Egyetem Könyvtár néven, vezetője pedig Kosáry Domokos történész lett 1957-ig.[1] Az ő nevéhez fűződik a könyvtár szervezeti kereteinek kialakítása, szakmai és tudományos munkájának megszervezése. 1967 és 1970 között az egyetem főépületének első emeletén jelentősen bővítették és korszerűsítették a könyvtár területét. 1989-ben kezdődött a számítógépes nyilvántartás fejlesztése. 1993-ban megalakult a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) szaklevéltára. A levéltár több hazai felsőoktatási intézmény és azok irattárainak anyagait vette át az elkövetkező években.[2] 2000. január 1-jén megalakult a Szent István Egyetem, így a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Központi Könyvtára a SZIE könyvtári hálózatának tagja lett Gödöllői Tudományos Könyvtár néven, míg a levéltár a Szent István Egyetem Szaklevéltára néven működött tovább.[3][2]

2008-ban egyesült a könyvtár és a levéltár, valamint felvették a korábbi igazgató-akadémikus nevét, így Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár néven folytatta tevékenységét a Szent István Egyetem keretein belül.[3] Az egyetem államiból alapítványi fenntartásúvá alakítására 2021. február 1-jén került sor, mikortól a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár néven folytatták a közgyűjteményi munkát. 2013-ban megalapították a Kosáry Domokos-díjat a könyvtári és levéltári munka elismerésére.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Névadónkról. Szent István Egyetem honlapja (Hozzáférés: 2021. február 2.) arch
  2. a b Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár - Történet. Magyar Levéltári Portál (Hozzáférés: 20201. február 2.)
  3. a b Szent István Egyetem Könyvtár - Történet. Szent István Egyetem honlapja (Hozzáférés: 20201. február 2.) arch
  4. Barna Marianna: Szent István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár. Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (2017. június 16.) (Hozzáférés: 2021. február 2.)