William Guarnere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Guarnere
Született 1923. április 28.[1]
Philadelphia[2]
Elhunyt 2014. március 8. (90 évesen)[3][1]
Philadelphia[4]
Állampolgársága amerikai[5]
Foglalkozása
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz William Guarnere témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

William J. Guarnere törzsőrmester (Philadelphia, Pennsylvania, 1923. április 28. – Philadelphia, 2014. március 8.)[6] a második világháborúban az amerikai hadsereg 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századának tiszthelyettese volt.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkor[szerkesztés]

William Guarnere Dél-Philadelphiában, Pennsylvania államban született 10 gyermek közül a legfiatalabbként. Szülei, Joseph "Joe" és Augusta Guarnere mexikói származásúak voltak.[7] A világgazdasági válság alatt csatlakozott a Polgárok Katonai Kiképzőtáborához. Három nyarat töltött a Polgárok Katonai Kiképzőtáborában, amelyet 4 év alatt lehetett teljesíteni. Azt tervezte, hogy a kiképzés befejezése után az Egyesült Államok hadseregének tisztje lesz, azonban kiképzésének harmadik évében a programot felfüggesztették az Európában küszöbön álló háború miatt.

A Pearl Harbor elleni támadást követően, 6 hónappal az érettségi előtt Guarnere otthagyta a dél-philadelphiai középiskolát és a Baldwin Mozdonygyárban vállalt munkát, ahol Sherman tankokat gyártottak a hadseregnek. Az, hogy elhagyta a középiskolát felzaklatta édesanyját, ugyanis egyik gyermeke sem érettségizett le, ezért Guarnere végül éjszakai műszakban kezdett el dolgozni, visszaült az iskolapadba és 1941-ben leérettségizett.

A munkája miatt felmentést kaphatott volna a katonai szolgálat alól, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.[8]

1942. augusztus 31-én szülővárosában jelentkezett az ejtőernyősökhöz és elkezdte a kiképzést a Georgia állambeli Camp Toccoa-ban.

A hadseregben[szerkesztés]

William Guarnere csatlakozott a 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századához.

Az első harci ugrására a normandiai partraszálláskor került sor a szövetséges csapatok oldalán, Franciaországban. Guarnere a "Vad Bill" becenevet a németekkel szembeni vakmerősége miatt kapta. (A másik beceneve "Gonorrhoea" volt, mert hasonlított a vezetéknevéhez.)

További információk[szerkesztés]

Guarnere-t az HBO minisorozatában, Az elit alakulatban Frank John Hughes alakította. Guarnere Edward Heffronnal és Robyn Posttal közösen írta meg a Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story című könyvet 2007-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William Guarnere című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Guarnere, William J., and Edward J. Heffron, with Robyn Post (2007). Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story. Berkley Caliber. ISBN 978-0-425-21728-3.
  • Winters, Richard D., with Cole C. Kingseed (2006). Beyond Band of Brothers: The War Memoirs of Major Dick Winters. St. Martin's Press. ISBN 0-425-20813-3.

További információk[szerkesztés]