Irena Grochowska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irena Grochowska
Született1946. január 16.
Morakowo
Elhunyt2020. július 24. (74 évesen)[1]
Állampolgárságalengyel
Nemzetiségelengyel
Foglalkozásatanárnő
KitüntetéseiGold Cross of Merit‎
SablonWikidataSegítség

Irena Grochowska (kiejtése:grokhovszka) (Morakowo, 1946. január 16.2020. július 24.) lengyel eszperantista, tanár. Civilszervezetek aktív képviselője, a Wągrowieci Lengyel Tanítók Szövetségének nyugdíjas tagozatának elnöke, eszperantista, amatőr színésznő, az Európa - Demokrácia - Eszperantó (EDE) Lengyel Szövetség titkára 2011-2013 között, 2013. októberétől, az EDE-Poland tanácsának tanácsadója, a Stanisław Moniuszko Tanárkórus elnöke, a Gyermekbarátok Társaságának Felülvizsgálati Bizottságának elnöke, a Wągrowieci Vakok Lengyel Egyesületének titkára, a Pałuki - Föld Társaság tagja.

Életrajz[szerkesztés]

A kézműves családból származik, apja kovács volt. Az általános iskola befejezése után Czeszewoban a Toruńi Óvodai Pedagógiai Középiskolában tanult. 1965. szeptember 1.-jén pedagógusként kezdett el dolgozni a Popowo Kościelne Koścjelne állami óvodában igazgatóként, és 1972-ig ott dolgozott. Időközben befejezte Stefan Żeromski pedagóedagógiai tanulmányát Poznańban. 1972 és 1974 között általános iskolai tanárként dolgozott Morakowóban. A házasság kötése után Wągrowiecbe költözött, és tíz évig ott dolgozott óvodapedagógusként a wągrowieci 4. számú óvodában. Időközben befejezte 5 éves tanulmányait a Gdański Egyetemen Bölcsészettudományi Kar pedagógia szakán, majd 1984 és 2005 között a wągrowieci 9. számú óvoda igazgatójaként dolgozott. Szervezeti és menedzsment posztgraduális tanulmányait Bydgoszoszban végezte. 2005 óta nyugdíjas és aktívan képviseli a különböző nem civilszervezeteket, többek között. az EDE-Poland Szövetség titkára is.

Eszperantó tevékenysége[szerkesztés]

2009-ben kezdte el tanulni az eszperantót. 2011. március 11-én társalapítója volt az Európa - Demokrácia - Eszperantó Lengyel Egyesületnek (EDE-Lengyelország), kezdettől fogva az EDE-Lengyelország titkára. 2009-ben a Lengyel Tanítók Szövetségének kongresszusán, Krystyna Łybacka lengyel oktatási miniszter jelenlétében eszperantó nyelvért lobbizott. 2012. október 17-én aktívan részt vett az "Eszperantó nyelv 125 éve" eszperantó kiállítás előkészítésében a lengyel szenátusban, és ugyanazon a napon részt vett az eszperantó is. A város és a Wągrowiec körzet hatóságaival folytatott közvetlen kapcsolatfelvétele során lett a városban a Ludwik Zamenhof tér, az Eszperantói Kultúra Központja és az EDE-Poland hivatalos központja a Wągrowieci Kerületi Könyvtárban.

Kitüntetések[szerkesztés]

  • Ora Kruco de Merito - a kiemelkedő pedagógiai munkájáért
  • Medalo pro la merito al Klerigo
  • Blanka Aglo - 2013
  • Ora Insigno de Pola Asocio de Instruistoj
  • Ora Insigno kun Laŭro
  • Premio de la Blazono de la Wągrowiec-Distrikto
  • Medalon de 625-jaroj de la Urbo Wągrowiec
  • Medalon pro la meritoj en la agado por Pola Asocio de Skoltoj
  • Honoran Premion de la Urbo' Wągrowiec
  • Oran Insignon de la Pola Asocio de Instruistoj
  • Medalon okaze de la "25 JAROJ de AŬTONOMECO" en Pollando
  • Gratul-letero de la Senatano de Respubliko Pollando - 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irena Grochowska című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]