Hunveyor Mathematica-demonstrációk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hunveyor-1 űrszonda modell a főbb műszer egységekkel.

A Mathematica egy összetett programnyelv rendszer. Gazdag grafikai lehetőségeivel nemcsak matematikai, fizikai, kémiai, műszaki és biológiai folyamatokat, szerkezeteket tudunk ábrázolni, hanem egyes összetett jelenségeket szemléltetni is lehet. Ezek közül a Hunveyor űrszonda modellhez kapcsolódó néhány demonstrációt mutatunk be.

Hunveyor-Surveyor[szerkesztés]

A Wolfram Research Demonstrációkra elkészített honlapján ma már mintegy 3000 demonstráció nyitható meg. Közéjük tartozik a Hunveyor-Surveyor párhuzamokat bemutató két demonstráció is. Ezeken megtalálható a Hunveyor minimál-űrszonda modell két legfontosabb műszer egysége, a kinyújtható kar és a televíziós kamera, valamint a középen álló oszlop tetejére erősített antenna és napelemtábla. Egy másik demonstráció főleg a váz mechanika jellemzőit paraméterezi, a talpak mozgását és számos más vázszerkezeti paraméter mozgatását mutatja be. Külön demonstráció mutatja be a Nürnbergi olló alapelvű kinyitható kar mozgását. Ilyen szerkezetet a Surveyor-3 és a Surveyor-7 vitt magával a Holdra.

H-Ördögszekér[szerkesztés]

Érdekes demonstráció a H-ördögszekér is. A H-ördögszekér az angol thumbleweed-nek megfelelő alegység a Hunveyor-Husar modelleket kiegészítő, tervezett robotok között. A szél gördíti és hajtja tova. Ilyet már ki is próbáltak a Földön, jeges sivatagokban, Grönlandon és az Antarktiszon. Több más űrkutatási vonatkozású, elsősorban mechanikai mozgatásokat, szerkezetek szétnyitását, ernyők és antennák szerkezetét mutatja be Mathematica demonstrációkon, melyek mind megtekinthetők a Wolfram Research demonstrációs honlapján.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Kabai, S.; Bérczi, Sz. (2008): Planetary and Space Science Education by Mathematica Demonstrations: Lunar Probe Planning, Instrumentations and Field Operation Simulations for Hunveyor Model by Studies of Surveyor. Lunar and Planetary Science Conference XXXIX. LPI, CD-ROM #1022, Houston
  • Kabai S., Bérczi Sz. (2008): Space science education by Mathematica demonstrations: interactive conceptual design for foldable and extendable structures for space applications. European Planetary Science Congress. Vol. 3, EPSC2008-A-00263;

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]