Joe Toye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joe Toye
Születési névJoseph D. Toye
BeceneveJoe
Született1919. március 14.
Hughestown
Meghalt1995. szeptember 3. (76 évesen)
Reading
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
EgységeEasy század
Csatáimásodik világháború
Kitüntetései

Joseph D. Toye (Hughestown(wd), Pennsylvania, 1919. március 14.Reading, Pennsylvania, 1995. szeptember 3.) amerikai katona, törzsőrmester. A 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századánál szolgált második világháború idején. Toye-t Kirk Acevedo alakította az HBO Band of Brothers minisorozatában.

Háború előtt[szerkesztés]

Toye a pennsylvaniai Hughestownban született, Peter és Beatrice Toye gyermekeként, az apja szénbányász volt. Toye otthagyta a szakközépiskolát. A Pearl Harbor elleni támadást követően 1941. december 11-én vonult be a hadseregbe.

Elvégezte az alapkiképzést majd nagyobb fizetésre vágyott, és önként jelentkezett az ejtőernyősökhöz, kiképzése a Toccoa-i kiképzőtáborban volt, az Easy század tagja lett.

A világháborúban[szerkesztés]

Joe Toye első harci ugrását a D-napjon hajtotta végre, a szövetségesek franciaországi inváziójának részeként. Joe Toye-t "a kemények legkeményebbjeként" ismerték, és a társaság egyik legelismertebb katonája volt. Joe Toye többször megsebesült a háború alatt, összesen négyszer kapta meg a Bíbor Szívet.

Mint sok Easy százados katona, Joe is gyakran hamar visszatért a frontra, miután megsebesült, nem akarta elhagyni a barátait.

A német tüzérség megsebesítette Hollandiában a sikertelen Market Garden hadművelet során. Harcolt Bastognenál is, ahol 1945. január 3-án elvesztette a jobb lábát. Egyik legjobb barátja, a szintén pennsylvaniai William “Wild Bill” Guarnere mikor látta, hogy Toye megsebesült, segíteni akart neki és biztonságos helyre akarta húzni, de közben ő is elvesztette a jobb lábát.

A háború után[szerkesztés]

Joe Toye körülbelül kilenc hónapot töltött kórházakban, végül 1946-ban hazaengedték a New Jersey állambeli Atlantic City-i katonai kórházból. A háború előtti életében szénbányász, öntödei munkás és malommunkás volt, de fél lábbal már nem lehetett ilyen munkát végezni. Fúrócsiszolóként ment nyugdíjba a Bethlehem Steel-ből, ami a pennsylvaniai Readingben volt.

Kétszer nősült, először 1945. december 15-én Atlantic Cityben lábadozva. Három fia (Pete, Steven, Jonatjan) és egy lánya (Anita), valamint 7 unokája volt.

Halála[szerkesztés]

1995-ben, rákban hunyt el a pennsylvaniai Readingben. Felesége mellett van eltemetve, a Laureldale-ben található Gethsemane temetőben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Joe Toye remember. (Hozzáférés: 2023. május 2.)