Kapova-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Капова пещера
Шүлгәнташ
Hossz3000 m
Függőleges kiterjedés165 m
Ország Oroszország
Típusmészkő
Elhelyezkedése
Kapova-barlang (Oroszország)
Kapova-barlang
Kapova-barlang
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 53° 02′ 40″, k. h. 57° 03′ 50″Koordináták: é. sz. 53° 02′ 40″, k. h. 57° 03′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kapova-barlang témájú médiaállományokat.

A Kapova-barlang (orosz: Капова пещера), ismert Sulgan-Tas néven is (baskír: Шүлгәнташ) mészkő karsztbarlang Oroszországban, Baskíriában, Ufától kb. 200 km-re délkeletre, az Urál déli részén. A barlang, amely a Belaja folyón, a Sulgan-Tas természetvédelmi területen található, leginkább 16 000 éves, felső-paleolit kori barlangfestményeiről és barlangrajzairól ismert.

A barlang bejárata a Szarikuszkan (Сарыкускан) hegy déli lejtőjén található; 30 méter magas. A barlang bejáratától balra tó található, ebből ered a Sulgan (Шульган) folyó. A barlangot a rajta végigfolyó föld alatti Sulgan (Подземный Шульган) folyó hozta létre. A háromszintes barlangrendszer körülbelül 3 km hosszú, függőleges kiterjedése 165 m, találhatóak benne szifonok, nagy csarnokok, galériák, víz alatti tavak és a folyó.

Az Ignatyevka-barlang a Kapovától körülbelül 120 km-re található.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kapova Cave című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]