Irodalmi lexikon (1927)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irodalmi lexikon

Szerzőszerk. Benedek Marcell
Első kiadásának időpontja1927
Nyelvmagyar
Témakörjelentős magyar és külföldi írók életrajzai
Műfajlexikon
Kiadás
Magyar kiadásGyőző Andor Kiadása, Budapest

Az 1927-es Irodalmi lexikon egy egykötetes, progresszív szellemiségű magyar lexikon a Horthy-korszakból.

Története[szerkesztés]

Az Irodalmi lexikon egyike volt a két világháború közötti időben megjelent magyar irodalmi lexikonoknak. Szerkesztője Benedek Marcell volt, aki az ugyancsak általa szerkesztett újabb, 1960-as években megjelent Magyar irodalmi lexikon előszavában be is vallotta, hogy erősen progresszív szemléletet képviselt első lexikonjával a vele egyidőben megjelent Dézsi Lajos-féle Világirodalmi lexikonnal szemben.

Az Irodalmi lexikon Előszóva szerint a gyűjtőmunka során a szerzők magyar és egyetemes szépirodalmi szerzők mellett a tudományos irodalom képviselőjét is be akarták mutatni. Tekintve, hogy részletes, több oldalas vázlatok készültek egyes népek irodalmáról is, a kötet terjedelme a vártnak körülbelül a háromszorosa lett. Hogy a kiadási költségek ne növekedjenek meg ilyen mértékben, a szerzők a külföldi tudományos írók szócikkeinek jelentős részének közlésétől eltekintettek. Ezt az anyagot Benedek a kiadó egy későbbi szaklexikonában remélte közölhetni. (Azonban ilyen szaklexikon később nem jelent meg, a gyűjtött anyag holléte ismeretlen.)

A kész lexikon végül a tervezett terjedelem „csak” kétszeresére nőtt, és 1927-ben 1224 kis alakú, kéthasábos oldalon jelent meg Győző Andor Kiadásában Budapesten aranyozott barna borítóval, amelyen Dante stilizált arcképe látható. A kötet jelentős mennyiségű szövegképet és egész oldalas műmellékletet (88 képes tábla) tartalmazott. Több szócikk végére szakirodalmi tájékoztatás került. A kötet napjainkban antikváriusi úton lelhető fel, elektronikus és fakszimile kiadása nincs.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Új magyar irodalmi lexikon I–III. Főszerk. Péter László. Budapest: Akadémiai. 1994. ISBN 963-05-6804-7  , I. kötet, VIII. o.