Horemheb és Amenia szobra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horemheb és Amenia szobra
Közigazgatási adatok
OrszágEgyesült Királyság
TelepülésLondon
(eredetileg Szakkara)
HelyBritish Museum
Építési adatok
Készítés idejei. e. 14. század közepe
Felhasznált anyagokmészkő
Alapadatok
Stílusújbirodalmi
Magassága130 cm
A Wikimédia Commons tartalmaz Horemheb és Amenia szobra témájú médiaállományokat.

Horemheb és Amenia szobra ókori egyiptomi szobor az újbirodalmi XVIII. dinasztia idejéből. Horemheb későbbi fáraót és első feleségét, Ameniát ábrázolja, és Szakkarában találták; ma Londonban, a British Museumban található (katalógusszáma EA36).[1]

Története[szerkesztés]

A szobrot 1839-ben vásárolta a British Museum, Giovanni Anastasi gyűjteményéből.[2] Eredeti lelőhelyének vagy Thébát vagy Szakkarát tartották, de a tudósok szerint utóbbi valószínűbb, mivel Anastasi aktívann volt Memphisz környékén, mint Théba környékén, hasonló kettős szobrok pedig kerültek már elő a közeli szakkarai sírokból (közülük a leghíresebb Maja és Merit szobra, amely ma a leideni Rijksmuseum van Oudhedenben található).

A szobor tulajdonosainak neve sokáig ismeretlen maradt, 2009-ben azonban minden kétséget kizárólag bizonyították, hogy Horemhebről és Ameniáról van szó. 1976-ban egy holland–brit régészcsoport szobortöredéket talált Horemheb szakkarai sírjában. A három összefont kezet ábrázoló szobortöredékről 2009-ben gipszmásolatot készítettek, hogy megnézzék, illik-e a British Museumban őrzött szoborhoz; bebizonyosodott, hogy a kezek erről a szoborról származnak.[3] Ezzel bizonyítást nyert, hogy a szobor eredetileg Horemheb szakkarai sírjában állt. Magát Horemhebet nem ide temették, mivel később trónra lépett, és a Királyok völgyében új sír épült számára, a KV57; Ameniát és Horemheb második feleségét, Mutnedzsmetet azonban ebben a sírban temették el.

Leírása[szerkesztés]

A házaspár oroszlánlábakkal díszített trónon ül. Mindketten hosszú tunikát és parókát viselnek, a kor divatjának megfelelően; Horemheb tunikája laza ujjú, lábán saru látható. A szobor annyiban szokatlan, hogy a feleség mindkét kezével fogja férje kezét. Eredetileg színesre festették, ez mára legnagyobb részt lekopott. A szobor kisebb sérüléseket leszámítva majdnem tökéletes állapotban maradt fenn, és remekül közvetíti az egyiptomi újbirodalmi arisztokrácia nyugodt eleganciáját. A szobor több ízben megihlette Henry Moore angol szobrászt, aki több bronzszobrához használta modellként.

Források[szerkesztés]

  1. British Museum Highlights. [2015. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 29.)
  2. Limestone statue from Saqqara (brit angol nyelven). British Museum . [2016. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 28.)
  3. Saqqara Archaeological Team

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Statue of Horemheb and Amenia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Nigel Strudwick: Masterpieces of Ancient Egypt (London, British Museum Press, 2006)
  • Geoffrey T. Martin: The Hidden Tombs of Memphis (London, Thames and Hudson, 1991)
  • T.G.H. James: Ancient Egypt: the Land and Its Legacy (London, 1988)