Karosi Júlia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karosi Júlia
Született1982. szeptember 13. (41 éves)
Állampolgárságamagyar
SzüleiPászthy Júlia
Foglalkozása
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Karosi Júlia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Karosi Júlia (1982. szeptember 13. –) magyar dzsesszénekesnő, dalszerző, szövegíró.

Élete[szerkesztés]

Édesanyja Pászthy Júlia operaénekesnő, bátyja Karosi Bálint New Yorkban élő orgonaművész és zeneszerző. Zenélni hatévesen kezdett a Solti György Zeneiskolában. Klasszikus zongorát tanult tizenkét évig, hegedűt öt évig. Gimnáziumi évei alatt az Angelica leánykarban énekelt, mellyel számos külföldi versenyen és turnén vett részt. A középiskola után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsész Karán folytatta tanulmányait esztétika–filozófia szakon, ahol két diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt kezdte meg jazz–ének tanulmányait Winand Gábornál. 2008-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz–ének szakára, ahol Lakatos Ágnes és Berki Tamás lettek tanárai. 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választották. Díjakat és elismeréseket szerzett nemzetközi versenyeken Lengyelországban és Franciaországban, 2011-ben pedig a Magyar Jazz Szövetség második helyezéssel jutalmazta Sketches című saját szerzeményét.

Karosi Júlia saját zenekarát 2010 óta vezeti. 2014 áprilisában a rangos Jazzahead! fesztiválon, Brémában képviselte hazánkat. Első lemezét és mellé egy négyszámos kislemezt a japán Whereabouts Records adta ki 2012-ben. Második lemeze 2014-ben jelent meg a New York-i Dot Time Records gondozásában. A Hidden Roots című lemezt telt házas koncerten mutatták be 2014 márciusában a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A zenekar elsősorban az énekesnő saját szerzeményeit játssza. A zene dinamikus, magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét.

2016-ban az énekesnő – kisfia születése után – új anyaggal, egy egész estés Gershwin-műsorral tért vissza a színpadra, mely Fenyvesi Márton izgalmas hangszerelésében szólalt meg, vonós szekcióval kiegészülve. A Broadway-hangulatot idéző műsor hatalmas közönségsikert aratott, majd a zeneszerző születésnapjának 120. évfordulója alkalmából 2018-ban lemezen is megjelent Love Is Here to Stay címmel. A következő évben a Gershwin Songbook Cole Porter műveivel bővül, a tehetséges fiatal hangszerelő: Szabó Illés közreműködésében.

2017-ben, a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj elnyerése után, innovatív Bartók-feldolgozással és újabb formabontó saját szerzeményekkel gazdagítja Karosi Júlia és zenekara a hazai jazz-színtér vokális palettáját.

Az énekesnő egyéni Bartók Mikrokozmosz-átirataival és Kodály Epigramma-átdolgozásaival 2018-ban elnyerte az MMA Művészeti Ösztöndíj Programját. Az átdolgozások először 2019-ben a Művészetek Palotájában a Jazz Showcase Záróestjén hangzottak el, ahol vendégük a nagyszerű New York-i gitáros, Ben Monder volt. A műsort lemezen is rögzítették, mely Without Dimensions (Dimenziók nélkül) címmel 2020 októberében jelent meg a Double Moon és Challenge Records gondozásában. A lemez komoly szakmai elismeréseket kapott külföldön: a Jazz Weekly oldalán a hét albumának választották, amerikai és a legjelentősebb német nyelvű jazz-magazinok pozitív kritikája mellett a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Különdíj, Voicingers Nemzetközi Jazz Ének Verseny, Zory, Lengyelország, 2009
  • Tehetséggondozó Program a Zeneakadémia kiemelt hallgatói számára, 2010
  • Második helyezés, Jazz Combo Verseny, 2011
  • Crest Jazz Vocal, döntő, 2012
  • Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj, 2017
  • Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja, 2018
  • Orszáczky Miklós Díj, 2021

Lemezek[szerkesztés]

  • Stroller of the City Streets, szerzői kiadás, 2012
  • Stroller of the City Streets, Whereabout Records, 2012
  • You Stepped Out of a Dream (EP), Whereabouts Records, 2012
  • Hidden Roots, Dot Time Records, 2014
  • Love Is Here to Stay - "LIVE at the Liszt Academy", 2018
  • Without Dimensions, Double Moon & Challenge Records, 2020

Források[szerkesztés]