Űrkutatás-oktatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az űrkutatás-oktatás az űrkutatás eredményeivel és technikai feltételeivel foglalkozó oktatási téma. Témája a nevében van: fölkészülés az űrkutatás és az űrtudományok művelésére, valamint arra is, hogy az űrkutatást szolgáló iparágakban nyerjenek tájékozottságot a diákok és az egyetemi hallgatók.

Történet[szerkesztés]

Hazánkban az űrkutatás oktatása részben az amatőrcsillagászati mozgalomból nőtt ki, melyben a legfontosabb közösségformáló kezdeményezéseket Kulin György tette. A felsőoktatásban az űrkutatási témák oktatása először a csillagász képzéshez kapcsolódott. Az ELTE TTK-n 1966-ban indult a csillagász képzés és az első diplomákat 1968-ban osztották ki és 1975-ben már a planetológia oktatása is megindult (Bérczi Szaniszló planetológia, 1975, Almár Iván kozmikus geodézia, 1979, csillagászat a légkörön túlról, 1982).  Csillagászati tárgyak oktatása azonban korábban is folyt, a csillagászatnak az ELTE-n nagy hagyományai vannak

  • 1755-1770: Obszervatórium
  • 1770-1852: Csillagvizsgáló és  Csillagászati Tanszék
  • 1852-1870: Csillagászati Tanszék
  • 1870-1904: Matematikai Földrajzi és Csillagászati Tanszék
  • 1904-1911: Kozmográfiai Tanszék
  • 1911-1913: Kozmográfiai Intézet
  • 1913-1934: Kozmográfiai és Geofizikai Intézet
  • 1934-1943: Csillagvizsgáló
  • 1943-: Csillagászati Tanszék

Már 1755-ben a nagyszombati egyetem épületében működött csillagvizsgáló obszervatórium. 1870-ben alakult meg a Mennyiségtani Földrajzi és Csillagászati Tanszék. 1934-ben vált önállóvá a Csillagászati Tanszék, mely azóta is ellátja a csillagászat egyetemi oktatását, és amely 1966-tól a csillagász szakért is felelős tanszék.[1]

Űrkutatás-oktatási területek[szerkesztés]

Már Magyarországon is számos olyan területet művelnek oktatók s kutatók, amelyeknek döntő része űrkutatás oktatás. Ezekből tekintünk át most néhányat:

Középiskola[szerkesztés]

Űrkutatás ill. planetológia a földrajz és a fizika tárgyakon belül jelenik meg a NAT-ban.

Felsőoktatás[szerkesztés]

Planetológia[szerkesztés]

Planetológia oktatásával az ELTE TTK Általános Fizika Tanszék és Természetföldrajzi Tanszéken, a SZTE Fizikus Tanszékcsoportban, a Pécsi Tudományegyetem Csillagászati Külső Tanszékén (Baja) és a Debreceni Egyetem Ásványtani és Földtani Tanszékén foglalkoznak.

Kozmikus anyagok vizsgálata[szerkesztés]

A kozmikus anyagok vizsgálatának lehetőségét a mintegy 200 éve kiformálódott meteoritika tudományága indította el. Vizsgálati tárgyai azok a kőzetek voltak, amelyek meteoritként a világűrből a Földre hullottak. Ma már ezek módszeres gyűjtése is folyik és ezek vizsgálata képezi az űrkutatás oktatás egyik szálát.

Az 1969 és 1972 közötti öt év alatti hat Apollo-expedíción sikeres begyűjtött kőzetminták az első tudatosan gyűjtött naprendszerbeli anyagkészletek. Ezekből a NASA oktatási anyagokat is készített. Ezek a holdkőzetek képezik a kozmikus anyagvizsgálatok másik szálát.

Bolygótestek térképezése[szerkesztés]

A bolygókat fényképező űrszondák lehetővé teszik azt, hogy megismerjük a Naprendszer égitestjeit. Az ilyen földtudományi szemléletű munka is számos ponton elindítható az űrkutatás oktatásban. Egy ilyen sorozatban már a Holdról, a Marsról, a Merkúrról, a Vénuszról, valamint a Phobosról és a Deimosról is készült térkép.[2]

Kis atlasz a Naprendszerről[szerkesztés]

Az űrkutatás oktatás munkáját egy füzetsorozat[3] is támogatja, melyet az ELTE TTK Fizika Intézetében működő Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport készített.

A sorozatban eddig 12 atlasz jelent meg.

  • Az első a holdkőzetek, meteoritok anyagvizsgálataiba nyújt betekintést.
  • A második kis atlasza hozza a legmeglepőbb témát: hogyan készítettük el a Hunveyor egyetemi kísérleti gyakorló űrszondát. Az atlasz címe: Planetáris felszínek vizsgálata a SURVEYOR alapján megépített HUNVEYOR kísérleti gyakorló űrszondával.
  • A harmadik kis atlaszban, a Bolygótestek atlasza című munkánkban a Naprendszer nagyobb égitestjeinek űrszondákról megfigyelhető felszínét tanulmányozzuk.
  • A negyedikben, a Bolygólégkörök atlaszában a Naprendszer légkörrel rendelkező égitestjeit tanulmányozzuk.
  • Ötödik atlaszunk címe: Űrkutatás és geometria.
  • A hatodik kis atlasz a Bolygófelszíni mikrokörnyezetek atlasza. A Holdra, a Marsra, a Vénuszra (sőt azóta már a Titánra is) érkezett robotok: sziklasivatagokat találtak ott. A helyben maradt űrszondák szemével (kamerájával) látunk, kinyújtott karjával (robotkar) mérünk és talajt vizsgálunk. A fedélzeti műszerekkel a valódi űrszondák mérik a környezet jellemzőit, itt mi kémiai, meteorológiai, elektrosztatikai mérések elvét és fölépítését ismerhetjük meg.
  • A hetedik kis atlasz a Bolygófelszíni barangolásokról szól.
  • A nyolcadik kis atlasz címe: Űrkutatás és kémia, melyben mind a négy halmazállapot kémiájának világában kirándulást teszünk, de a földi kémiát (planetáris) összehasonlító kémiává tesszük. (Elsősorban a Mars bolygót vizsgáljuk.)
  • A kilencedik kis atlasz címe: Planetáris kutatások analógiákkal és szimulációkkal, melyben anyagok, tájformák, folyamatok és más jelenségek földi analógiáit állítjuk párba a bolygókon, főleg a Marson és a Holdon megismert jelenségvilággal. A szimulációs kísérletekre a Hunveyor-Husar gyakorló űrszonda modell rendszer iskolarobotjaival kerül sor.
  • A tizedik kis atlasz címe: Fejlesztések a HUNVEYOR-HUSAR űrszonda modelleken. Bemutatjuk az új Hunveyor építések főbb blokkjait, vázát, elektronikai rendszerét, és sok érdekes, az előzőeken nem lévő kísérleti berendezést, valamint a Husar robotokon épített megoldásokat. Új nézőpontból is bemutatjuk a Hunveyor-Husar modellek használatát a különféle oktatási területeken is, az égitestek felszínét tanulmányozó földi analóg terepeken (például Mars-analóg tájakon).
  • A tizenegyedik kis atlasz címe: Kőzetszövetek a Naprendszerben. A kondritos kis bolygó, a Hold és a Mars kőzettestjeiből mutat be mintákat a földre érkezett meteoritek formájában és a NASA holdkőzetek formájában.
  • A tizenkettedik kis atlasz címe: Űrkutatás és technológia, melyben anyagok áramlásait foglaljuk össze technológiákban, emberben, lakóházban és űrállomáson.
  • A tizenharmadik kis atlasz egy enciklopédia: Becsapódások címmel.

Űrtechnológiák[szerkesztés]

Űrtechnológiákkal az ELTE TTK-n, a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetében, a JPTE (PTE) TTK Informatika és Általános Technika Tanszéken, technika tanári szakon, a Berzsenyi Dániel Főiskola, TTK, Technika Tanszék, technika tanári szakon, a Budapesti Műszaki Főiskola, székesfehérvári Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Számítógéptechnikai Intézetben foglalkoznak.[4]

Űrszonda modellek építése[szerkesztés]

Az oktatás része a technológiák megismerése felől is megindult. Kísérleti gyakorló űrszonda modelleket építenek egyetemisták, középiskolások. Ezek egyike az ELTE TTK-n kifejlesztett Hunveyor, a másik ilyen egység a Husar-rover, kisautó. A modellek építését a Mathematica programmal végzett demonstrációkkal is segíthetjük.

Vizsgálatok az űrkemencével[szerkesztés]

Az Űrkemence a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetének a fejlesztése.

Űrfizika[szerkesztés]

Az űrfizika olyan területet foglal magába, mint az űrszonda műszerek építése, tesztelése, magnetoszféra-vizsgálatok, parancs- és adatkezelő alrendszer földi ellenőrző egységek stb.

Űrfizikával az ELTE TTK Geofizika Tanszék Űrkutató Csoport foglalkozik.

Űrbiológia – űrélettan[szerkesztés]

Az űrbiológia magában foglalja a sugárzások hatásainak vizsgálatát, a súlytalanság ill. mikrogravitáció hatásait, a világűrben izoláltan töltött idő pszichológiai hatásait. Űrbiológiával a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Biokémiai Intézet, Szegeden, a Semmelweis  Egyetem 1.sz. Anatómiai Intézet Szenzomotoros Adaptációs Laboban, a Semmelweis Egyetem, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, MTA-SE Biofizikai Kutatócsoportban és a Szegedi Tudományegyetem ÁLtalános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvostani Tanszékén foglalkoznak.

Űrtávközlés[szerkesztés]

Űrtávközléssel a BME Űrkutató Csoport Szélessávú Hírközlõ Rendszerek Tanszék foglalkozik.


Űrkutatás oktatása a hazai egyetemeken[szerkesztés]

Az ELTE TTK-n

  • Planetológia (Földtudomány) [5]
  • Planetológia (Csillagászoknak)[6]
  • Bolygófelszíntan[7]
  • Bolygótérképészet (PhD)[8]
  • Az űrtan alapjai (geofizikusoknak)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (szabadon választható tantárgyak):

  • Űrdinamika[9]
  • Űrkutatás és gyakorlati alkalmazásai[10]
  • Űrtechnológia[11]
  • Űrtechnológia labor[12]
  • Űrtechnológia a gyakorlatban[13]

Óbudai Egyetem (szabadon választható tantárgy):


Korábbi egyetemi kurzusok[szerkesztés]

Űrtan és csillagászat tárgykörébe tartozó tanegységek az ország egyetemein és főiskoláin ABC rendben, a doktori programokon meghirdetett kurzusok nélkül

  1. A csillagászat története– csillagász, ELTE, csillagász, SZTE, bármely szak, SZTE
  2. A Nap és a csillagok fizikája – fizikus-fizika tanár, DE ,
  3. A nemzetközi légijog és világűrjog alapjai Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nemzetközi Jogi Intézet
  4. Általános csillagászat-csillagász, SZTE,
  5. Általános relativitáselmélet bármely szak, SZTE
  6. Asztrofizika – fizikus-fizika tanár, DE, csillagász, ELTE, csillagász, SZTE,
  7. Asztrofizika űreszközökkel – fizikus-fizika tanár, DE,
  8. Az asztrofizika megfigyelési módszerei– fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  9. Asztrofotográfia– csillagász, ELTE,
  10. Az űrtan alapjai  – geofizikus, ELTE,
  11. Bevezetés a csillagászatba – csillagász, ELTE  //  csillagász, SZTE // fizikus-fizika tanár, DE // bármely szak, SZTE
  12. Bevezetés az űrfizikába – fizikus-fizika tanár, DE,
  13. Bioasztronómia – csillagász ELTE
  14. Csill. műszertechnika- csillagász, ELTE, -csillagász, SZTE,
  15. Csill. spektroszkópia– csillagász, ELTE,
  16. Csillagászat fizikus, SZTE, fizika tanár, SZTE,
  17. Csillagászati földrajz– geográfus, földrajz tanár, ELTE // geográfus, földrajz tanár, SZTE //  földrajz tanár SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar // földrajz tanár, Eszterházy Károly Főiskola
  18. Csillagászati labor -csillagász, SZTE,
  19. Csillagászati megfigyelések, – csillagász, SZTE
  20. Csillagászati mitológia bármely szak, JPTE (PTE)
  21. Csillaglégkörök, Csillagszínképek – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  22. A csillagközi anyag fizikája – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  23. A csillagok szerkezete és fejlõdése  – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  24. Égi mechanika– csillagász, ELTE, -csillagász, SZTE,
  25. Élet az Univerzumban bármely szak, SZTE
  26. Észlelő csillagászat (planetológia) – csillagász, ELTE
  27. Extragalaktikus Asztrofizika I-II – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  28. Fantázia és valóság bármely szak, SZTE
  29. Galaktikus csillagászat– csillagász, ELTE, -csillagász, SZTE,
  30. Holdkőzetek, meteoritek – geográfus, földrajz tanár, geológus, ELTE
  31. Hullámterjedés – műszaki informatika, villamosmérnök, BME,
  32. Informatika a csillagászatban – csillagász, SZTE,
  33. Kozmikus fizika– csillagász, ELTE,
  34. Kozmológia– csillagász, ELTE, csillagász, SZTE, fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  35. Mikrohullámú mérõrendszerek BME MHT
  36. Műholdak telemetria rendszerének specifikálása, a telemetria adatok vétele és feldolgozása. BME MHT
  37. Műholdfedélzeti energia ellátó rendszerek. BME MHT
  38. Műholdmeteorológia – meteorológus, ELTE
  39. Napelemes műholdfedélzeti energia ellátó rendszerek üzemmódjai. BME MHT
  40. Nap-Föld relációk – geofizikus, ELTE,
  41. A Naprendszer fizikája – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  42. Nagyenergiás asztrofizika– fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  43. Net-Lander fedélzeti számítógép szimulátor.   BME MHT
  44. Nukleáris- és részecske-asztrofizika – fizikus, asztrofizika szakirány, ELTE
  45. Obszervációs csillagászat– csillagász, ELTE,
  46. Összehasonlító planetológia – csillagász, ELTE
  47. Planetológia – geográfus, földrajz tanár, bármely TTK szak ill. geológus ELTE (2 féléves: általános és regionális) // földrajz PTE (JPTE) // földrajz tanár, Eszterházy Károly Főiskola // Környezetmérnök, Soproni Egyetem MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetbe kihelyezett Földtudományi Intézete // geográfus, földrajz tanár, SZTE,
  48. Plazma-asztrofizika – fizikus-fizika tanár, DE,
  49. Rosetta-Lander telemetria dekódoló szoftver. BME MHT
  50. Satellite and Mobile Communications  BME MHT
  51. Satellite Broadcasting, BME MHT
  52. Távérzékelés  – építőmérnök, BME //  geográfus, földrajz tanár, ELTE
  53. Újdonságok a csillagászatban bármely szak, SZTE
  54. Űranyagtechnológiák – technika tanár, PTE,
  55. Űrkutatás – geofizikus, ELTE,
  56. Űrkutatás és Gyakorlati alkalmazásai – híradástechnika, BME

Űrkutatás oktatás a nemzetközi űrtáborban[szerkesztés]

A nemzetközi űrtábort az Egyesült Államokban, Huntsville-ben, Alabama államban rendezik meg évente augusztus első hetében (Űrtábor, Huntsville, Alabama). Az igen rangos intézmény a NASA Marshall Space Flight Centere mellett található. Múzeumában mintegy 1500 űreszközt helyeztek el. A kiállítási tárgyak jelentős részét ténylegesen ki is lehet próbálni.

Ide hívnak meg minden évben 1992 óta Magyarországról egy 3 tagú csoportot (egy kísérőtanár és két középiskolás - egy fiú és egy leány) a Nemzetközi Űrtábor egy hetes programján való részvételre.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Both Előd-Horváth András: Űrkutatás, fakultációs modul a gimn. IV.o. számára, Műszaki Kiadó 1985
  • Both E. (2002): Az űrkutatás oktatás és a Magyar Űrkutatási Iroda tevékenysége. II. Hunveyor Szeminárium, ELTE, Budapest
  • Bérczi Sz. (2001): Az űrkutatás és az űrtechnológiák oktatása az ELTE TTK-n. Természet Világa. 132. Különszám, 64-67. old. (HU ISSN 0040-3717)
  • Bérczi Sz. (2007): Kis atlasz sorozat a Naprendszerről. Fizikai Szemle. 57/3. sz. 95-96. (HU ISSN 0015-3257)
  • Kereszturi Ákos: Csillagászat. Fogalmak, magyarázatok. Diák-Kiskönyvtár sorozat.
  • Hunyadi László: Csillagászati és általános természeti földrajz, Calibra Kiadó 1994
  • Horányi Gábor: Csillagászat, Calibra Kiadó 1996

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hargitai H. 2003 Report of the SGAC Working Group Space Generation Advisory Council on Comprehensive Space Education Curricula – Hungary — Csillagászat és űrkutatás és oktatása Magyarországon. https://hargitaihenrik.wordpress.com/2020/01/17/report-of-the-sgac-working-group-space-generation-advisory-council-on-comprehensive-space-education-curricula-hungary-csillagaszat-es-urkutatas-es-oktatasa-magyarorszagon/#_Toc45125417
  2. Planetológiai térképek. (Hozzáférés: 2020. február 7.)
  3. Kis Atlasz sorozat. (Hozzáférés: 2020. február 7.)
  4. Report of the SGAC Working Group Space Generation Advisory Council on Comprehensive Space Education Curricula – Hungary — Csillagászat és űrkutatás és oktatása Magyarországon. (Hozzáférés: 2020. február 7.)
  5. Planetológia. sas2.elte.hu. (Hozzáférés: 2020. február 6.)
  6. ELTE Fizikai Intézet. fizika.elte.hu. (Hozzáférés: 2020. február 6.)[halott link]
  7. Hallgatóknak - ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék. tef.elte.hu. (Hozzáférés: 2020. február 6.)
  8. CURRENT LIST OF TOPICS IN 2017, DOCTORAL SCHOOL OF EARTH SCIENCES. (Hozzáférés: 2020. február 6.)
  9. BME VIK - Űrdinamika. portal.vik.bme.hu. (Hozzáférés: 2017. december 28.)
  10. BME VIK - Űrkutatás és gyakorlati alkalmazásai. portal.vik.bme.hu. (Hozzáférés: 2017. december 28.)
  11. BME VIK - Űrtechnológia. portal.vik.bme.hu. (Hozzáférés: 2017. december 28.)
  12. BME VIK - Űrtechnológia labor. portal.vik.bme.hu. (Hozzáférés: 2017. december 28.)
  13. BME VIK - Űrtechnológia a gyakorlatban. portal.vik.bme.hu. (Hozzáférés: 2017. december 28.)
  14. http://mti.kvk.uni-obuda.hu/adat/tematikak/2014-15-1/Urkutatas_VM_N.pdf

Külső hivatkozások[szerkesztés]