Johann Joseph Gassner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann Joseph Gassner
Életrajzi adatok
Született1727. augusztus 22.
Bludenz
Elhunyt1779. április 4. (51 évesen)
Kirchroth
Munkássága
Valláskatolicizmus
Tisztségkáplán
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Joseph Gassner témájú médiaállományokat.

Johann Joseph Gassner (Braz, Bludenz mellett (Vorarlberg), 1727. augusztus 22. – Pondorf (ma Kirchroth része), 1779. április 4.) német ördögűző.

Élete[szerkesztés]

A Churi egyházmegyében, Klösterle nevű faluban lelkészkedett. Gyenge testalkatú lévén, miután az orvosok nem tudtak rajta segíteni, azon gondolatra jött, hogy betegsége az ördögtől származik. Jézus nevét kezdte tehát segítségül hívni, s miután könnyebbülést érzett, azon meggyőződésre jutott, hogy minden betegség az ördögtől származik, és így Jézus nevében, az egyház által rendelt imádságok segítségével mindenkit meggyógyíthat.

Előbb falujában, később a vidéken kezdett gyógyítani, mégpedig oly sikerrel, hogy csakhamar híre ment és seregestől jöttek hozzá a betegek, akiknek legnagyobb részét egyszerű kézrátétel és imádság által rögtön meggyógyította.

Úgy egyházi, mint világi részről sok ellensége támadt, aminek folytán csakhamar megtiltották, hogy gyógyításait nyilvánosan eszközölje. Később csodás gyógyításainak sikerét a magnetizmusnak tulajdonították.

Források[szerkesztés]