Wolfram Research

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wolfram

A Wolfram Research egy jelentős amerikai számítógéptudományi vállalat, melyet Stephen Wolfram 1987-ben alapított meg munkatársakkal együtt. A vállalat legfontosabb terméke a Mathematica programcsomag.

A Wolfram Research előzményei[szerkesztés]

Stephen Wolfram 1953-ban doktorált a CalTech-en, majd együtt dolgozott Richard Feynman amerikai fizikussal is. Áramlások számítógépes modellezését végezte, sejtautomaták felhasználásával. 1987-ben alapította meg munkatársakkal együtt a Wolfram Research vállalatot. E vállalatnak a legfontosabb terméke a Mathematica programcsomag, de jelentős szerepet vállal a cég a matematika népszerűsítésében is. Ezen a területen egy fontos matematikai enciklopédiának, a MathWorld-nek, a World of Science honlapnak, valamint a Mathematica Demonstrations weblapnak a kifejlesztése fűződik a nevéhez. Legújabb termékük a Wolfram Alpha szolgáltatás, amely 2009 májusában indult el.[1]

Szoftverfejlesztések[szerkesztés]

A Wolfram Research a Mathematica programcsomag kifejlesztésével vált világhírűvé. A legutolsó változatát, a Mathematica 7-es verzióját 2008 novemberében bocsátották ki.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Publikációk[szerkesztés]

A Wolfram Research publikációi közül a legfontosabb Mathematica Journal.[2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Johnson, Bobbie. „British search engine 'could rival Google'”, The Guardian, 2009. március 9. (Hozzáférés: 2009. március 9.) 
  2. Stephen Wolfram's A New Kind of Science sets a new standard in more ways than one by Charlotte Abbott, Publishers Weekly, 6/24/2002