Intendáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az intendáns, más néven intéző egy tisztviselő, akinek többnyire adminisztratív hatásköre van, amelyek a jogrendszerek, az idők és a kontextus szerint változnak. Az általa irányított hivatalt intendatúrának nevezik. A királyi vagy nemesi család vagyonának kezeléséért felelős személyt is nevezhetik így.

Története[szerkesztés]

A szót (a latin intendere = valamit irányítani) a 17. században vezették be az olasz nyelvbe, a francia intendant fordításaként, jelezve, hogy a királyi tisztviselő, más néven „királyi biztos”, akit az ancien régime-ben nagy hatalommal ruháztak fel egy óriási területre, vagyis egy vagy több tartományra kiterjedő intézkedési joggal. A szuverén uralkodó és a monarchikus központosítás eszközének helyi képviselőjeként ellátta a közrend biztosítását, valamint az igazságügyi és pénzügyi igazgatást.

Az intendáns alakja már a 18. században megjelenik a piemonti királyság törvényi szövegeiben, különösen az 1770-es királyi alkotmányban.

Funkcióját az 1806. augusztus 8-i törvénnyel vezették be a Nápolyi Királyságban: az intendáns az a tisztviselő volt, akit az uralkodó nevezett ki egy tartomány élére, a Giuseppe Bonaparte által a francia minta alapján létrehozott közigazgatási körzet élére: a tartományokat kerületekre osztották, amelyek élére alszolgabírót helyeztek. A fent említett törvény rendelkezett arról is, hogy a Belügyminisztérium intendánsa a polgári közigazgatástól, a Pénzügyminisztérium a pénzügyi igazgatástól és a Rendőrségi Minisztérium a rendőri igazgatástól függ. Más minisztériumok hatáskörébe tartozó ügyekben az intendánsokat a megfelelő miniszterek nevezték ki. [1]

A Két Szicília Királyságának helyreállítása után az 1816. december 8-i törvény az intendánst „a tartomány első hatóságaként” határozza meg,[2] és megfelelő adminisztratív, polgári, katonai, rendőrségi és pénzügyi feladatokat rendel hozzá, vagy inkább a hivatalos fő összeköttetés a tartomány és a központi hatalom között.

Itália egyesítése után a „prefektus” lett az intendáns megfelelője.

Katonai intendatúra[szerkesztés]

Katonai téren az intendatúra összetett testület, amely minden hadseregben létezik, és amelynek feladata, hogy mindent biztosítson a hadsereg csapatai számára, ami a harchoz szükséges. Több testületből áll, amelyek mindegyike egy bizonyos „szolgálatot” felügyel, és amelyeket vezérkari tisztek elnökölnek.

Argentína[szerkesztés]

Argentínában az intendáns a nagyvárosok alkaldéje.

Oroszország és a Szovjetunió[szerkesztés]

Az Orosz Birodalom hadseregében, majd a Szovjetunióban 1935-től kezdve a Vörös Hadseregben az intendánsok voltak azok a tisztek, akik a logisztikával és az adminisztrációval foglalkoztak.

A művészeti életben[szerkesztés]

A kulturális intézményeket is gyakran intendatúra irányította, Magyarországon a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház munkáját 1912–25 között pl. gróf Bánffy Miklós intendáns vezetésével.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Intendente című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Adriana Petracchi, Le origini dell'ordinamento comunale e provinciale italiano, Neri Pozza Ed, Velence, 1962, második kotet, 1. dokumentum
  • Niccolò Jeno’Coronei, Dizionario demaniale-amministrativo: per lo regno delle Due Sicilie. Bari: Fratelli G. & D. Cannone, 1847, 38. és következő oldalak [1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Intendente - Nuovi Dizionari Online Simone – Dizionario Storico del Diritto Italiano ed Europeo Indice I (olasz nyelven). [2019. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 17.)
  2. etc, Naples (Kingdom) Laws, statutes. Repertorio amministrativo ossia collezione di leggi, decreti, reali rescriti ecc. sull'amministrazione civile del Regno delle Due Sicilie (olasz nyelven) (1851. április 25.) 

További információk[szerkesztés]