Jennifer 8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jennifer 8
(Jennifer 8)
1992-es amerikai film
RendezőBruce Robinson
ProducerGary Lucchesi
Vezető producerScott Rudin
Műfaj
  • thrillerfilm
  • rejtélyfilm
ForgatókönyvíróBruce Robinson
Főszerepben
ZeneChristopher Young
OperatőrConrad Hall
VágóConrad Buff IV
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő120 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1992
  • 1993. július 8. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jennifer 8 1992-es amerikai thriller, melyet Bruce Robinson írt és rendezett Andy García, Uma Thurman és John Malkovich főszereplésével.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy volt Los Angeles-i nyomozó egy kisvárosi rendőrségen gyilkossági ügyön kezd dolgozni. A kollégái által elutasított elméleteket felhasználva John találkozik egy fiatal, vak nővel, Helenával, akihez vonzódni kezd. Közben egy sorozatgyilkos szökésben van, és csak a nyomozó tud róla.

Cselekmény[szerkesztés]

John Berlin, a Los Angeles-i rendőrség egykori munkatársa házassága összeomlása után a kiégés felé tart. Egy régi barátja és kollégája, Freddy Ross meghívására Berlin Észak-Kalifornia egyik vidéki városába megy, hogy munkát vállaljon az eurekai rendőrségnél. Berlin szúrja a szemét új kollégáinak, különösen John Taylornak, akit azért hagytak ki az előléptetésből, hogy helyet csináljanak Berlinnek.

Miután a helyi szeméttelepen egy szemeteszsákban megtalálja egy nő levágott kezét, Berlin újraindítja egy azonosítatlanul meggyilkolt lány, becenevén „Jennifer” ügyét, amely a rendőrség hat hónapos teljes körű erőfeszítése ellenére is megoldatlan maradt. Berlin szokatlanul sok sebhelyet észlel a kézen, valamint kopásokat az ujjhegyeken, amelyekről rájön, hogy a Braille-írás olvasásából származnak, és megállapítja, hogy a lány vak. Kezdi azt hinni, hogy az esetek összefüggnek. Berlin mindent megtesz, hogy meggyőzze Freddyt és a kollégáit a gyanújáról, de Taylor és Citrine rendőrfőnök nem hajlandó elhinni, hogy a szeméttelepen talált kéz bármilyen módon összefügg a többi üggyel.

Miután konzultál korábbi Los Angeles-i kollégáival, Berlin rájön, hogy az elmúlt négy évben hat nőt, többségükben vakot, vagy holtan találtak, vagy még mindig eltűntként keresik, mindannyian San Diego 500 km-es körzetében. Meggyőződése, hogy „Jennifer” volt a hetedik áldozat, és az a lány, akinek a kezét a szeméttelepen találták meg, „Jennifer 8”, vagyis a nyolcadik áldozat. Miközben a halott és eltűnt vak lányok közötti kapcsolatokat vizsgálja, találkozik a vak zenetagozatos Helena Robertsonnal, és megállapítja, hogy annak szobatársa, Amber volt a nyolcadik áldozat. Berlin az ügy megszállottjává válik, annak ellenére, hogy szinte teljesen hiányzik a szilárd bizonyíték, és romantikus kapcsolatba kerül Helenával, aki hasonlít a volt feleségére.

Egy Helenát ért támadás után Ross elkíséri Berlint egy megfigyelésre az intézetbe, ahol Helena egy kollégiumban lakik, miután Helena Ross feleségével, Margie-val hagyta. Amikor egy zseblámpát látnak világítani ugyanazon az emeleten, mint Helena lakása, Berlin utánajár, és a gyilkos eszméletlenre veri, majd Berlin .32-es pisztolyával lelövi és ezzel megöli Rosst. Ezután következik Berlin kimerítő kihallgatása St. Anne FBI különleges ügynök által. St. Anne világossá teszi Berlin számára, hogy őt tartja Ross gyilkosának, de véletlenül olyan információkat is elárul, amelyek segítségével Berlin rájön, hogy Taylor őrmester az igazi gyilkos. Berlin elmondja St. Anne-nak és Citrine-nek, hogy szerinte ki a gyilkos, de következtetéseit hitetlenkedéssel fogadják. Berlint letartóztatják Ross meggyilkolásáért, de Margie leteszi érte az óvadékot, mert szerinte nem Berlin a gyilkos.

Berlin visszatér Margie házához, és megtudja, hogy Margie visszavitte Helenát az intézetbe. Attól tartva, hogy Helena és Margie veszélyben vannak, Berlin az intézetbe siet, de nem ér oda Taylor elé, aki betör, és egy nőt üldöz, akit Helenának hisz a kollégiumban. Végül utoléri a nőt, de megdöbbenve tapasztalja, hogy a nő, akit üldözött, valójában Margie, aki agyonlövi, megbosszulva férjét és lezárva az addig megoldatlan ügyet.

Szereplők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jennifer 8 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins

További információk[szerkesztés]