William Guarnere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Guarnere
Bill guarnere 506e.jpg
Született
1923. április 28.
Philadelphia
Elhunyt
2014. március 8. (90 évesen)

William Guarnere weboldala
William Guarnere az IMDb-n

William J. Guarnere törzsőrmester (1923. április 28.2014. március 8.)[1] a második világháborúban az amerikai hadsereg 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2.zászlóalj E (Easy) századának tiszthelyettese volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúkor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Guarnere Dél-Philadelphiában, Pennsylvania államban született 10 gyermek közül a legfiatalabbként. Szülei, Joseph "Joe" és Augusta Guarnere mexikói származásúak voltak[2]. A világgazdasági válság alatt csatlakozott a Polgárok Katonai Kiképzőtáborához. Három nyarat töltött a Polgárok Katonai Kiképzőtáborában, amelyet 4 év alatt lehetett teljesíteni. Azt tervezte, hogy a kiképzés befejezése után az Egyesült Államok hadseregének tisztje lesz, azonban kiképzésének harmadik évében a programot felfüggesztették az Európában küszöbön álló háború miatt.

A Pearl Harbor elleni támadást követően, 6 hónappal az érettségi előtt Guarnere otthagyta a dél-philadelphiai középiskolát és a Baldwin Mozdonygyárban vállalt munkát, ahol Sherman tankokat gyártottak a hadseregnek. Az, hogy elhagyta a középiskolát felzaklatta édesanyját, ugyanis egyik gyermeke sem érettségizett le, ezért Guarnere végül éjszakai műszakban kezdett el dolgozni, visszaült az iskolapadba és 1941-ben leérettségizett.

A munkája miatt felmentést kaphatott volna a katonai szolgálat alól, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel[3].

1942. augusztus 31-én szülővárosában jelentkezett az ejtőernyősökhöz és elkezdte a kiképzést a Georgia állambeli Camp Toccoa-ban.

A hadseregben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Guarnere csatlakozott a 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századához.

Az első harci ugrására a normandiai partraszálláskor került sor a szövetséges csapatok oldalán, Franciaországban. Guarnere a "Vad Bill" becenevet a németekkel szembeni vakmerősége miatt kapta ( A másik beceneve "Gonorrhoea" volt, mert hasonlított a vezetéknevéhez.).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Guarnere-t az HBO minisorozatában, Az elit alakulatban Frank John Hughes alakította. Guarnere Edward Heffronnal és Robyn Posttal közösen írta meg a Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story című könyvet 2007-ben.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Guarnere és Heffron, 87.o.
  2. Guarnere és Heffron, 4-5.o.
  3. Guarnere és Heffron, 6.o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William Guarnere című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Guarnere, William J., and Edward J. Heffron, with Robyn Post (2007). Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story. Berkley Caliber. ISBN 978-0-425-21728-3.
  • Winters, Richard D., with Cole C. Kingseed (2006). Beyond Band of Brothers: The War Memoirs of Major Dick Winters. St. Martin's Press. ISBN 0-425-20813-3.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]